Ad Genius loci (3) – Zvyšky balustrády pri Severínkovi

Rekonštrukcia ostrovčekov na hlavnej svetelnej križovatke pri Severínkovi nám ukázala, kde sa pôvodne nachádzala kamenná ohrada alebo múrik (tzv. balustráda, ktorá obklopovala podstavec sochy.

Ako som už napísal v inom článku, v minulosti neboli pri podstavci sochy štyri stĺpiky s guľami ako dnes, ale balustráda, ako ju vidíme na starých fotografiách.

balustrada.jpg

balustrada2.jpg

Balustráda vydržala približne do druhej svetovej vojny, niekedy po nej bola odstránená

balustrada3.jpg

V rámci súčasných rekonštrukčných prác na ostrovčeku, ktorého je Severínek súčasťou, bol odkrytý trávnatý povrch okolo podstavca sochy. Pod ním boli skryté zvyšky (snáď základy) pôvodnej balustrády, ktoré presne ukazujú, kde sa balustráda nachádzala a aké boli jej rozmery.

dscf4913.jpg

dscf4915.jpg

Pri tej príležitosti mi napadlo, že by bolo pekné, keby sa niekedy v budúcnosti, v rámci nejakej ďalšej fázy rekonštrukcie, odstránili súčasné stĺpiky s reťazami a nahradili sa kópiou pôvodnej balustrády…

dscf4916.jpg

4 komentárov
  1. Maros
    Maros hovorí:

    Zase super clanok Mato.
    Mozem jednu otazocku. Ako je to s tymi gulami?
    Na prvej historickej fotke tam evidentne vidiet kovove tyce, na ktorych podla mna asi boli gule. Nezachovala sa ziadne fotka s gulami? Boli tam vobec?

  2. Peťo
    Peťo hovorí:

    Ako je to s tou balustrádou? Na začiatku je písané, že bola odstránená po 2. svetovej. A mne sa pri tom zdá, že tam ešte v druhej polovici 80.-tych rokov bola. Alebo aspoň nevyzerala, ako dnes. Možno sa mýlim… Nemáte niekto fotku Severínka z 80. rokov?

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.