Terasa južného krídla zámku

Pred piatimi rokmi sme písali na našich stránkach o železnom schodisku, ktoré bolo pripojené k južnému krídlu zámku a ktoré sa stratilo Malačanom takmer pred očami. O kúsok ďalej stála v minulosti terasa, v pálffyovských časoch nepochybne romantické oddychové miesto. Dnes je z nej torzo, ale predsa je.

Obe tzv. balkónové podesty boli podľa odborníkov na fasádu zámku umiestnené pravdepodobne koncom 19. storočia. Tretia podesta, ktorá tvorila súčasť vstupu do zámockej kaplnky z exteriéru, sa nachádzala na kraji východného krídla.

V pálffyovských časoch bola každá terasa obrastená popínavými rastlinami a takmer splývala so zeleným okolím zámku. Dnes je, ako sme už uviedli, zachovaná jediná. V dezolátnom stave.

Pôvodný stav bol priam idylický. Zachoval sa aj detailný záber na vstup na terasu.

V časoch františkánskej správy a vlastníctva zámku zostala konštrukcia terasy nezmenená, ale bez zelene.

Študenti, ktorí boli v internáte, majú niekoľko spoločných fotiek, ktoré vznikli na terase a v jej okolí. Autorom bol malacký fotograf Maryniak. Vďaka kvalitným fotkám môžeme pozorovať detaily schodiskovej konštrukcie, ako aj striešky.

Posledné fotografie z internátu vznikli okolo roku 1940. V nasledujúcom období bol zámok využívaný vojakmi, neskôr nemocnicou. V období komunizmu sa pri zámku zvykli odohrávať prvomájové oslavy. A z terasy, na ktorej predtým sedávali šľachtici,  zaznievali budovateľské prejavy.

Z fotiek je vidieť, že v tom čase bola terasa kompletná, chýbala iba strieška.

Zámok na konci zimy 2011. Z terasy zostalo torzo.

Na terasu sa nevstupovalo z interiéru zámku, ale z exteriéru po dvoch kamenných schodíkoch a nadväzujúcich ďalších železných schodoch na oboch stranách terasy. Na fotografii je stav v roku 2003.

O dva roky sa stav zmenil do súčasnej podoby. Zmizli obe schodiskové konštrukcie, ako aj zábradlie. Zachovaných zostalo všetkých deväť pilierov, z toho dva majú odpílené vrchné časti.

Povrch konštrukcie je značne poškodený hrdzou, napriek tomu je vidieť kvalitná remeselná práca.

Schodíky sú v súčasnosti v značne narušenom stave. Niektoré časti sú uvoľnené, niektoré chýbajú.

V súčasnosti pomaličky po častiach prebieha rekonštrukcia zámku. Po komínoch, streche a interiéri niekedy snáď príde na rad aj fasáda a v tomto článku spomínaná terasa. Zachovaný obrazový materiál je dostatočným podkladom na verné obnovenie jej pôvodnej podoby.

1 odpovedať

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.