Gajarský fest pre všetkých, čo chcú niečo zažiť

Počas uplynulých týždňov úspešne pokračovala Prázdninová Akadémia v Gajaroch a vyvrcholí 8. 9. 2012 programom od 14.00 h v Spoločenskom dome v Gajaroch. Súčasťou bude výstava, prednáška o rodokmeňoch, divadelné predstavenie a filmový večer.

Posledné dva piatky prebehli tak rýchlo ako prišiel nový školský rok. Piatok 17. 8. sme sa v úžasnom počte 44 detí vrhli do maľovania a dokončovania zvonkohier.

Pripravené kovové kvety, slnká, jednorožce či „Céčka“ sme pospájali a doplnili gorálkami. Minuli sme takmer 2 kg goráliek. Postupne sme dokončené dielka vešali na strom a počúvali ich tiché cinkanie. Inšpirácia prichádzala a tak deti i dospelí vytvárali ďalšie a ďalšie retiazky, náušnice a náramky. Celý poklad princeznej z doby bronzovej. Šperkárstvo a či skôr skrášľovanie a ozdobovanie máme asi v krvi.

Vytvorené dielka si budete môcť pozrieť na Gajarskom feste 8.9.2012 od 14:00. Aby sa ozaj mohol vyjadriť každý, okrem tvorby zvonkohier a šperkov sme aj maľovali na veľké papiere. Bola to príprava na nasledujúci piatok.

24.8. začal posledný piatok, ktorý sa niesol v duchu pomoci. Mal názov „ Daruj Gajarom deň“. Odlišoval sa od predošlých piatkov tým, že nasledovala po ňom i tvorivá sobota. Všetci, ktorí sa zúčastnili na oboch dňoch, sa snažili dokončiť veľkoplošné maľby s historickými postavami z Gajár i špeciálnom okne do rozprávkového sveta.

Denisa Bogdalíková vytvorila veľkoplošné omaľovanky čiernou linkou, ktoré deti následne vyfarbovali. Ožila tak naša obľúbená princezná z doby bronzovej aj so svojimi dvoma otrokmi, rímsky vojak zo strážneho stanoviska i keramik, ktorého výtvor sa pri Gajaroch našiel. Vedľa stojí keltský bojovník a jeho šikovná žena.

Poslednou historickou postavou na maľbe je Slovan. Na budúcej Akadémii budeme pokračovať od Slovanov až po 19. storočie. Deťom aj ich pomocníkom šla práca od ruky. Náladu a chuť do tvorby im dodával aj fakt, že výtvory, na ktorých pracovali, darujeme Materskej škole v Gajaroch.

Slávnostné odovzdanie pebehne 8.9. priamo pani riaditeľke. Ako bonus sme všetci spolu vytvorili obrovský transparent Akadémie, ktorý dokončíme 8.9. o 10:00 v Spoločenskom dome.

A ako to všetko dopadlo? Ako a čo sme vytvorili počas celej Prázdninovej Akadémie? Príďte sa pozrieť osobne. Srdečne vás pozývame na Gajarský fest 8.9.2012 od 14:00 v Spoločenskom dome. Pri príležitosti 10. výročia existencie občianskeho združenia Medzi hranicou a hrádzou organizujeme prvýkrát Gajarský fest. Jeho prvou časťou bude nádherná výstava dielok detí z Prázdninovej Akadémie. Od 14:00 prebehne vyhodnotenie a odovzdanie diplomov. Srdečne vás všetkých pozývame na celý festival. Nie len podporiť deti a pozrieť sa na ich prácu, ale prísť si oddýchnuť i užiť kultúry. Program je pestrý a zaujímavý.

Veríme, že 1. ročník Akadémie i 1. ročník Gajarského festu budú úspešné a podarí sa nám nájsť podporu na ich pokračovanie. Veríme, že sme založili tradíciu a občianske združenie Medzi hranicou a hrádzou začalo dlhoročnú spoluprácu s obcou Gajary na prospešných, zaujímavých a jedinečných projektoch.

Gajarský fest, pre všetkých, čo chcú niečo zažiť!

PROGRAM:

14:00 h
Vyhodnotenie Prázdninovej Akadémie, výstava prác detí, klauniáda s klaunmi Dodom, Mangom a Fínom

15:00 h
Čo to o kráse pre obetavé mamičky, tety a babky

16:00 h
Prednáška Mgr. Pavla Vrableca, PhD. „Ako si spraviť rodostrom“ alebo ako sa dopátrať ku svojim koreňom

17:30 h
Slávnostný krst festivalu s troškou hudby

18:00 h
Divadlo na hambálku zahrá hru Mira Gavrana „Muž mojej ženy“, jedinečné komediálne predstavenie, ktoré žne úspechy po celom Slovensku o stretnutí Záhoráka a Východniara nad spoločným osudom

19:30 h
Gajarané vo filmoch Denisy Bogdalíkovej
Kde je ten pes zakopaný – o putovaní filmárov cez Gajary až k Morave za odpoveďami na otázku “aký film by ľudia radi videli?“
Archa, autoarcheológia – o hľadaní odpovedí v Gajaroch i medzi umelcami v Bratislave na otázku „aká bola éra komunizmu?“
RM 44 – o Richardovi Müllerovi a jeho turné s americkými hudobníkmi po Slovensku a Česku, alebo „aké sny sa Rišovi splnili.“

Vstup je voľný.

Zdroj: o.z. Medzi hranicou a hrádzou

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.