Obhliadli sme sa za Malackou desiatkou

Malacká desiatka… Pokojne by sa tak mohlo volať pivo, lenže v Malackách nemáme pivovar. A to je večná škoda. Zato tu však máme krásny priemyselný park, ale čo tam po tom, venujme sa téme. Malacká desiatka je názov bežeckého podujatia, organizovaného v Malackách už 24 rokov. Každoročne sa v novembri schádzajú v Malackách mnohí bežci z blízkeho i vzdialeného okolia. Spája ich chuť zabehnúť si v drsných podmienkach novembrového počasia, dlhoročné priateľstvo s ostatnými športovcami, vôňa gulášu i vareného vína po pretekoch. Takto to vyzerá zhruba po dvoch kilometroch trate. Rozdiely medzi skupinkami sú ešte dosť malé. Všimnite si prekvapeného cyklistu na ľavej strane. Toto asi nečakal…

Kade sa to vlastne beží…
Pretek má, ako je z názvu ľahko badateľné, dĺžku 10 kilometrov. Štartuje sa v areáli Základnej školy na Záhoráckej ulici. Bežci následne vybiehajú zo Záhoráckej ulice na Koziu a pokračujú smer Cesta mládeže. Tu ich čaká to najťažšie zo všetkého. Trať je totiž rovná, na prvý pohľad nezaujímavá. Obieha sa okolo Nového cintorínu, cez Vinohrádok a pokračuje sa až dozadu, kde sa na méte piatich kilometrov všetci točia, aby rovnakú trať absolvovali ešte raz až do cieľa. Krásne.

Jeden z hlavných organizátorov pretekov Anton Pašteka. Vyzerá to, že s priebehom pretekov bol spokojný.

Mladší brat staršej sestry – Malacký kilometer
Organizátorom vyšla hneď prvá vec. Počasie. Nepršalo, nesnežilo, fúkalo v prijateľnej podobe. Oproti minulým rokom sa neštartovalo klasicky na dráhe ZŠ Záhorácka, ktorá sa v súčasnosti rekonštruuje. Usporiadatelia na čele s predsedkyňou Máriou Trenčíkovou a podpredsedom Antonom Paštekom preto zvolili inú trať. Obiehalo sa okolo základnej školy.
Štart samotných pretekov bol stanovený na desiatu hodinu. Možno symbolicky, keď už to je desiatka a bežalo sa v sobotu 10. novembra. Ako „predkrm“ pripravili usporiadatelia v spolupráci s atletickým klubom AC Malacky samostatný pretek s názvom Malacký kilometer. Preteky sú určené mladým ratolestiam, ktoré ešte navštevujú základnú školu, prípadne osemročné gymnázium. Názov je trochu zavádzajúci, kilometer totiž behajú najstaršie dievčatá a chlapci. Tí najmladší bežia menej, záleží koľko majú rokov a teda do akej vekovej kategórie spadajú. Na pretekoch sa ukázalo, že Malacký kilometer je zatiaľ ešte v plienkach. Účasť najmladších pretekárov bola síce bohatá, ale čím staršie kategórie sa dostávali na štart, tým menej pretekárov bolo na trati. Česť tým, ktorí prišli. Malacký kilometer sa po boku Malackej desiatky sa organizuje tretí rok, i keď oficiálne sa uvádza druhým rokom. Premiérový bol tzv. nultý ročník.

Staršia sestra mladšieho brata – Malacká desiatka

Víťaz 24. ročníka Malackej desiatky Miroslav Hlúpik zo Skalice.

Čo sa týka Malackej desiatky, úroveň podujatia nebola zrovna najsvetlejšia, ale nebol to ani prepadák. Čas víťaza Miroslava Hlúpika zo Skalice 32: 24 minút, je vzhľadom k traťovému rekordu 30:56 (Milan Fedák, 2004) minút podpriemerný. Zaujímavé však je, že držiteľ aktuálneho rekordu trate Milan Fedák, skončil v elitnej kategórii mužov do 39 rokov až druhý s časom 33:56 minút.

Držiteľ rekordu trate Milan Fedák. Tento rok to za veľa nestálo. Milana sme videli na koncerte v bratislavskom PKO na skupine Karpina. A nemal oblečené „elasťáky“.

Medzi ženami tradične kraľovala Zuzana Nováčková z STU Bratislava, držiteľka rekordu trate medzi ženami do 34 rokov.

Zuzana Nováčková opäť vyhrala. Už to začína byť trápne…

Zaujímavá je informácia o najstaršom pretekárovi na trati. Bol ním dôchodca z Popradu Daniel Paško, narodený v roku 1935 (v tom čase ešte žil i náš otec národa) a stal sa víťazom kategórie mužov nad 70 rokov. A jeho výsledný čas je priam šokujúci – 51:32 minút.Nehovoriac o tom, že porazil mnohých mladších súperov.
S číslom 177 najstarší pretekár z Popradu. A nebol to Emanuel Bacigala…

Organizátori oceňujú pravidelne i najmladšieho pretekára. Tým bol víťaz kategórie žiakov Dušan Tomič z Galanty, ktorý si s traťou poradil za 57 minút.
Najmladší účastník Dušan Tomič. Dobehol a nevyzeral ani príliš udýchaný.

 

Treba podotknúť, že najstarší i najmladší ocenení nemali vo svojej kategórii jediného súpera, čo je škoda.

Drzá pozvánka na budúci rok

Nebudeme vás obťažovať komentovaním výsledkov, tie si môžete pozrieť v grafickej podobe. Isté je, že už teraz sa môžeme tešiť na jubilejný 35. ročník Malackej desiatky o rok. Nebuďte leniví, nevyhovárajte sa a poďte si zabehnúť na najprestížnejší beh v našom meste. A nemusíte byť zrovna Bekele, ale aspoň si otestujete sily a kondíciu a prediskutujete to s kamarátmi pri guláši a slivovici. A o to predsa ide…

Organizátori pusta všelijaké živočíchy na trať. Redaktor Malackých pohľadov si najprv robil z trate srandu. Po dobehnutí vyzeral biedne a poľutovaniahodne. Táto fotka by nemala slúžiť, ako odstrašujúci príklad, väčšina pretekárov trať zvládla s úsmevom a mužným vystupovaním…

Text: Jakub Valachovič
Foto: Martin Macejka a Stano Osuský (Malacký hlas a eM TV)

Výsledková listina
24. ročník MALACKÁ DESIATKA
Žiaci: 1. Dušan Tomič, Galanta, 57:04 min.
Juniori: 1. René Valent, MAC Rača, 37:34 min.; 2. Jozef Orth, Mirdžes, Galanta, 39:32 min.; 3. Eduard Blažo, Horné Orešany, 43:19 min.
Muži 20 – 39-roč.: 1. Miroslav Hlúpik, AŠK Grafobal Skalica, 32:34 min.; 2. Milan Fedák ZŤS Martin, 33: 56 min.; 3. Patrik Portášik, AŠK Grafobal Skalica, 34: 02 min.
Muži 40 – 49-roč.: 1. Ján Moravec, ŠKP Skalica, 33:30 min.; 2. Peter Portášik, AŠK Grafobal Skalica, 35:01 min.; 3. Jozef Polák, OU Hul, 35:07 min.
Muži 50 – 59-roč.: 1. Jaroslav Šmýd, BK Hodonín, 35:58 min.; 2. Jozef Chrenka, AŠK Grafobal Skalica, 37:18 min., 3. Miroslav Mikula, Radošovce, 37:56 min.
Muži 60 – 69-roč.: 1. Ferdinand Husár, Trenčín, 39:41 min.; 2. Jiří Kaňa, AŠK Grafobal Skalica, 40:12 min.; 3. Viliam Novák, Bratislava , 40:36 min.
Muži nad 70 rokov: 1. Daniel Paško, Tatrakon Poprad, 51:32 min.
Ženy 20 – 34-roč.: 1. Zuzana Nováčková, STU Bratislava, 37:27 min.; 2. Denisa Vyzváryová, STU Bratislava, 40:15 min.; 3. Erika Štefeková, AŠK Grafobal Skalica, 43:45 min.
Ženy 35 – 49-roč.:1. Zuzana Stoličná, Bratislava, 49:13 min.; 2. Katarína Mocková, Bratislava, 51:19 min.
Ženy nad 50 rokov: 1. Mária Krčmárová, BBS Bratislava, 49:47 min.
Najmladší pretekár: Dušan Tomič, Galanta, nar. 26. 6. 1994
Najstarší pretekár: Daniel Paško, Tatrakon Poprad, nar. 17. 5. 1935
Najrýchlejší Malačan: Jakub Valachovič, AC Malacky, 34:39 min.

Najrýchlejší pretekár: Miroslav Hlúpik, AŠK Grafobal Skalica, 32:34 min.

Malacký kilometer – výsledková listina
Najmladšie žiačky: (r. 1996 a mladšie), počet účastníkov 19
1. Dominika Dérerová, ZŠ Borský Sv. Jur; 2. Michaela Gašparová, ZŠ Záhorácka;
3. Monika Filípková, ZŠ Kuklov
Najmladší žiaci: (r. 1996 a mladší), počet účastníkov 19
1. Michal Lőrinczi, ZŠ Záhorácka; 2. Rudolf Selecký, ZŠ Borský Sv. Jur; 3. Martin Roško, ZŠ Bratislava
Mladšie žiačky: (r. 1994-1995), počet účastníkov 9
1. Romana Sekáčová, ZŠ Záhorácka; 2. Monika Baňovičová, ZŠ Záhorácka; 3. Claudia Hladíková, ZŠ Záhorácka
Mladší žiaci: (r. 1994-1995), počet účastníkov 4
1. Marco Adrien Drozda, ZŠ Záhorácka; 2. Gabriel Palkovič, ZŠ Borský Sv. Jur; 3. Daniel Lukáček, ZŠ Záhorácka
Staršie žiačky: (r. 1992-1993), počet účastníkov 2
1. Veronika Harculová, AC Malacky; 2. Eva Cellaryová, Borský Sv. Jur
Starší žiaci: (r. 1992-1993), počet účastníkov 1
1. Martin Koch, ZŠ Záhorácka

7 komentárov
  1. laawan
    laawan hovorí:

    …v clanku uvadzate ze to bol 24. rocnik , no v zavere pisete aby sme sa tesili o rok na jubilejny 35-ty 🙂 …asi preklep… Inak velmi pekne napisane aj zdokumentovane, super.

  2. Peter Bajza
    Peter Bajza hovorí:

    Prezrel som si celú štartovú listinua z nej som vyčítal, že zo 108 štartujúcich boli len dvaja malačania. To je hanba pre také veľké mesto. A čo robia v atletickom klube, keď nemajú bežcov?

  3. Martin Marek
    Martin Marek hovorí:

    Viem si predstaviť, že keď budem poctivo trénovať, tak by som ten Malacký kilometer budúci rok snáď aj zabehol 🙂

  4. Jakub
    Jakub hovorí:

    Samozrejme, na budúci rok to bude 25. ročník Malackej desiatky. Vďaka za upozornenie.
    Autor článku

  5. Jakub
    Jakub hovorí:

    A doplňujúci komentár
    Pre P. Bajzu: Máte pravdu, je škoda, že Malačania nemajú o športovanie záujem. Najlepšie je sám sa chopiť žezla a ísť si to zabehnúť, pravdaže, pokiaľ to ozaj chcete. Ste vítaný…
    Pre M. Mareka: Je to pekná iniciatíva Maťo, ale na Malacký kilometer si príliš starý. Neostáva ti nič iné, len si naložiť tú desiatku. Držím ti palce

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.