Prvé motocykle v Malackách

Pred pár rokmi sme sa venovali prvým automobilom v Malackách. Teraz prejdeme na motocykle, v rámci rubriky Fotky pod lupou. Využijeme fotku, ktorá sa už na Malackých pohľadoch v minulosti objavila. Pozrieme sa na ňu detailne.

MP-motocykle10

Na celej fotografii sú traja motorkári s manželkami. Ide o ľudí z okruhu bývalých pálffyovských zamestnancov, vtedajšej vyššej vrstvy. Fotka bola poslaná ako pohľadnica v júli 1926 z Banskej Bystrice, adresovaná do Malaciek dr. Ivanovi Prenoszilovi, niekdajšiemu pálffyovskému správcovi. Celý text je v maďarčine, podpísaní sú traja ľudia z fotky – Béla, Irén a Aladár.

MP-motocykle09

Jeden z nich bol Aladár Jávor. Pálffyovský úradník, istý čas veliteľ malackých hasičov. Neskôr kúpil od Pálffyovcov dom na Dolnom konci, hneď za farským kostolom.

MP-motocykle06

MP-motocykle07

Jávor sedí na motorke značky Harley Davidson, rok výroby 1926.

MP-motocykle02

V strede sedí zrejme manželský pár s dieťaťom. Meno nepoznáme. Ide zrejme tiež o pálffyovského zamestnanca, objavuje sa na viacerých fotografiách z lesníckeho prostredia.

MP-motocykle05

Mohlo by ísť o motocykel BSA 500, rok výroby 1926. Viac o ňom si môžete prečítať tu. Ďalšie obrázky sú k dispozícii tu. Motocykel má pripojený postranný vozík, tzv. sajdku.

MP-motocykle01

Vľavo je Jávorov švagor, vtedajší advokát dr. Adalbert (Béla) Prenoszil s manželkou Irenou, rodenou Terebessy. Okrem príbuzenských vzťahov a motoriek spájala Prenoszila s Jávorom pálffyovská minulosť a činnosť v hasičskej organizácii. Okrem iných funkcií bol Prenoszil tiež predsedom malackého motoklubu.

MP-motocykle03

Prenoszil mal rovnakú motorku ako Jávor, ale so sajdkou. Evidenčné čísla P322 (Prenoszil) a P323 (Jávor) svedčia o tom, že ich kupovali súčasne.

MP-motocykle04

Nevieme, kde fotka vznikla, pravdepodobne buď v Malackách alebo priamo na výlete niekde v okolí Banskej Bystrice.

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.