Zo zákulisia malackej meteorologickej stanice (rozhovor)

V Malackách od leta 2009 pôsobí súkromná meteorologická stanica, ktorú prevádzkuje 14-ročný Patrik Polák. Meteostanica je vybavená modernými prístrojmi a v pravidelných intervaloch zaznamenáva hodnoty dvoch desiatok ukazovateľov. Výsledky sú pravidelne uvádzané na webstránke www.pocasie-malacky.sk. Táto stránka tiež poskytuje informácie o počasí za posledný týždeň, umožňuje pohľad na aktuálne počasie cez webkameru a predpoveď počasia. Rozšírené služby sú spoplatnené. Viac dozviete v rozhovore s Patrikom Polákom.

MP-meteo-2

Konzola stanice – zbiera, zobrazuje a archivuje dáta z vonkajších senzorov

Aké boli začiatky meteostanice? Kto Vás podporoval, pomáhal?
Začiatky neboli ľahké. Najskôr bolo treba investovať (zakúpiť meteostanicu, teplomery, výpočtovú techniku a ostatné vybavenie stanice). Ďalej bolo potrebné založiť webovú stránku, aby namerané dáta boli dostupné širokej verejnosti, kúpiť doménu (www.pocasie-malacky.sk). Najviac ma podporovala rodina, známi a priatelia, za čo by som sa im chcel poďakovať.

Koľko času Vám denne/týždenne zaberie prevádzka, príp. údržba meteostanice?
Prevádzka (údržba) mi zaberie tak 4-5 hodín týždenne, cez leto je to niekedy aj 6-8 hodín týždenne (nakoľko treba aj kosiť trávnik – čo v zime netreba…). Čo sa týka webu, jeho prevádzka, údržba a aktualizácie mi zaberú 5 hodín denne.

Ako sa vám darí zladiť tieto aktivity so školou?
Táto aktivita je dosť časovo náročná, snažím sa nezameškať ani školu, ale ani meteorológiu.

MP-meteo-3

Anemometre na streche budovy

Je meteostanica prístupná aj pre verejnosť? Za akých podmienok?
Meteorologická stanica je prístupná verejnosti raz do roka počas dňa otvorených dverí (DOD býva v júli). Pre školy, ktoré by mali záujem o exkurziu na meteorologickej stanici, je možné sa na termíne exkurzie dohodnúť. Podmienkou je vyplniť tlačivo, ktoré záujemcovi (škole) pošleme prostredníctvom e-mailu.

Spolupracujete so SHMÚ. Ako k tomu prišlo a ako spolupráca prebieha?
Posielame im namerané údaje, ktoré im slúžia na analýzy a porovnávanie. Spolupráca vznikla tak, že na DOD v SHMÚ som sa pýtal, či by nemali záujem o moje namerané dáta, a oni o ne prejavili záujem.

MP-meteo-4

Predpokladám, že pri meraní viac ako 20 ukazovateľov každú minútu nejde len o zachytenie aktuálneho počasia, ale aj o vyhodnocovanie a prognózy. Aké sú dlhodobé trendy v počasí, aké smerovanie sa predpokladá? V posledných cca 18 mesiacoch bolo minimum zrážok…
Máte pravdu, namerané údaje vyhodnocujeme a robíme štatistiky. Očakávame vyššie teploty cez leto, viac búrok a extrémnych javov a menej snehu v nížinách. Predpokladá sa stúpavý trend extrémnych javov. Za posledných 18 bolo minimum zrážok, napršalo len 399,1 mm zrážok. Najmenej zrážok napršalo za mesiac november 2011 a to len 1 mm zrážok.

Skúste vymenovať niektoré rekordy, ktoré ste namerali.
Napríklad rekord z dňa 20.8.2012, kedy sa teplota vyšplhala až na +36,9°C; najvyššia rýchlosť vetra bola nameraná dňa 1.11.2012 (23,4 m/s), najnižší tlak bol nameraný 18.9.2011 a to 982 hPa.

Aký bol Váš najzaujímavejší zážitok súvisiaci s prevádzkovaním meteostanice?
Najzaujímavejší zážitok bol v noci z 23.7. na 24.7.2009, kedy sa Záhorím prehnala ničivá víchrica, a deň na to (24.7.2009) bola založená Meteorologická stanica v Malackách.

Aké sú predpovede počasia na tento rok?
Predpovede na obdobie dlhšie ako 10 dní je nemožná, resp. nepravdepodobná.

V skratke nám predstavte službu PLUS, ktorú ponúkate na webstránke.
Služba PLUS – ide o spoplatnenú službu, ktorá bola vytvorená 1.1.2013 za účelom vykryť náklady na prevádzku stanice. Po zaplatení poplatku za službu získa zákazník prístup k podrobnejším informáciám o aktuálnom počasí v Malackách a k predpovediam počasia pre Malacky a Záhorie na 3 dni dopredu.

MP-meteo-1

Meteostanica spredu

Chystajú sa na webstránke alebo na meteostanici ďalšie novinky?
Áno, chystáme novinky aj na webe aj na meteostanici. O novinkách Vás budeme vopred informovať prostredníctvom nášho Facebooku alebo webu www.pocasie-malacky.sk.

Aké máte osobné plány, ambície? Chcete ísť študovať nejaký odbor, ktorý súvisí s Vaším koníčkom?
Po dokončení základnej školy plánujem ísť na gymnázium a potom na Fakultu matematiky, fyziky a informatiky UK v Bratislave, kde plánujem študovať odbor meteorológia. Po ukončení vysokej školy plánujem pracovať v SHMÚ v Centre predpovedí a výstrah.

Foto: www.pocasie-malacky.sk

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.