Veža farského kostola v Malackách

V priebehu roka sme si pripomenuli niekoľko výročí. Nezabudli sme ani na 340. výročie úpravy veže farského kostola. Veža bola v čase svojho postavenia (okolo 1570) najvyšším objektom v meste.

Kostol pochádza zrejme z konca 16. storočia a do požiaru v roku 1808 bol gotický. Aj dnes ešte stavba nesie náznaky, stopy gotiky. Vežu postavili zároveň s kostolom alebo krátko po postavení kostola. O sto rokov neskôr – v roku 1672 – prišlo k renesančnej úprave veže a snáď vtedy vznikla ochodza, ktorá obklopuje vežu. Tento letopočet je vytesaný aj do kameňa na ochodzi. V tom období bol malackým farárom Lukáš Belošič. Zemepánom bol Ján III. Anton Pálffy. Pálffyovským správcom bol Matej Sigray.


Veža bola postavená na južnej strane od lode kostola. Má štvorcový pôdorys. Je postavená z tehál. Vnútri veže je točité schodisko, v spodnej časti kamenné, vyššie drevené.

Vo veži sa v súčasnosti nachádzajú štyri zvony. Pôvodné zvony boli inštalované v roku 1678. Neskôr boli zničené pri uvedenom požiari. Nahradili ich nové, ale z nich „prežil“ prvú svetovú vojnu len jeden, zvyšné boli použité na vojenské účely. Po vojne potom nechali v roku 1925 v Trnave uliať tri zvony, ktoré sú vo veži dodnes.

Po celom obvode veže sa vo výške nachádza kamenná ochodza. Je z nej výhľad na všetky strany a v minulosti slúžila najmä na spozorovanie prípadného požiaru, nepriateľa a podobne.

Nad ochodzou je na každej svetovej strane ciferník hodín. Prvé hodiny boli vo veži umiestnené pred rokom 1714. Odvtedy bol hodinový stroj niekoľkokrát menený, naposledy v roku 1992.

Dnešná podoba strechy veže je baroková. O jej pôvodnom tvare nevieme nič, zrejme mala znaky renesančnej architektúry. Neskôr zmenila podobu. V starých kanonických vizitáciách sa podľa Pavla Hallona uvádza, že veža bola „elegantná a pokrytá bielym šindolom“. Pri požiari v roku 1808 zhorela krytina aj trámy a provizórne vyhotovili malú ihlanovú striešku.

Provizórium trvalo viac ako sto rokov a až v roku 1923 sa dostala do predchádzajúcej barokovej podoby. Autorom projektu súčasnej podoby strechy veže je malacký architekt František Steidl, ktorý sa zrejme inšpiroval obrazmi zachytávajúcimi kostol, prípadne možno zachovanými dokumentmi.

Veža bola naposledy rekonštruovaná v období od jesene 2011 do jari 2012. Súčasťou rekonštrukcie bolo tiež očistenie a nové uchytenie zvonov. Strecha veže je v súčasnosti pokrytá medeným plechom, dvojramenný kríž na vrchu je pozlatený.

Foto: autor a Jozef Ježek

1 odpovedať

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.