Pestrý 1. máj


Foto: Martin Marek a Martin Macejka

Pri pohľade do kalendára je to stále evidentnejšie. Blíži sa máj, lásky čas (i alergií, ale pomlčme). 1. máj je tradične oslavovaný ako Sviatok práce a je to i obľúbený dátum nášho predsedu vlády. V tom prípade si ho treba riadne užiť. Samotný názov je trochu zavádzajúci lebo pri pive, cigánskej pečienke a dobrej hudbe sa o práci príliš nehovorí. A to po vás ani nechceme. Tak isto nechceme, aby ste sa povinne obliekali do červeného alebo mávali nejakými trápnymi stužkami. Chceme len jedno – užite si prosím Prvomájové Malacky podľa vášho gusta. V nasledujúcich riadkoch vám predstavíme paletu akcií, ktoré pre nás, občanov Malaciek namiešalo MCK v Malackách.

tradičný pohľad do zámockého parku na 1. Mája

Hrubý rys programu Prvomájových Malaciek je rok čo rok založený na tradičnom výbere hudby alebo predstavení. O umelcoch, ktorí nás budú baviť, sme sa rozprávali s riaditeľkou MCK Janou Zetkovou. „O 9:45 to celé začne a program pokračuje až do večerných hodín.“ To sa nám páči, tak to má byť!
Poďme teda pekne po poriadku. Pri vstupnej bráne začnú o trištvrte na desať vyhrávať tóny ľudových piesní v podaní Eleny Šangalovej. Hudba, pri ktorej sa mimochodom dobre popíja vínko (to sa však dobre popíja i pri iných príležitostiach), odštartuje celý kolotoč prvomájových osláv. Pokračuje sa na hlavnej tribúne pri štadióne. Presne o 10:00 sa Prvomájové Malacky otvoria oficiálne. Pod punc si to samozrejme zobral primátor Jozef Ondrejka a po ňom i mladé tanečnice zo skupiny Saltatrix. Sľúbili sme, že o nich niekedy spravíme reportáž a už sa celkom tešíme. Príďte sa na ne pozrieť a pochopíte prečo.

Hlavná tribúna

Pre poriadok budeme ďalej postupovať podľa jednotlivých stanovísk, kde sa bude konať zábava. Pokračujme teda pri hlavbnej tribúne. Tá bude po celý čas v pozornosti priaznivcov folkovej hudby. Najprv to roztočia Legrúti s kapelníkom Pavlom Hoďom. Skupina produkuje dychovú muziku a pochádza z Veľkých Bílovíc. Kto neviete, je to mestečko len pár kilometrov od hraníc so Slovenskom a podarilo sa nám o nej zistiť, že je to „mesto ľudových tradícií, vína a ovocia“. (Viac o kapele i o Bíloviciach sa dočítate na http://www.legruti.cz/.

Prejdime však k naturálnej country muzike, ktorou sa prezentuje Bukasový Masív. Skupinka, ktorú na Záhorí poznáme z rôznych iných akcií, ako sú stupavské Dni zelá, Country Mlyn na „Kameňáku“ a vôbec, robí v podstate alternatívnu hudbu. Základ tvorí folk a americké country, ale Masív sa vyžíva v rôznych prímesiach, akými sú prvky rocku, blues a work music. Internetovú stránku nemajú, chyba!

Divozel – je liečivá bylina, kvitnúca v letnom období od júna do augusta, s krásnymi žltými kvetmi, z ktorých sa dá pripraviť chutný čaj. A čo to je ešte? Nevadí, ani my sme nevedeli. Je to totiž zaujímavá formácia hudobníkov, ktorí pre zmenu mixujú balkánsku a cigánsku hudbu so swingom a šansónom. Zaujímavá kombinácia, viac sa dočítate na http://www.divozel.com/.

Alojz je zase mužské meno a meniny oslavuje 21. júna. A konečne, Alojz alebo lepšie, ALOJZ je kapela, ktorá všetko prezrádza už v samotnom názve. ALOJZ je v skutočnosti skratka pre Alternatívny Ľudový Orchester Jednoduchej Zábavy. My sa pýtame, či to nemá byť správne AĽOJZ. Pre skratky však mäkčene nemusia platiť. V kapele nájdeme bývalého člena skupiny LOJZO Jozefa Cillera a jeho dlhoročného priateľa Petra Kunu. ALOJZ hrá i repertoár skupiny LOJZO, ktorá nehráva od smrti jej člena (speváka) Mariána Kochanského. Skladby sú upravené v pop-rockovej verzii.

Brutálny názov má brutálna česká „folkovka“ Neřež. „Skvelá kapela, ja si ich nenechám ujsť,“ hovorí Janka Zetková. Klenot českej folkovej hudby je pokračovateľom skupiny NEREZ. Kapela má adresu http://www.nerez.sk/. Pýtate sa prečo sk, keď to je česká kapela? No preto, že v Česku už bol rýchlejší niekto druhý a keď si kliknete www.nerez.cz , tak sa dozviete akurát o spoločnosti, ponúkajúcej „nerezovou tyčovou ocel, válcovaný drát, lesklý drát, sochory, bloky, bezešvé trubky, duté tyče, plechy, svitky a páska“.

K večeru si dáme Karpatské horké. Znie to ako alkohol, ale je to kapela. Konkrétne malokarpatský folk-rock z Pezinka. Necháme sa pozvať (i na stránku http://www.karpatskehorke.sk/ – a je to zaujímavá stránka, len musíte počkať, kým natiahne…)

O ôsmej to vezme do rúk Záhorienka s kapelníkom Jarom Fišerom a imitátorom Liborom Pantúčkom. Kapela u nás oslavuje 20. výročie založenia, to už je pekné číslo.

Lúky

Na lúke za kaštieľom rozvinú stany i naši redaktori Martin Macejka a Martin Marek, ako členovia občianskeho združenia M.L.O.K. V spolupráci s CVeČkom (teda Centrom voľného času) tu budú od desiatej do druhej poobede organizovať tzv. Detské hry a radosti. A dospelí budú mať radosť, že si od svojej ratolesti na chvíľu oddýchnu. Aký môže byť svet krásny. Na čo sa majú deti tešiť, sme sa opýtali Maťa Macejku: „Pripravujeme pre deti výtvarné workshopy, okrem toho budú na lúke prebiehať súťaže. Najväčším lákadlom býva maľovanie, pri ktorom sa realizujú a svoju fantáziu odhaľujú nielen deti, ale aj rodičia. Doplnkovými aktivitami bude najmä výroba náhrdelníkov, klobúčikov, modelovanie…“


M.L.O.K. nás chce učiť kresliť, modelovať a vyrábať náhrdelníky. Kde by sme bez nich boli?

Na lúke pred kaštieľom bude taktiež bohatý program. Najprv tu vystúpi o jedenástej malacká kapelka AC+. Ich vystúpenie sa volá AC+ v tráve. Nechápali sme význam tohto názvu, ale J. Zetková nam ho objasnila. „Ide o normálny koncert, len bude na lúke a preto sme zvolili taký pekný názov.“

O dvanástej sa bude v Malackách strieľať. Predvedú nám to TOSTABUR alebo Tovarišstvo Starých Bojových Umení a Remesiel v Bratislave. Nie sú to len strelci, ale i šermiari a jazdci v historických odevoch. Podľa fotografií na stránke http://www.tostabur.sk/ to vyzerá, že ich vystúpenie je vždy riadny masaker s mnohými obeťami. Tak ako v Antigone a to sa bude asi nám i deťom páčiť.

…ale tu sú ešte všetci „živí“!

A opäť hudba, tentoraz gajdošská. Na tento krásny, škótsky nástroj, ktorý je často terčom rôznych nemiestnych vtipov, to „seká“ skupina s ozaj úchvatným názvom Vrbovské Vŕby. Z názvu sa dozvedáme, že sú z Vrbového, podobne ako Vrbovskí Víťazi, ktorí sa preslávili svojim „priemyselným folklórom“. S podobnými uletenými kapelami sa roztrhlo vrece a to je dobre… Uvidíme, ako sa predstavenie pre Vŕby vyvrbí. Zatiaľ si o nich niečo pozrite na http://www.vrbovskevrby.sk/

TUBABU- názov vyznieva, ako citoslovce, ktorým by sa mohla vyjadrovať hudba na bubny. A sme blízko. TUBABU sú Česi (pardon, „Moraváci“), ktorí nám predvedú hru na africké, konkrétne senegalské bubny. Chcete niečo viac? Skúste http://www.tubabu.cz/, ale táto stránka sa v súčasnosti len pripravuje.

A máme tu lahôdku na záver a síce westernovú zábavno-hudobnú show v štýle divokého západu. A kto čaká na Limonádového Joeho, tak je blízko, lebo v tejto šou sa použije originál vozu z tohto slávneho filmu. Celkový názov je dlhý a vyčerpávajúci (snáď bude taká aj show): Old Time band FUNNY FELLOWS a Zuzana Haasová – „WESTERN COUNTRY“. Pozri na http://www.funnyfellows.sk/ – „Snažíme sa hrať tak, ako by to hrali hudobníci v kaviarni v roku 1920“.

automobily typu Avia poznáme bežne ako staré a zapáchajúce dodávky na rozvoz rôzneho materiálu a ľudí ( napr. dychových kapiel)


Hádzanárske ihrisko

Deti sa pôjdu pozrieť (pravdaže, ak budú chcieť) i na hádzanárske ihrisko. O jedenástej im tu budú spievať Mária Podhradská a Richard Čanaky známe pesničky, ako Červený kacheľ alebo Lezie mucha po stene. Informácie na http://www.koncertypredeti.sk/

Hadzanárské ihrisko je vôbec venované deťom. Po pesničkách nastupuje „Detský cirkus obrov“. A v tomto prípade len citujeme z programu, ktorý nám dala J. Zetková: „detská cirkusová pouličná show plná atrakcií v podobe obrovských bábok, chodúľových akrobacií, cirkusantských gagov a skvelých prevlekov“. Treba niečo dodať? I my sa pôjdeme pozrieť.

nie sme si istí, či je to divé prasa (samozrejme tá príšera vľavo). Napíšte nám váš názor…

Škvarové ihrisko

Alebo staré futbalové ihrisko, ktoré slúži na koncerty rôznych kapiel undergrundovejšieho zamerania, ako je folk alebo dychovka. Od jedenástej hodiny to tu roztočia viaceré kapely rôznych žánrov.

Začne CRS – čiže Centrum Rozbitého Skla, hudobníci z Moravského Jánu. Ich hudba sa zakladá na rockových melódiách, v Malackách ich už dobre poznáme. Na adrese http://www.crs.unas.cz/ sa dozviete takmer všetko podstatné.

Po nich to vezme do parády malacká kapela The Reel. Po rôznych „personálnych“ zmenách pokračuje v tradícii rockových skladieb a je už stálicou v Malackách. Ale nemá webovú stránku, takže o nej nič ďalšie nevieme…

Pritvrdíme! Povedali si v roku 2001 i rockeri (skôr metalisti) z kapely Requiem. Tí pokračujú v odkaze kapely Requiem, ktorá v Malackách vznikla v roku 1987. Akurát miesto prog-rockových skladieb hrávajú veci od hard-rocku až po metal. A je to fajn! Posledný rok o nich môžete zbierať informácie na http://www.requiem.sk/

Rockeri odídu a prídu Ska2Tonic. Spolu s Polemicom alebo Ska pra šupinou patria k vrcholovým predstaviteľom ska hudby na Slovensku. Ideálna príležitosť pre energické vyžitie sa. Žite! A nesnažte sa nájsť ich webovú stránku, my sme ju nenašli…

No áno, dáme si i punk. Bude to ozaj pestré. Slobodná Európa tu pôvodne vystupovať nemala. „Najprv sme mali v pláne pritiahnuť Zónu A, ale nevyhovoval im tento termín,“ vraví Janka Zetková. Nevadí, údajne sa Zóny dočkáme v rámci kultúrneho leta. Slobodná Európa sa po istej odmlke vrátila v roku 2002 do akcie a na koncertoch vyvoláva opäť „peklo“. (Pri všetkej úcte k veriacim). http://www.slobodnaeuropa.sk/

Mango Molas a latino patrí k sebe ako Boučková s Novotným. Hudba, ktorá vychádza z afro-kubánskej tradície. Obohatená je vplyvmi západnej Afriky, Arábie i slovenskej ľudovej melodiky. Koncerty predstavujú príjemné vyžitie sa najmä pre vyznávačov rôznej etno-hudby. Viac na http://www.mangomolas.sk/

A všetko ukončí Polemic. Tak, ako pred dvomi rokmi, vtedy sa v závere spustil mierny dáždik. Polemic je taktiež známou kapelou, putuje po celom Slovensku. Polemic pozná Záhorie a Záhorie pozná Polemic. Chytľavé skladby robia z tejto formácie lídra ska-hudby na Slovensku. Niektoré si môžete vypočuť na stránke http://www.polemic.sk/

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.