Nová socha Panny Márie – doplnené

Rekonštrukcia farského kostola, ktorú sme na Malackých pohľadoch podrobne mapovali, má zaujímavý dôsledok. Vznikla vďaka nej nová socha Panny Márie, ktorej autormi sú Malačania Vladimír a Marek Burclovci.

Pri rekonštrukcii farského kostola Najsvätejšej Trojice, ktorá prebiehala od leta 2011 do jari 2012, boli pred kostolom zrezané dve lipy. Kmeň jednej z nich sa vďaka zamestnancom mesta a firme ELVIP dostal do rúk Vladimírovi Burclovi, ktorý sa vo voľnom čase venuje rezbárskej činnosti.

Dostal nápad spraviť sochu Panny Márie, podobnú soche, ktorá bola umiestnená v imitácii lurdskej jaskyne v zámockom parku. Podarilo sa nájsť niekoľko historických fotiek a nápad sa mohol zrealizovať.

V. Burcl sa do práce pustil v lete. Poskytol nám fotografie, ktoré mapujú vývoj sochy od začiatku až do konečnej podoby. Socha sa začala črtať v polovici septembra, počas nasledujúceho obdobia bolo treba dopracovať detaily. Približne o mesiac bola rezbárska práca ukončená. Nasledovalo brúsenie a ďalšie povrchové úpravy.

Potom sa sochy ujal Marek Burcl, syn V. Burcla, ktorý sochu namaľoval akrylovými farbami a tým dotvoril do konečnej podoby. Socha bola hotová pred pár dňami. V tom čase ešte nebolo rozhodnuté, kde bude socha umiestnená.

Po dohode autorov s vedením mesta sa socha ešte pred Vianocami dostala do zámku, kde aktuálne zdobí hlavné schodisko.

Foto: Vladimír Burcl

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.