Je kamerový systém skutočne efektívny?

Táto otázka mi vŕtala v hlave, odkedy boli v meste nainštalované prvé tri bezpečnostné kamery. Priznávam, že k tomuto trendu som mal vždy skôr negatívny vzťah, pretože kamerové systémy na každom kroku považujem za zásah do súkromia. A to nerátam estetické hľadisko – kameru v Zámockom parku spolu s káblom k nej radím na prvé priečky malackých ohyzdností. A práve tejto kamery sa moja osobná skúsenosť týka…

Nedávno sme kúsok od vchodu do Zámockého parku osadili (o.z. M.L.O.K.) informačnú tabuľu týkajúca sa histórie kaštieľa – pamiatkový úrad nám vymedzil priestor možno dvadsať metrov od kamery. Vzhľadom na krátku životnosť čohokoľvek v Malackách na verejných priestranstvách ma to celkom potešilo – na tabuľu bude aspoň niekto dávať pozor… Paradoxne práve táto tabuľa sa stala prvou obeťou malackých „writerov“.

Ak by sa to stalo kdekoľvek inde, ani len ma nenapadne to nejako riešiť, ale keďže sa to stalo neďaleko bezpečnostnej kamery a na tabuľu je priama viditeľnosť, oznámil som mestskej polícii spáchanie priestupku. Onedlho prišiel e-mail asi tohoto znenia:
„Znečistenie informačnej tabule, o ktorom píšete, nebolo naším oddelením doposiaľ zaznamenané. Avšak vašim podnetom sa budeme zaoberať, predmetnú vec začneme objasňovať. O výsledku šetrenia Vás budem informovať.“ Samozrejme o tom, ako sa budú snažiť, nezabudli informovať aj prostredníctvom eMTV.

A mesiac ubehol ako voda. Čo ten mesiac mestskí policajti riešili – skutočne netuším. Ale aby si splnili svoju zákonnú povinnosť informovať o výsledku, ku ktorému dospeli, dostal som e-mail obsahujúci pár fráz o tom, že za celý mesiac sa nezistilo vôbec nič, ale že určite budú pokračovať. A tým sa to skončilo.

Na aký účel slúži kamera v Zámockom parku, som stále neprišiel. Predsa len ide o frekventované miesto, často sa tu asi kradne/vraždí/znásilňuje a preto priestupok ako vandalizmus predsa nikoho zaujímať nemusí. Zaujímalo by ma, koľko priestupkov či trestných činov sa pomocou nej odhalilo.

Nedávno som sa v noci vracal domov cez Mierové námestie. Tradičný bordel pred bagetériou, keď zakomplexovaný čerstvý držiteľ vodičského preukazu otvorí dvere na aute aby jeho autorádio ozvučovalo hip-hopom cele námestie. Mestskí policajti sedeli oproti pred kostolom v aute a tvárili sa, že nič nepočujú. Asi to bolo tým, že bezpečnostná kamera na križovatke nedokáže zaznamenávať aj zvuk. Možno by si potom niečo všimli.

7 komentárov
  1. Scully
    Scully hovorí:

    So záujmom si vždy prečítam, čo sa na novom blogu objaví…. A hoci stránka vznikla účelovo pred voľbami, správnemu účelu bude slúžiť aj po nich (hoci sa škoda nepodarilo jej tvorcom do MsZ prebojovať)…. No mohli by sme vytvoriť akísi mládežnícky parlament, čo Vy na to?
    Ale teraz k veci… k príspevku. Všetko zavisí od uhla pohľadu, je pravda, že úspešnosť odhalenia páchataľov prostredníctvom kamerového monitorovacieho systému nie je a nikdy nemôže byť ani 80 %. Skúste sa opýtať aj v iným mestách. Kamera sa sústavne otáča, to znamená, že v čase páchania priestupku, nemusí vôbec snímať práve tú časť parku, na ktorej bola osadená tabula.. Je mi ľúto, že ju writeri pokrstili. To isté sa nám už stalo aj s informačnými tabulami osadenými minulý mesiac v meste. Ale …. mestskí vôbec nemali záujem vytrubovať svoju ochotu odhaliť páchateľa v prípade mlokáckych tabúl. Práve v tom čase som niečo riešila na náčelníkom MsP a on mi povedal o upozornení…. Tak z mojej iniciatívy som ho požiadala o preposlanie e-mailu a sama som ho upravila a dala zaradiť do eM TV. Keďže mi vtedy v MsP povedali, že zrejme kamera nezachytila páchateľa, napadlo mi, že snáď niekto niečo videl…. A ak nie, tak sa aspoň tí, čo za tým stoja zľaknú…
    Kamera nezachytí zvuk, tak si Martin správne poznamenal, že si na parkovisku robia mladí, čo chcú….
    Kamerový systém má svoj význam – to je môj osobný názor…
    Súhlasím, že umiestnenie kamery v parku nie je možno vizuálne šťastné… Ale kam si ho dal Ty? Navrhni…. Na kaštiel?
    Ešte raz vysoko cením vznik blogu a s väčšinou vecí plne súhlasím.. Som rada, že sa tu otvorene hovorí o problémoch a budem sa snažiť časť z nich predniesť ….
    No na druhej strane tvrdím, že skritizovať sa dá všetko, náročnejšie je priniesť konkrétny a priechodný návrh na zlepšenie stavu.
    Držím palce

  2. Martin Marek
    Martin Marek hovorí:

    Ahoj,

    dakujem za reakciu. Pokusim sa strucne odpovedat v par bodoch.

    1. Osobne nie som priaznivcom kamier na kazdom kroku, aj ked nespochybnujem, ze v niektorych pripadoch mozu byt uzitocne (napr. na hlavnej krizovatke v pripade dopr. nehody) Avsak kameru pri vchode do zamku skutocne povazujem za nezmysel, je tam maly pohyb ludi, v podstate sa tam nic nedeje, vacsina z toho musia byt najma pekne zabery na zelen v zamockom parku… A okrem toho tam posobi ako past na oko – keby bola povedzeme namontovana na stlpe osvetlenia a ten otrasny kabel isiel pod zem, hned by to vyzeralo vyrazne lepsie, nikto by si ju ani nevsimol, nie ako teraz. Nepoznam osobne jedineho cloveka na ktoreho by tam neposobila vyrazne rusivo.

    2. eMTV – nevedel som, ze je to tvoja iniciativa, ospravedlnujem sa. Myslel som, ze si len robi niekto pekne meno na tom, ako sa zaujima o kazdy problem. V tomto pripade teda dakujem za uverejnenie 🙂

    3. A co sa tej nasej tabule tyka – v Malackach nic nema dlhu zivotnost, s tym sme aj ratali a keby tam ta kamera nebola, ani sa nad tym, ze to je popisane, vobec nepozastavim, zase tak idealista nie som 🙂 Proste som chcel zistit, ci je ta kamera schopna poskytnut pouzitelny zaznam a nejakym sposobom zistit pachatela – v tomto pripade sa ukazalo ze nie je.

    4.Moje kritické clanky – snazim sa, aby boli konstruktivne (netvrdim, ze sa mi to vzdy dari) a snazim sa navrhnut aj riesenia. Preto ma aj zaujimalo, ci sa po urcitej dobe prevadzky spravilo vyhodnotenie fungovania kameroveho systemu predtym, nez sa investovalo do dalsich. Hovorim to preto, lebo si myslim, ze kamery v mestach su skorej modny trend ako realna pomoc zlepsujuca bezpecnost obcanov.

    5. A na zaver MP. Posledny odsek mojho clanku bol mimo temy a bol mysleny samozrejme ironicky. Upozornoval som len na to, ze MP nic nerobi s tym, co sa na tom parkovisku cez vikendy deje, len sa mlcky pozerali a ani ich to nehlo. A aby som len nekritizoval, mam aj konkretny navrh – audit cinnosti MP. Myslim, ze je velmi potrebny.

    Pekny den

  3. Maros
    Maros hovorí:

    Moj nazor je, ze kamerovy system moze pomoct na vhodne zvolenych miestach. Asi aj v zamku. Poznam zopar ludi bojacich sa prechadzat vecer cez zamok. Mozno pre nich je kamera vitanou ochranou.
    Druha vec je naozaj sfusovane pripojenie kamery v zamku. Neviem aka firma to instalovala, ale asi by im bolo treba vysvetlit, ze „zamkova“ dlazba nema svoje meno podla miesta, kde sa nachadza 🙂
    Naozaj mohli kludne potiahnut kabel zemou a bolo by to naozaj podstatne lepsie.
    Pripadne sa dalo urcite vyriesit prenos obrazu cez wifi.

    Uplne ina vec je pribudajuce mnozstvo neoznacenych sukromnych kamier monitorujuce aj verejne priestranstva. To sa mi zda naozaj zasah do sukromia.

    Co sa tyka mestskej policie, tiez mam obcas vyhradu k ich cinnosti. Napriklad ma fascinuje ich cinnost obcas v nedelu dopoludnia, ked striehnu pre kostolom na auta, ktore vojdu do zakazu vjazdu pre branou kostola. Pritom vo vacsine pripadou ide o odvoz starich ludi. To sa mi niekedy zda naozaj cudna „sluzba“ obcanom mesta.

  4. Martin Marek
    Martin Marek hovorí:

    ahoj maros,

    kedze mam velmi rad modelove situacie, jednu si teraz neodpustim 🙂 Predstav si lupez, ktore sa stane , povedzme, niekde na urovni brany na stadion napriklad okolo polnoci – cele sa to odohraje za 1-2 minuty, pachatel zmizne v lese. A teraz moznosti:

    a/kamera nič nezachytí, lebo:
    – prave bola otocena druhu stranu
    – nema potrebny dosah
    – bola tam tma
    b/ kamera nasmina pachatela:
    – policajt na dispecingu si to okamzite vsimne a posle tam hliadku, ktora tam do dvoch minut bude (sci-fi, resp. velka nahoda)
    – pacahtel bude nasmimany a zisti sa, ze islo pravdepodobne o muza, mozno zenu, strednej postavy, mozno trochu vyssi, v ciernom obleceni a kuklou na hlave

    Budes sa potom citit v zamockom parku bezpecnejsie?

    S tym, ze na vhodnych miestach moze byt kamera uzitocna, tiez nespochybnujem – dopravne nehody na krizovatkach, frekventovane priechody pre chodcov, parkoviska…

    Pekny den

  5. RuT
    RuT hovorí:

    Ked uz sme pri tych modelovych situaciach, tak by ma zaujimalo, pri ktorej dopravnej nehode nam ta kamera na krizovatke dokaze pomoct? Ked:
    a) tak ako v parku bude bude otocena prec
    b) pochybujem, ze tu kameru stale niekto u nas (v MA) pozera 24/7, ked ju pozeraju, tak vtedy, ked tam je vela ludi, takze ak by k niecomu doslo, tak je svedkov vela, inak to bude rovnaky pribeh ako v parku
    c) uz vidim rychlost a ochotu pri objasnovani pripadu, kde bude potrebny zaber, vid clanok
    d) mozno sa mylim a kamera je natolko inteligentna, ze je este jedna (pripadne to dokaze sama), ktora snima krizovatku z vrchu infracerveno a nasledne sa analyzuje obraz, aby sa system zameral na pohybujuce sa ciele v danom useku, ale to uz je trosku sci-fi pre moznost, aby to bol takyto system.

    Este by ma zaujimalo, ci ten kamerovy system je vobec digitalny, teda ci to nie su analogove kamery pripojene na digitalny nahravac, pripadne dokonca na analogovy (ale to by bolo uz moc). Ide o to, nakolko je dany system jednoducho rozsirovatelny a v buducnosti pri pouziti inteligentneho softveru pouzitelny

    Pekny vecer

  6. Maros
    Maros hovorí:

    Pouzitie kamier ma podla mna dve roviny. Jedna je moznost odhalenia podla zaznamu – pripadne okamzite a druha je preventivna. Proste pripadny zlocinec/vandal/vytrznik si nie je nikdy isty, ci prave sa prave teraz na neho niekto nepozera.
    A niektore zlociny mozu trvat aj dlhsie ako par sekund 🙂

    Aby nedoslo k omylu, ze som urputny zastanca kamier. Tak to nie je, len sa mi zda, ze niekedy mozu byt kamery uzitocne.

  7. Martin Marek
    Martin Marek hovorí:

    „Doteraz kamerový systém pomohol objasniť viaceré – aj dopravné priestupky, iniciuje odchyt túlavých psov a na žiadosť Policajného zboru SR sa čoraz častejšie využíva aj na pomoc pri vyšetrovaní trestných činov.“ Toto je zo stránky malacky.sk. Inými slovami, túlavé psy to už majú zrátané…

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.