Záhorácka ulica – pol roka po rekonštrukcii


O rekonštrukcii Záhoráckej ulice som písal v jednom z prvých článkov na našej stránke. Medzitým už zopár mesiacov ubehlo a vyzerá to tak, že Záhorácka ulica bude ešte dlho živá téma…

Nebol som jediný kto bol v tom čase celý „nadšený“ z toho, že na časti Záhoráckej sa pri rekonštrukcii vyrúbalo čo sa dalo. Avšak vyrúbané stromy nahradili nové za niekoľko stotisíc korún a všetkým skeptikov vrátane mňa už len zostávalo tešiť sa z toho, že „nekoncepčnú a neperspektívnu“ zeleň nahradila zeleň koncepčná a perspektívna.

Rozprávka skončila – nastupuje realita. Desať zo štrnástich perspektívnych dubov tohtoročnú zimu neprežilo, zvyšným štyrom sa to podarilo a pomaly na nich pribúdajú nové listy.


Samostatná kapitola sú drobné kríky, ktoré na tom nie sú oveľa lepšie. Tiež zoschýnajú jeden za druhým… Podľa vyjadrenia p. Ing. Rehákovej a p. Ing. Klímu z Mestského úradu, zoschnutá zeleň sa bude reklamovať u dodávateľa. Uvidíme ako to dopadne…


V tomto prípade sa niekoľko buxusov pravdepodobne odsťahovalo za lepším životom do súkromných zahrádok…


Úprimne povedané, ani sa tým kríkom nečudujem, že ich to tam nebaví. Ak sa pozriete bližšie, okolie kríkov je plné špiny a ohorkov od cigariet. Malacky majú k čistému mestu ešte ďaleko.


Idylka súčasnej Záhoráckej. Betón, „nesmrteľné“ staré autobusové zastávky, suchá zeleň a do toho v noci nepríjemne svietiace reklamné citylighty.

A malý bonus. Častý pohľad v sobotu alebo v nedeľu ráno.


Nedokončená časť ulice. Majiteľ pozemku stále čaká na právoplatné stavebné povolenie.


Túto fotografiu určite poznáte, nedávno bola uverejnená ako Foto týždňa. Medzitým sa však situácia zmenila. A to dokonca k lepšiemu.



15 komentárov
  1. Anonymous
    Anonymous hovorí:

    Vyschnuté stromy dnes (25. 4.) vymenili. Bola to chyba dodávateľa. Dúfam, že tie nové čaká perspektívna budúcnosť.

  2. Martin Marek
    Martin Marek hovorí:

    Pevne verim aj ja. Skoda len, ze nove stromy su o dost mensie ako tie predtym. A co ostatne vyschnute kriky? Vymenia sa dufam aj tie… Inak teraz ako sa všetko rozzelenalo vyzera spodna cast zahorackej dost v pohode, len na tuto sterilnu cast smerom k centru si stale neviem zvyknut…

  3. vlado
    vlado hovorí:

    Po prečítaní niektorých tvojich článkov, z ktorých mám pocit, že si takto riešiš svoje komplexy, neviem, kde berieš takú dávku irónie, pocitu neomylnosti a svojho jediného správneho názoru na veci a udalosti, ktoré sa dejú okolo teba?
    So svojej dlhoročnej praxe, životných skúseností? Z niečoho, čo si dokázal vytvoriť, vybudovať? Napíš a oboznám nás, keď si sa už rozhodol prezentovať svoje názory, čo takého úžasného a bezchybného si dokázal urobiť, že si osvojuješ právo vynášať ortiele nad výsledkami práce iných normálne omylných ľudí.
    Alebo len vieš kritizovať? Správaš sa ako dnešní politici, ktorí keď nie sú za nič zodpovední, dokážu nasľubovať hory doly. Ale keď sa dostanú k moci a majú ukázať, čo vedia, správajú sa ako diletanti.
    Alebo zostaň naďalej v pozícii večného neuspokojeného nepochopeného ironického rebelanta, ktorý veľa vecí nechápe a stále si nevie zvyknúť…

  4. mival
    mival hovorí:

    vlado, lepsie sa to ani nedalo napisat, keby som mal klobuk, uz je davno dole. Nestaci len kritizovat, ale aspon jeden konstruktivny napad vlozit do celeho malackeho dielka.

  5. Maros
    Maros hovorí:

    vlado, nebudem sa zastavat autora, lebo ved ma aj sam prsty a klavesnicu 🙂
    na druhej strane si dovolim poznamenat, ze to co si napisal ty, je zase zbytocne odvadzanie od problemu, ktore tak casto pouzivaju tebou tak kritizovani politici. ak neviem ako celit kritike, tak spochybnim osobu kritika. to je najjednoduchsia obrana. co keby sme zostali vo vecnej rovine a kritizovali obsah clanku. suhlasim, ze autor mal jasnejsie predostriet navrhy na riesenie problemov, ale to nie je dovod na zhodenie celeho clanku pod stol.

  6. Martin Marek
    Martin Marek hovorí:

    Neviem, aké návrhy som mal v tomto článku predostrieť. Ak by občania mali k projektu Záhoráckej zverejnené detailné informácie ešte pred jeho realizáciou, určite by som som si neodpustil tú možnosť navrhnúť konkrétne riešenia dopredu. Keď čítate v novinách reportážne články, čakáte tiež návrhy od ich autorov, čo by oni v tomto prípade robili? Toto bola len reportáž, ktorá sa snažila na niečo poukázať, ako mnohé iné.

  7. Klíma
    Klíma hovorí:

    Citácia z textu: „všetkým skeptikom vrátane mňa už len zostávalo tešiť sa z toho, že “nekoncepčnú a neperspektívnu” zeleň nahradila zeleň koncepčná a perspektívna. Rozprávka skončila – nastupuje realita. Desať zo štrnástich perspektívnych dubov tohtoročnú zimu neprežilo, zvyšným štyrom sa to podarilo a pomaly na nich pribúdajú nové listy“
    Z Tvojich slov je skutočne cítiť iróniu a škodoradosť. Namiesto toho aby si sa tešil, že sa niečo robí, buduje a zlepšuje, len kritizuješ. Kto robí, robí aj chyby. Tie sa však často dajú napraviť. Realizáciu sadových uprav robila fi. ktorú si vybral dodávateľ celého diela. Na nedostatky, a na možné riziká sme poukázali už v novembri 2006 a dali sme ich aj na papier. Realizátor ich uznal a svoje chyby po reklamácii odstránil. Mimochodom „Štúdia riešenia Záhoráckej a Malého námestia“ bola spracovaná už v roku 2005 a boli o nej informovaní aj občania. Bola k nahliadnutiu na MsÚ. A ak si myslíš , že že by bolo rozumné realizovať všetky stavebné práce, budovať nové chodníky a plochy možno aj na niekoľko desaťročí a ponechať tam vyše 50 ročné brezy, na zdravotnom stave ktorých sa podpísala doprava a výstavba (AFK…), s preschnutými korunami, je to Tvoj názor. Odborník s primeranou kvalifikáciou a praxou v rámci spracovania projektovej dokumentácie sadových úprav zodpovedne posúdil ich zdravotný stav a perspektívu ich ďalšieho rozvoja a navrhol niečo iné.

  8. Martin Marek
    Martin Marek hovorí:

    Pán Klíma, úprimne ma teší, že moje vyjadrenia často citujete ale ich interpretácia je bohužiaľ veľmi nedôsledná. Pokojne ma môžete označiť za človeka ironického alebo cynického, ale od škodoradostného mám skutočne veľmi ďaleko. A že svoje články píšem spôsobom, ktorý nemusí byť každému po chuti, to dobre viem už minimálne od gymnázia, kde som istý čas robil školský časopis. Je to môj štýl, ak niekomu nevyhovuje, nemusí moje veci čítať. Aj ja mám autorov, ktorých nečítam už len z princípu.

    Ad projekty – podľa mňa sa hodnota každého projektu skrýva v detailoch, ktoré si možno mnoho ľudí ani nevšimne. Tak ako je precízna práca vyžadovaná po mne, automaticky ju očakávam od iných. Bohužiaľ mi táto precíznosť v projektoch, ktoré sa v Malackách v poslednej dobe realizujú, dosť výrazne chýba. Nie každý si samozrejme na toto potrpí a možno preto sa často zdajú moje kritické príspevky neopodstatnené. Ale opäť je to vec pohľadu. Neočakávajte odo mňa, že budem niečo chváliť len z dôvodu, že sa to vôbec robí, jednoducho očakávam viac a nehľadajte v tom nič osobné.

    Ad dostupnosť projektov – ak je niečo k nahliadnutiu na MsÚ, je to pre mňa a pre mnoho iných Malačanov pracujúcich v Bratislave prakticky nedostupná záležitosť. Je skutočne problém detaily projektov a vizualizácie zverejňovať na internetovej stránke mesta?

    Na záver sa vrátim k Záhoráckej. Keďže som tam niekoľko rokov býval, vnímam niektoré prvky tohto projektu povedzme inak ako ostatní. Neviem prečo by som sa mal cítiť akúsi škodoradosť z toho, že mi vyschli dva stromy pred domom, bol by som práveže radšej keby tam zelených plôch bolo ešte viac. Možno je teraz Záhorácka v časti od križovatky k AFK úhľadnejšia ako v minulosti, ale na mňa pôsobí príliš sterilne a neosobne. Nič viac, nič menej.

  9. Dany
    Dany hovorí:

    Martin, rozhodne s Tebou súhlasím vo veľa veciach. Áno, hodnota projektov sa skrýva v detailoch a precíznosti. Žial tieto v mnohých projektoch realizovaných v Malackách nevidím… Často mám dokonca pocit, akoby sa veci robili len preto, aby si niekto odčiarkol splnenie naplanovaneho projektu, aby to už bolo. Za každým zrealizovaným projektom by sa pritom mala skrývať nielen jedinečná architektonická vízia, ale aj názory obyvateľov mesta (či danej lokality) a aj skúsenosti a poznatky z iných miest (rozhodne aj zo zahraničia) pokiaľ ide o riešenia centier miest a tvorby zelene. Zosúladenie týchto faktorov a k tomu aj charakteristík danej lokality (historických, geografických) môže priniesť mestu jedinečnú atmosféru, takú ktorá nás bude reprezentovať, ktorá bude lákať do mesta návštevníkov a ktorá bude jedným z dôvodov prečo sa nám v Malackých bude žiť príjemne. Príkladov je množstvo, osobne som mal možnosť vidieť za posledných asi 10 rokov ukážkové riešenia mestskej architektúry v rôznych menších aj väčších mestách vyspelej Európy ale aj v susednom Česku. Dokonca aj mnohé slovenské mestá sa už môžu pochváliť krasne zrenovovanými centrami, ukážkovo a hlavne odborne vysadenými plochami zelene, ktoré v žiadnom prípade nie sú sterilné a monotvárne (ako teraz tie v Malackách na Záhoráckej ulici). Myslím si, že zeleň v Malackách nikdy nebola a zrejme ani dlho ešte nebude dôležitá a vyzdvihovaná. Veľká väčšina ľudí k nej nemá totiž správny vzťah, dokonca si ani tú novú nevážia. Veď osobne som už niekoľkokrát upozorňoval dospelých ľudí na rôznych miestach Záhoráckej ulice aby neprechádzali cez novo vysadené plochy, rovno cez kríky ku svojim autám alebo k ceste. Žial takmer vždy som si vypočul na svoju adresu len vulgárne slová. A tak je otázne, koľko vydržia aj tieto nové výsadby. Ďalšia vec, nechápem ako môže niekto ospravedlňovať výrub stromov/briez tým, že mali preschnuté koruny… To si niekto všimol až pred rekonštrukciou ulice. Už toto je dôkaz toho, ako sa správalo/správa mesto k zeleni. Veď doteraz tu nebol žiaden odborník ktorý by sa malackou zeleňou zaoberal. Zaujímalo by ma prečo tieto brezy nikto neošetril skôr keď rástli na hlavnej ulici. Podľa má by sa dali celkom dobre a zaujímavo zakomponovať do novej výsadby. Je to však už minulosťou. Zostáva mi len dúfať, že novo vysadeným dubom žiadna okolitá výstavba neublíži a ani doprava. Mimochodom ten človek čo spomínané brezy pred tými cca 50 rokmi sadil určite vedel prečo tak robí, minimálne zohľadnil charakteristiky daného stanovišta. Brečtan, tis ani krušpán sa určite „nepotešili“ ak ich „odborná“ firma umiestnila na tie najviac slnečné miesta kde na to aby prežili budú potrebovať výdatnejšiu závlahu. Okrem toho sú v tejto skladbe príliš farebne monotónne, zanikajúce a nevýrazné. Mne osobne by sa tam viac hodil záhon s kvitnúcimi suchomilnými trvalkami či okrasnými trávami alebo s niečím iným, čo sa bude v priebehu roka farebne zaujímavo meniť. Súhlasím Martin aj s tým, že človek pracujúci v Bratislave nemá možnosť vidieť projekty na MsÚ vopred a preto je príležitosť „niečo k tomu povedať“ prakticky nulová. Zostáva mi dúfať, že Malacky, napr. aj Záhorácku ulicu bude raz charakterizovať pohoda, príjemná atmosféra (aká sa k takémuto mestečku hodí) a aj reprezentatívna zeleň. Nielen množstvo áut, veľa betónu, nezmyselného búrania a nevkusu. Od projektov v Malackách takisto ako Ty očakávam viac pretože si to naše mesto určite zaslúži.

  10. Klíma
    Klíma hovorí:

    Vidím, že Vám záleží na tom ako vyzerá naše mesto. Viacerým nám na tom záleží. Preto Vám odpoviem aspoň k časti, ktorá sa ma týka , v snahe, aby ste si aspoň čiastočne poopravili svoju mienku. Veci nie sú také jednoduché ako sa zdajú a o všetkom sa nedá ani písať.
    Brezy boli ošetrované aj v minulosti. Výrub sa neuskutočnil preto, že mali preschnuté niektoré konáre, ale preto, že ich presychanie pokračovalo, čo signalizovalo ich zlý zdravotný stav, na ktorom sa podpísali stanovištné podmienky, ale aj ich vek. Brezy patria medzi krátkoveké dreviny dožívajúce sa 50 rokov a v pri výborných podmienkach max. 100 rokov, čo sa v podmienkach tejto časti Záhoráckej ulice dá ťažko dosiahnuť. Ich zdravotný stav a ich perspektívu ďalšieho plnenia si svojich úloh posúdila odborníčka a na základe tohoto posúdenia bolo vydané povolenie na ich výrub.
    Mimochodom, breza patrí medzi rekultivačné dreviny. Hodí sa skôr do lesa ako do mesta. Zároveň patrí medzi dreviny silno alergénne.

  11. mival
    mival hovorí:

    Pani diskutéri, v celku sa mi debata, ktoru vediete (našťastie na úrovni bez zbytočných invektív a vulgárností, čo sa nedá vždy konštatovať o knihe návštev na oficiálnej stránke mesta) páči. Jendoznačne by veci a veciam do budúcna prospelo, keby sa o projektoch viac diskutovalo už vo fáze návrhov, ideí, aby sa stretali ľudia k takýmto témam osobne a nie anonymne iba cez internet. Očkávať, že tvár mestu dajú iba úradníci MsÚ a pracovníci Tekos je bláhové. Oni potrebujú cítiť spoluúčasť občanov, aj podporu aj kontrolu. Netreba sa skutočne tešiť z každého neúspechu, ale dať sa dokopy, založiť čosi ako volné združenie občanov a pomáhať – projekty ako budovanie pešej zóny, cyklotrás, parkov a podobne sa robí na generácie dopredu. Prakticky sa to dá riešiť tak, že sa v pravideľnom termíne v konkrétnej krčme dobrovolne ľudia vybavení informáciami z mesta (to by malo tieto dobrovolne infiltrovať medzi občanov) stretnú. Vývesna tabuľa mesta je podla foršriftu, ale vcelku to nefunguje, zastupiteľstvá skoro nikto z občanov nenavštevuje. Vývoj v meste može ovplyvniť iba dobrovolne angažovaná, nezávislá, odborne kvalifikovaná skupina ľudí. Tak do toho

  12. Juro
    Juro hovorí:

    Mne osobne sa rekonštrukcia Záhoráckej páči. Až na tie stromy, čo tam vysadili (povedzme, že o pár rokov narastú). Páčia sa mi aj tie „palisády“, či ako tomu hovoríte. Dlažba je tiež dobrá a bodové osvetlenie by nebolo zlé, keby sa tam dali nejaké tienítka…
    Inak navštívte moju webovú stránku – je tiež o Malackách.
    Inak neviete, aká dlažba sa bude dávať na chodníku na Továrenskej ulici ?

  13. K.
    K. hovorí:

    Suhlasim s Jurajom, aby sa na citylighty dali tienítka……Ich svetlo naozaj cloveka oslepuje natolko, ze moze skoncit velmi jednoducho na samotnej dlazbe. Dokazom toho je aj moj minuly zazitok na ceste domov z práce vo večerných hodinach, kedy je clovek ci uz zamysleny alebo znacne ospaly. A nechtiac som stupila do blizkosti citylightu a zrejme rovnako aj ten pan, ktory isiel oproti. Chcela som sa mu vyhnut, on zrejme chcel urobit to iste voci mojej osobe, ale v tej mikrosekunde ma/nas to svetlo tak oslepilo, ze sme do seba narazili a kompletne sa vystreli na dlazbe Zahorackej ulice Potom sme sa tam zdvihali. Prosim, nemyslite si, ze svetlom citylightu ospravedlnujem nejaky moj stav po case stravenom v nejakom miestnom pohostinstve Ale naozaj nie je prijemne na ceste domov z práce prist k modrine. Preto si myslim, ze tie tienitka by boli celkom prijatelným riesenim.

  14. K.
    K. hovorí:

    Opravujem svoje vyrazy zo citylight na napriklad: bodove osvetlenie na chodniku. Dakujem za usmernenie a hanbim sa…..

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.