V Malackách tri dni neviazanej zábavy, vystúpia i Chinaski

O StreetFeste, jeho hosťoch, atrakciách a najmä o pohode!

StreetFest v Malackách je už tradičným spríjemnením pre občanov nášho mesta i širokého okolia. Začiatkom leta sa stavajú vysoké hudobné pódiá a upravujú sa športové ihriská. V teplých letných dňoch počuť okrem hudby krik detí, ktoré si vychutnávajú pohodu na rôznych nafukovadlách a bazénoch. Z pivných stánkov sa šíri vôňa cigánskych pečienok a pivo tečie prúdmi. Keď sa schyľuje k večeru, nálada graduje a veselí sa až do ranných hodín. Takýto začiatok leta nás čaká od 22. júna v piatok. O najväčšom malackom letnom festivale sme sa zhovárali s hlavným organizátorom a de facto tvorcom podujatia, Braňom Orthom.

Koľko rokov sa v Malackách organizuje StreetFest?

StretFest Malacky je pokračovateľom Streetbalu a streetbalového turnaja. Tento rok zažijeme 10. jubilejný ročník StreetFestu v Malackách.

Vraj by mal tohtoročný festival trvať 3 dni, čo je na tom pravdy?

StreetFest bude trvať dva dni. Začíname v piatok 22.6 a naplno pokračujeme v sobotu nasledujúci deň. Program však oficiálne končí až v nedeľu ráno, čiže pokojne môžeme povedať, že festival vlastne trvá tri dni.

Minulý rok bol StreetFest pre významnosť a masovosť celej akcie presunutý zo svojej tradičnej základne Gymnázia Františka z Assisi do zámockého parku. Bude tomu tak i tento rok?

Zámocký park má svoje čaro. Je tam prekrásne prostredie a tí, ktorí prichádzajú na StreetFest z ďalekých miest sú ním doslova unesený. Je to skvelé miesto na oddych a Malačania si ho najmä v letných mesiacoch veľmi obľúbili. Takže, moja odpoveď – áno, StreetFest opäť v Zámockom parku.

prostredie v zámockom parku si Malačania obľúbili

S akou návštevou rátate, chcete opäť zlomiť rekord, ktorý sa rok čo rok mení?

Tento rok očakávam dennú návštevu 5 tisíc ľudí. Predpokladám, že túto hranicu konečne zlomíme. StreetFest si získal svojou kvalitou veľmi dobré meno, minulý ročník bol veľmi úspešný a tento rok opäť pripravujeme veľmi dobrý program. Návštevník sa iste nebude nudiť. Snažili sme sa samozrejme i o to, aby festival nekolidoval s žiadnym iným podujatím.

panková záležitosť Slobodnej Európy

Spustíte opäť internetovú stránku http://www.streetfest.sk/?

Pracujeme na tom. Stránka bude mať úplne novú podobu. Na tejto stránke je možnosť prihlásiť sa na turnaj v streetbale i na iné športy. Spustená by mala byť od 2. apríla.

V minulom roku ste rozšírili športové náplne StreetFestu okrem streetbalu i na volejbal. Návštevníci mohli skúšať svoje sily na lezeckej stene. Pripravujete na tento rok opäť nejaké novinky z oblasti športu?

Volejbalový turnaj mixovaných družstiev bude opäť. Novinkou bude zaradenie Streetbalového turnaja do celoslovenskej série Streetball Tour 2007, ktorá vyvrcholí záverečným turnajom v Bratislave na LaFranconi. Lezecká stena samozrejme bude, rovnako tak vodný futbal.

účastníkov streetbalového turnaja každoročne pribúda

Práve vodný futbal mi v minulom roku celkom chýbal. Spolu s lezeckou stenou je to akýsi alternatívny športový doplnok, neraz slúžiaci skôr k zábave, ako k tvrdej drine. Koľko takýchto alternatív pripravujete?

Vodný futbal a lezeckú stenu som spomínal. Pre najmenších pripravujeme atraktívny „detský svet“. Túto atrakciu sme vyskúšali v posledných rokoch a stretla sa s veľkým záujmom detí. Súčasťou tohto minisveta sú rôzna nafukovadlá v podobe hradu alebo trampolíny. Tradične sa pripravuje detský kútik. Pre starších máme novinku. Pripravili sme súťaž v striekaní grafitov na 50 metrovú stenu.

nafukovadlá priťahujú množstvo detí (aj dospelých)

To znie zaujímavo. Bude na StreetFeste opäť hip-hop stage?

Bude a tento rok mu venujeme priestor, ktorý si zaslúži Stačí sa pozrieť na headlinerov tohoto pódia. Kontrafakt je absolútnym a neprekonateľným ťahákom! Myslím si, že tento stage bude úplne našliapaný. Hip Hop teraz letí a ja si myslím, že k streetbalu práve táto hudba neodmysliteľne patrí.

Čakajú nás i novinky v organizačnej štruktúre? Inak povedané, budú ihriská, pódiá, stanové mestečko a podobne na tých istých miestach, ako minulý rok?

Aj tu nás, respektíve návštevníkov festivalu, čakajú niektoré novinky. Prvou dôležitou vecou sú pódiá. Spoločnosť AMEX, ktorá zabezpečuje aparatúru a ozvučenie na významných kultúrnych podujatiach, akými sú napr. Bažant Pohoda, Slovensko hľadá Superstar a iné, je absolútnou jednotkou v tejto brandži na Slovensku. Môžeme sa tešiť na veľké pódia a skvelý zvuk, proste super. Hip – Hop stage taktiež čaká zmena. Po novom bude situovaný vo veľkom krytom stane. Ostatné novinky nechcem prezrádzať, nechajte sa prekvapiť.

Môžeme sa tešiť na nejaké celebrity zo športového diania alebo showbiznisu, pravdaže, okrem hudobných skupín?

Samozrejme! Svoj tradičný zápas v streetbale odohrajú hokejisti Slovana Bratislava, pozvánku dostanú i rôzne osobnosti, ktoré budú napr. v porote, ktorá bude vyberať najlepšiu kapelu v súťaži Crystal records stars.

Zuzana Smatanová

Počul som reči, že chcete na Streetfest dotiahnuť kapely takého formátu, akými sú Chinaski alebo Čechomor. Môžete to potvrdiť?

Malacky sú také malé mestečko, že väčšinou sa takéto reči zakladajú na pravde. Na StreetFeste určite vystúpia Chinaski, I.M.T. Smile, Horkýže slíže, Laco Lučenič, Polemic. Z Hip – Hopu určite môžem potvrdiť Kontrafakt, H16, Moja reč, Strapo. Myslím, že výber je veľmi zaujímavý. Čechomor som si osobne veľmi prial, žial skupina rozmýšľa nad nahrávaním novej platne a nevedia aký budú mať program v mesiaci jún. Nič teda ešte nie je isté. Ak nás nenavštívia teraz, tak sa ich snáď dočkáme na budúci rok .

Strapa uvidíme i tento rok

Viete nám potvrdiť i ďalšie kapely, ktoré môžeme v júni na festivale vidieť?

Môžem potvrdiť len tie, ktoré mám potvrdené a s ktorými sme podpísali zmluvu. S niektorými ešte rokujeme. Na začiatku spomeniem novinku. Tou bude tanečná scéna, v piatok večer. Ďalšou novinkou je vystúpenie 10 kapiel. Tie vystúpia v rámci súťaže Crystal records stars. Na rockovej scéne vystúpia Mango Molas, Vetroplach, Vanilla club, No Perfect, Bond. Na Hip – Hopovom pódiu chystáme ešte jednu veľkú hviezdu, meno poznám , ale zatiaľ neprezradím! Na Hip – Hopovej scéne vystúpi spolu 10 hudobných skupín.

atmosféra pred Hip – Hop stageom

Vráťme sa ešte k súťaži Crystal records stars. V čom táto súťaž spočíva, kto je rozhodcom? Odkiaľ sú kapely?

Súťaže sa zúčastní 10 kapiel a interpretov, ktorí vystúpia na hlavnom stagei v sobotňajšom hudobnom programe od 9 hodiny ráno. Súťaž Crystal records stars organizuje nahrávacie štúdio Crystal records, ktorého zástupcovia budú aj v porote. Do súťaže sa môžu prihlásiť hudobné skupiny a interpreti rôznych žánrov, víťazi budú mať zaručené nahrávanie vlastného cd. Kapely sú z celého Slovenska, ale i z Moravy. Súťažiť budú i niektoré kapely zo Záhoria a Malaciek.

Inšpirujete sa niečím pri výbere kapiel? Organizátor Pohody Michal Kaščák napríklad povedal, že existujú kapely a interpreti, ktorých by na Pohodu nikdy nepozýval. Máte i Vy vyhranený vkus alebo pozvete ktoréhokoľvek interpreta alebo skupinu?

Pohoda má také meno, že Kaščák si ozaj môže vybrať koho chce. Ja tiež pozývam kapely, ktoré sú môjmu srdcu blízke. Hlavne však volám tie, ktoré sa páčia ľuďom a majú cveng. Zároveň sa vystríham toho, aby sa na akcii rok čo rok opakovali tie isté kapely. Robím dlhé roky basketbal a nevidím dôvod, prečo by na jednom z najväčších streetbalových turnajov, na Slovensku, nemal byť napr. hip – hop? Inak pri výbere spolupracujem už dlhé roky s kamarátom Yxom zo skupiny Hex, ktorý je zároveň spoluorganizátorom StreetFestu.

turnaj v streetbale je po novom zaradený v celoslovenskej súťaži Streetbal Tour 2007

Ale veď Kaščák pozýva na Pohodu i popredných hudobníkov z hip – hopovej scény, tento rok ju navštívi napr. Wu – Tang Clan. Prečo ste spomenuli práve hip – hop?

Hip- Hop nie je moja srdcová záležitosť, ale Streetfest nerobím pre seba. Ako som už spomenul bude tam jeden z najväčších Streetbalových turnajov, preto si myslím, že Hip – Hop k basketbalu určite patrí.

Priblížte nám na aké malacké kapely sa môžeme tešiť?

Istí sú Bond a No Perfect. Bond je kapelka, ktorá existuje už niekoľko rokov a hrá výhradne len piesne od svetoznámej skupiny Duran Duran. No Perfect netreba predstavovať, je to streetfestová klasika, ktorá účinkovala spolu s Hexom na všetkých podujatiach.

Čím sa inšpirujete pri výbere malackých kapiel?

Ničím. Moja myšlienka je, že na takomto podujatí by mali vystupovať určite malacké a záhorácke kapely. Som dosť veľký lokálpatriot a preto vždy priestor našim kapelám dám.

Ako to chodí s účasťou kapely na festivale? Niekde som počul, že kapela nie je ničím viazaná a záleží len na jej dobrej vôli a „čestnom slove“, či koncert na poslednú chvíľu nodriekne. Neobávate sa toho?

Kapely uzatvárajú zmluvy, čiže s tými, ktoré som potvrdil, už zmluvu máme uzatvorenú. Obávam sa Hip – Hopu, tam je to trošku zložitejšie. Kapely sa stránia uzatvárať zmluvy a ozaj sa môže stať, že niektorá z hviezd na poslednú chvíľu vystúpenie odriekne. Ale dúfam, že sa tak v našom prípade nestane.

V minulosti sa pár krát stalo, že na StreetFeste vystúpili kapely, ktoré len dva mesiace dozadu hrali na oslavách Prvomájových Malaciek. Nepovažujete to za komplikáciu?

Posledné dva roky sa to nestalo, program sme konzultovali s Janou Zetkovou z MCK Malacky. Tento rok sa tomu však žiaľ nevyhneme. Dve kapelky uvidíme dva krát, ale nevidím v tom zásadný problém.

líderka skupiny Peha, Katarína Knechtová, závrať v Malackách nemala

Na aké kapely sa tešíte osobne? Máte nejakú vybranú, ktorú si nenecháte ujsť? Prípadne tip pre návštevníkov?

Ja sa teším na Chinaski a IMT Smile. Určite sa pôjdem pozrieť na Kontrafakt, to je vraj na živo neskutočná smršť. Teším sa na Mango Molas, samozrejme Hex, uvidíme akí budú Polemici a Slíže. Neviem, čo mám čakať od tanečnej scény, dúfam, že sa ujme tak, ako minulý rok Hip Hop.

Uplynulé roky vystupovali na festivale i herci z Divadla na hambálku. Bude tomu tak i tento rok?

Minulý rok moderovali celý StreetFest deti z divadla. Možno k podobnej variante pristúpime i teraz. Zatiaľ nemáme túto otázku uzavretú. Samotní Hambálkovci však vystupovať nebudú.

Ako bude zaistená bezpečnosť návštevníkov? Treba očakávať i nejaké prísnejšie kontroly pri vstupe?

Do akcie nasadíme dvojnásobne viac SBS-karov ako v minulom roku. Zavedieme nové pásky a sprísnime kontroly pri vstupnej bráne i v areáli.

A ako je zaistené pohodlie návštevníkov? Koľko pivných stanov rozviniete tento rok?

Opäť budeme mať nového pivného partnera. Z taktických dôvodov však jeho meno neprezradím. Pivné mestečko sa rozrastá každým rokom. V trende pokračujeme, výčapov bude raz toľko ako minulý rok. A budú aj iné stany, ako len pivné.

Poskytnete našim čitateľom i niektoré užitočné rady? Napr. čo by nemali opomenúť v prípade, ak chcú stráviť na festivale noc?

Do areálu a vyhradeného stanového mestečka pripustíme maximálne 250 stanov, viac sa ich tam nezmestí. Stanovať sa dá od 14 hodiny v piatok 22. júna. Areál treba opustiť do 18 hodiny v nedeľu večer. Návštevníci by nemali parkovať v Zámockom parku, plochu vedľa areálu totiž plánujeme zarezervovať pre účinkujúcich a hostí. Treba parkovať v meste, nedá sa nič robiť. Neprípustné je vnášanie vlastných alkoholických nápojov do areálu. Kontroly si budú tieto veci všímať. Také doplnky, ako sprchy a umývadlá sú pravdaže návštevníkom k dispozícii. V prípade zdravotných problémov bude na festivale pripravená lekárska pomoc.

„farebný a extravagantný svet“ StreetFestu

Nemávate problémy s nervóznymi ľuďmi, ktorí bývajú v blízkosti konania festivalu a v noci, ktorú by najradšej strávili spánkom sa budia kvôli hlasnej hudbe alebo iným činiteľom?

Keď bolo podujatie v meste, tak som tieto problémy mal. Teraz sme festival aj pre hluk presunuli do Zámockého parku. StreetFest je raz za rok, tak dúfam, že mi to ľudia počas tých dvoch nocí v roku odpustia. Myslím tým najmä starších ľudí.

Prečo sa podľa Vás oplatí prísť na StreetFest?

Pretože Záhoráci a hlavne my, Malačania, príliš veľa takýchto podobných akcií nemáme. Stačí sa pozrieť za Karpaty, koľko podobných podujatí je len v Pezinku. Zaostávame a treba preto využiť každú podobnú príležitosť na kultúrne a športové vyžitie sa. StreetFest je rodinný festival a tak počas neho nachádza zábavu a relax celá rodina. Prichádzajúci návštevníci pravdaže na vlastné oči uvidia interpretov, ktorí v Malackách ešte nikdy neboli. Známych, ale i menej známych. Mojou zásadou je okrem dvoch hudobných skupín obmieňať každý rok program. Nepozerám na iné festivaly. Každým rokom chcem zdvihnúť kvalitu a StreetFest posunúť vyššie!

Drvivá menšina

Odkedy môžeme kupovať vstupenky na akciu a kde? Aká bude cena lístkov v predpredaji a priamo na mieste?

Lístky sa dajú kúpiť v sieti ticketportal, predpredaj začína 1.apríla. Lístky sa dajú zohnať u 10 predávajúcich, ale to sa týka hlavne Malaciek. K dostaniu budú napríklad v kníhkupectve Ľubica v Hoteli Átrium, v zberni Športka na Radlinského ulici alebo v Sature na Záhoráckej ulici.

Vyzerá to, že StreetFest má v našom meste budúcnosť. S akými problémami sa organizátor takéhoto festivalu najviac potýka?

To ani radšej nechcite vedieť, aj tak by ste tomu neverili.

Keď myslíte! Ale predsa, začínali ste podobne ako mnoho iných veľkých festivalov. Z „festivalíku“ vyznávačov streetbalu ste vypracovali akciu, ktorú berú vážne kapely hrajúce „prvú ligu slovenskej pop music“. Najnovšie sem zavítajú prví zahraniční hostia, Chinaski , Mňága a ždorp a na tanečnej scéne bude Martin Gredner. Chinaski už je kapela, ktorá vypredala T – Mobile arénu v Prahe. Kam to až so StreetFestom chcete dotiahnuť a bude to vo Vašich silách?

Chcem, aby festival zostal na úrovni rodinného festivalu, na ktorý sa budú Záhoráci tešiť. Nechcem sa púšťať do mega-akcie, na ktorú príde 20 tisíc ľudí denne. Pre mňa je dôležité to, aby také mesto ako naše malo podobnú akciu akú majú inde na Slovensku a hlavne, aby sa ľudia bavili a boli spokojní. StreetFest budem každý rok posúvať ďalej a ďalej, hlavne, čo sa týka kvality, služieb a zabezpečenia.

Braňo Orth nám nechce povedať, s akými problémami sa stretáva pri organizovaní festivalu. Vraj neuveríme. Napriek tomu ho robí každý rok, zvláštne. Ale nesťažujeme sa.

Kedy prídu na StreetFest Red Hot Chili Peppers?

Takúto návštevu nepredpokladám. Ako som spomenul, nechcem robiť festivaly pre 20 000 ľudí denne. Ale uzavrel som stávku, že do roku 2011 sem prídu Duran Duran.

poznámka:

Fotografie v článku pochádzajú z minuloročného StreetFestu

3 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.