Zešli sme sa na hambálku

V Malackách sa začal trojdenný divadelný festival Zejdeme sa na hambálku a Malacké pohľady sa rozhodli, že budú pri tom. Navštívili sme teda hneď prvú hru v rámci festivalu, určenú deťom materských a základných škôl. Vystupovalo tu Bratislavské bábkové divadlo v hlavnej úlohe s Malačanom, režisérom tunajšieho Divadla na hambálku Vladom Zetkom. V spolupráci s kolegami Robom Laurincom a Borisom Bačíkom v kine o deviatej, resp. o jedenástej zabávali deti v hre s názvom Objavenie Ameriky.

Mimozemšťan? Nie, domorodec. Fešák!

Deti boli vďační diváci. Hra bola voľnou formou spracovaná podľa skutočnej udalosti (Kolumbus objavil Ameriku). Kolumbom nebol nikto iný, ako Vlado Zetek. Lurinc a Bačík hrali dvoch námorníkov, ktorí viac šaškovali, ako si plnili svoje povinnosti. A mali dosť často v hre „plné gate“, za čo ich Kolumbus neprestajne sekíroval. Jeho nápad, objaviť nový svet, lebo tento tu je už preňho malý, sa nestretol na kráľovskom dvore s pochopením. Najprv Kolumba vyfackali a potupne zbili, čo sa deťom v sále evidentne páčilo. Potom ho vysmiali, až napokon predsa kráľovná privolila (tak, ako v skutočnosti) a dovolila mu podniknúť plavbu na troch skvelých lodiach.

Santa Maria

Dej hry sa striedal s vokálnymi prvkami, kde si všetci traja námorníci pospevovali a spoločne s deťmi sa vydali na nebezpečnú plavbu. Treba pravdaže pripomenúť, že kráľovná dala Kolumbovi ultimátum, že ak ozaj nedokáže, že Zem je guľatá, tak ho dá bez milosti popraviť. Kolumbus Zetek sa bál len dovtedy, kým si nespomenul, že nie je chlapské mať plné gate. A tak sa plavili, v momentoch keď na lodi bojovali s chobotnicami a búrkou, sa kinosála zmenila na jeden „virvar“ a pani učiteľkám naskakovali zimomriavky. Vlado Zetek vtipne dokázal, že Zem je guľatá tak, že z pódia, pardon zo Santa Márie, skočil do vôd Atlantiku, oboplával zemeguľu a mokrý vyliezol inými dverami späť.

Vlado Zetek sa naplno pohrúžil do myšlienok hojdajúcej sa lode na vlnách Atlantiku

Napriek tomu ho jeho spoločníci zradili a do Ameriky doplával len on a zvyšok námorníkov, detí. Tie sa evidentne bavili. Keď zračili prichádzajúcich Indiánov, jedny pišťali, druhé sa smialy, iné terorizovali pani učiteľky s tým, že sa im chce cikať.

Stret civilizácii sa končil šťastne

Celá hra však bola vtipná a úsmevná a skončila šťastne, lebo Kolumbus dostal do daru kamienky z Ameriky, ktoré sa dali cmúľať a chtili takmer ako cukríky, kupodivu to deti hneď objavili a začal sa o ne boj. Kto ste ešte neboli na niektorom z predstavení, neváhajte…

Zem je zrejme ozaj guľatá

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.