Kamery v Malackách opäť pribúdajú

Ďalšia montáž bezpečnostnej kamery Mestskej polície na seba nedala dlho čakať a od tohto týždňa na nás Veľký Brat bude dávať pozor aj z veže kostola Najsvätejšej Trojice.


Inštalácia kamery v Zámockom parku je kapitola sama o sebe, ale táto posúva latku nevkusu opäť vyššie. Prekvapujeme ma, že s tým nemal problém Pamiatkový úrad, keď si spomeniem, aký mal problém s našou informačnou tabuľou v zámockom parku.


Pri informačnej tabuli ku kostolu zabetónovali hrdzavé torzo osvetlenia odrezané asi pri rekonštrukcii Záhoráckej ulice, rovnaké sa osadilo na druhú stranu a medzi nimi sa natiahol kábel nad cestou. Ďalšia neprofesionálna a zbabraná inštalácia.


A ešte jeden pohľad z parku. Mimochodom, zorné pole kamery evidentne zaberá niekoľko súkromných pozemkov vedľa kostola. Považujem to v tomto prípade za výrazný zásah do súkromia – na mieste ich majiteľov by som to to určite nenechal len tak.


Otázka na záver – skutočne potrebujú Malacky investovať státisíce do kamerového systému, ktorého efektivita nebola ešte jasne preukázaná konkrétnymi číslami? Nepotrebujeme radšej viac policajtov v uliciach, ktorí by si často nezakrývali oči pred tým, čo sa v meste deje, ale skutočne riešili jeho bezpečnosť?

13 komentárov
  1. Maros
    Maros hovorí:

    Fu, tak to uz je podla mna vela.
    Videl som tam tu staru lampu, ale ze je to kvoli tejto blbosti, to som necakal.
    Podla mna kalich pretiekol.

    Nezorganizujeme peticnu akciu za odstranenie tej kamery?

    Maros

  2. Maros
    Maros hovorí:

    Tak este jedna pikoska, volal som na pamiatkovy urad a tam ziadne povolenie na podobne osadenie kamery nevydali. Mam dojem, ze mestska policia v Malackach si mysli, ze zakony platia pre vsetkych okrem nich.

    Na KPU mi povedali, ze si to osobne preveria.

    Podla mna by sme mali aj tak urobit tu peticnu akciu.

    Maros

  3. Katka
    Katka hovorí:

    Toto je na oficialnej stranke Malaciek, je priam uzasne, ako tu ohavnost na kostole prezentuju ako kameru, „ktorá svoje oko zaostrí na okolie dolného kostola na Záhoráckej ulici smerom na Kostolište.“

    Je to otrasne, som zvedava, aka bude reakcia pamiatkarov. Ale hlavne je, ze odhalujeme (mam pocit, ze uz vsetko), co by inak zostalo neodhalene.

    „Strážia nás ïalšie tri kamery

    Na pozvanie náèelníka MsP Mgr. I. Jurkovièa sme nahliadli do miestnosti, kde sa nachádza „srdce“ a celý živý organizmus kamerového systému v našom meste. V prvých dòoch tohto roka pribudli v uliciach mesta dve kamery – jedna na Mierovom námestí a druhá na sídlisku Juh. Aktuálne sme sledovali skúšku a montáž tretej kamery, ktorá svoje oko zaostrí na okolie dolného kostola na Záhoráckej ulici smerom na Kostolište. Nahrávky z kamier už nieko¾kokrát pomohli objasni priestupky i trestné èiny, ktoré by inak zostali neodhalené.“

    text, foto: T. Búbelová

    source: http://www.malacky.sk/index1.php

  4. Martin Marek
    Martin Marek hovorí:

    Maros: podporim cokolvek co povedie k odstraneniu tej kamery z kostola

    Katka: Vacsina clankov na stranke mesta nie je spravodajstvo, ale PR, takze tak k nim aj pristupujem. Mna dojal k slzam najma ten posledny Preco citime vonu dreva… Ja len dodam, ze vonu dreva som citil uz aj predtym a vieme vsetci dobre odkial a ked sa pojdes pozriet k ceste na Plavecky Stvrtok tak uvidis, odkial pravdepodobne to „odpadove drevo“ pochadza. Budu aj fotky.

  5. Natasa
    Natasa hovorí:

    Ak budete organizovat peticiu, som za. Majitelia domov pri kostole si vobec neuvedomuju, ze kamera im nazera do zahrad. Okrem toho si myslim, ze ta kamera nezachyti velky kus okolia, ked tie lipy pri kostole budu mat na jar znovu listy. Dufam, ze ich potom nebudu chciet vyrubat.

  6. RuT
    RuT hovorí:

    Kameru mohli umiestnit aj lepsie…
    No poznamka o tom, ze kamera nazera do zahrad je asi to iste ako tam nazeraju aj ludia z panelakov a uz X rokov. Teda to nie je podla mna argument, ktory by zabranoval umiestnovaniu kamier. Pozeranie niekomu do zahrady cloveka rychlo omrzi a potom ked sa to nahrava, tak by mohol byt clovek lahko usvedceny.
    Chcel som napisat uz skorej o lepsom umiestneni, ale nenapadlo ma, kde by sa dala kamera lepsie umiesnit, pretoze by bolo treba aspon 2 kamery na rovnake pokrytie. Okrem umiestnenia, ze by bola kamera v strede krizovatky. Inak budu vzdy clonit stromy.
    Sice nenavstevujem kostol, ale som zasadne proti umiestnovaniu kamier na historicke budovy mesta.

  7. Maros
    Maros hovorí:

    Pre Rut:

    Nazeranie z okien je podla mna diametralne odlisna zalezitost. Nikdy si dotycny nemoze byt isty ci ho nezbadas a ci mu nepojdes vycistit domov zaludoka zhabat mu dalekohlad :-). A na nahravky by som nespoliehal, ked sa mozu stratit v SIS 🙂

    Pre all:
    Podstatne je, ze aj keby bol kostol jedina vysoka budova v okoli 2 km, tak osadit na nu tymto sposobom na kovovom ramene kameru povazujem za barbarstvo.
    Je to dalsi z prejavou neucty k pamiatkam v Malackach a pokracovanie trendu:
    privadzac dialnice, cerveny obchodak, billa, lidl, …

    Vysadne postavenie (sa mi zda) ma trochu synagoga. Tam by mozno zavahali, ci na nu vycapit podobnu obludnost. Ale mozno sa mylim.

  8. Martin Macejka
    Martin Macejka hovorí:

    Nechcel som o tom pisat skor, ako sa na to pozriem. preto az teraz.
    Ked tak citam, co tu je napisane – skuste sa na to pozriet inymi ocami (nie cez pohlad kulturneho cloveka, ktory si ceni historiu). Stoji nam tu nejaka stara haraburda (kostol), ktora zabera miesto napriklad nejakemu peknemu supermarketu alebo skladu. Ale bol by asi problem ju zburat, pretoze pamiatkari by robili problemy, hoci dovodov na zburanie moze byt dost – je urcite narusena statika, ma nanic zaklady a moze ohrozovat okoloiducich, brani vo vyhlade, jej prevadzkovanie a opravy su neunosne drahe, atd. Tak ju treba aspon nejako rozumne vyuzit, ked uz je taka vysoka… Ked sa na to pozriete ocami pragmatika a pozerate sa hlavne na cisla ako na meradlo, mozno pochopite, preco je kamera prave tam.

  9. Natasa
    Natasa hovorí:

    Ked sa na to pozrieme ocami pragmatika, tak perspektivne nemohli vybrat lepsie miesto. V navrhoch na zmenu uzemneho planu sa objavil navrh aby medzi kostolom a najblizsim domom, viedla cesta tvoriaca obchvat Malaciek, ktora by dalej viedla po Ceste mladeze a na konci sidliska Juh by sa napojila na cestu do Pl. Stvrtka. Pokial viem ten navrh je stale platny. V tom pripade, by ta kamera bola na strategickom mieste….

  10. Mesto Malacky
    Mesto Malacky hovorí:

    Chcelo by som touto cestou poďakovať mestským policajtom, že si na moje 800 narodeniny predsa len spomenuli a dali mi takýto pekný darček.
    Veľmi pekne ďakujem.

    Vaše čoraz krajšie mestečko Malacky

  11. natasa
    natasa hovorí:

    K slovam pani Bubelovej: „Nahrávky z kamier už nieko¾kokrát pomohli objasni priestupky i trestné èiny, ktoré by inak zostali neodhalené.“ :
    Vcera o pol tretej napadli traja asi 7-8-rocni vyrastkovia styri tretiacky pred stvrtou zakladnou skolou. Vecer sa matka jednej z nich obratila na mestsku policiu, ktora prezrela zaznam kamery na dolnom kostole. Bohuzial obraz bol velmi neostry a trhany (ako z cias pomaleho Internetu), takze sa vobec nedal „vyhodnotit“. Na zazname vidno ako sa nejaki chlapci za dievcatami rozbehli z druhej strany cesty a prenasledovali ich smerom ku kniznici. Navyse a bohuzial, miesto kde ich dobehli a zbili (krcma na prizemi novych domov na Zahorackej – oproti kostolu) uz je mimo zorneho pola kamery. Ti vyrastkovia potom tie dievcata prenasledovali smerom k AFK, kde ich zastavila mama jedneho z dievcat.

    A zhruba patnast minut boli ti chalani pred skolou znovu…

    Mam dve otazky:
    Ak su vsetky zaznamy kamier v meste rovnako kvalitne, ako mohli niekolkokrat pomoct odhalit pachatelov trestnych cinov?
    Z clanku pani Bubelovej vyplyva, ze „miestnost kde sa nachadza celý živý organizmus kamerového systému“ ma stalu sluzbu, ktora monitoruje dianie v zornom poli kamier. Tak vela ich zase nie je, aby to nestihali. Ako to, ze si nic nevsimli a neposlali tam hliadku, ked tam ti chalani operovali dlhsiu dobu?

    Je mi velmi luto tych dievcat, boli z toho a este stale su poriadne vystrasene. A rovnako luto mi je, ze kamery namontovane na „zabezpecenie bezpecnosti“ su uplne na nic.

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.