Pálffyovská hrobka v Plaveckom Podhradí

V Malackách sa nachádza rodová pálffyovská krypta, odpočíva tu niekoľko generácií rodu. Na spodnom okraji cintorína v Plaveckom Podhradí však nachádzame hrobku, označovanú ako pálffyovskú.

MP-HrobPodhr07

Dnešný pohľad naznačuje, že pálffyovská hrobka v Plaveckom Podhradí mala samostatný vstup

Na náhrobku sú dve tabule, ledva čitateľné. Spodná hovorí, že je tam z vlastnej vôle pochovaný manželský pár – hlava malackej línie z 19. storočia Anton Karol Pálffy s manželkou Leopoldínou. Vrchná opisuje funkcie kniežaťa. Podľa domácich bola v minulosti hrobka označená aj pálffyovským erbom.

MP-HrobPodhr02

Knieža Anton Karol Pálffy

Obom manželom sa budeme venovať inokedy, povedzme si aspoň základné údaje. Anton Karol Pálffy bol tretím pálffyovským kniežaťom. Narodil sa 26. februára 1793 kniežaťu Jozefovi III. Františkovi Pálffymu (1764-1827) a Márii Karolíne von Hohenfeld (1774-1855). Bol vnukom prvého pálffyovského kniežaťa Karola IV. Pálffyho (1735-1816). Oženil sa 15. januára 1820. Manželstvo bolo bezdetné. Zomrel vo Viedni 24. novembra 1879 vo veku 87 rokov. O dva dni neskôr jeho telo previezli do Malaciek. O ďalšie dva dni ho pochovali do hrobky v Plaveckom Podhradí.

Antonova manželka bola Leopoldína, rodená Kaunitz-Rietberg. Narodila sa 18. februára 1803 moravskému kniežaťu Alojzovi Václavovi z Kounic a Rietbergu (von Kaunitz-Rietberg; 1774-1848) a Františke Ungnad von Weissenwolff (1773-1859). Zomrela 16. marca 1888 vo Viedni vo veku 85 rokov. O tri dni neskôr bolo jej telo v Malackách a v nasledujúci deň ju pochovali. Potom o dva mesiace neskôr 18. mája (zo zatiaľ nezistených príčin) jej telo slávnostne previezli do Plaveckého Podhradia, kde odpočíva vedľa manžela.

MP-HrobPodhr01

Kňažná Leopoldína Pálffy

Podľa nápisu na náhrobku bolo vôľou manželov, resp. minimálne kniežaťa Antona Karola, aby boli pochovaní v Podhradí. Motív zatiaľ nepoznáme.

Po prevrate v roku 1918, nasledovalo sťahovanie Pálffyovcov do Rakúska a pozemková reforma, ktorá odkrajovala z pálffyovských pozemkov. V pre nich nepriaznivých pomeroch sa Pálffyovci dohodli s františkánmi na výmene zámku s parkom za patronátne povinnosti voči nim. Jedna z nadväzujúcich zmlúv z 1. marca 1939 obsahuje aj zmienku o náhrobku v Plaveckom Podhradí.

Na základe uvedenej zmluvy sa františkáni na večné časy zaviazali starať sa o pálffyovské hrobky v malackom kláštore, ale aj na cintoríne v Podhradí. Táto povinnosť mohla skončiť len v dvoch prípadoch. Ak by prestal existovať františkánsky kláštor v Malackách, alebo ak by hroby zničila vyššia moc – konkrétne živelné pohromy (povodne alebo zemetrasenia) a iné udalosti spojené s vojnou, povstaním alebo revolúciou.

MP-HrobPodhr04

Časť pálffyovského hrobu v Plaveckom Podhradí. Stav v roku 2007

MP-HrobPodhr09

Pálffyovský hrob v Plaveckom Podhradí. Jún 2013

Nakoniec sa jedna z týchto podmienok skončenia povinnosti františkánov splnila likvidáciou malackého kláštora v roku 1950. Odvtedy starostlivosť o hrobku v Plaveckom Podhradí zrejme nie je otázkou povinnosti, ale dobrovoľnosti. Hrobka je v súčasnosti poznačená zubom času. Nie je vo vyslovene zlom stave, ale nie je ani veľmi udržiavaná.

MP-HrobPodhr11

Tabuľka poskytujúca informácie o Antonovi Karolovi

MP-HrobPodhr08

Detailný záber na časť kovovej ohrady, obkolesujúcej hrobku. Povinnosťou františkánov bolo tiež starať sa o túto ohradu.

1 odpovedať
  1. Zora Eckert
    Zora Eckert hovorí:

    S manželom aj deťmi milujeme Plavecký hrad, i históriu všeobecne. Stršne radi si prečítame akékoľvek ďalšie príspevky, alebo i o akciách, na kt.by sme sa mohli zúčasniť. Sama pochádzam zo starého maďarského šľachtického rodu po ockovej línii, žiaľ, už je zosnulý každý z tejto vetvy,a okrem rodového prsteňa, pár obrazov a rodinných „pokladov“ mi ostali len spomienky a oči pre plač, prečo som kedysi múdro nepočúvala svojho deda. /Všetci v rodine boli lekári/ keď mi chcel rozprávať o starých krásnych časoch… Naša línia pochádza z vetvy Eckert Argay de Tisza Inocca. /snáď to píšem správne/. Ďakujeme za Váš príspevok, a tešíme sa z takýchto článkov. Prajem veľa veľa ďalšieho nadšenia, inšpirácie do práce a šťastia!!! Boh Vás žehnaj.

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.