Malackí trampi oslávili štyridsiate výročie vzniku

Tramping žije aj v dnešnej uponáhľanej dobe. Boli sme sa o tom osobne presvedčiť Pod srnčím vrchom pri Modre, kde sa konal potlach, čo v preklade znamená trampské stretnutie. Išlo o spoločné zapálenie ohňa, na ktorom oslavovali svoju štyridsiatku dve trampské osady – Durango z Malaciek a Modrá hviezda z Pezinka.

MP-trampi01

Počas prvého júnového víkendu sa uskutočnil spoločný potlach trampských osád Durango, Spln, Modrá hviezda a trampských samotárov Kinto, Arabka, Luco. Okrem „domácich“ osád prišli kamaráti nielen zo Slovenska, ale aj z Moravy, celkovo sa tam zišlo okolo 300 trampov. Prvé lastovičky sa zbiehali už od piatku rána. Nezáleží pritom, či sú zúčastnení zubári, novinári alebo stavajú mosty, všetci sa obliekli do zeleného a na chvíľu zanechali svoje tituly či osobné problémy za hranicami potlachoviska. Vykanie je na trampských akciách priam zakázané, veď ide o stretnutie kamarátov, ktorí majú veľa spoločného – lásku k prírode a trampovaniu.

MP-trampi02

Oficiálne otvorenie a privítanie sa konalo v sobotu o pol druhej, keď sa rozbehli aj rozličné trampské súťaže – od hodu sekerou, preťahovania lanom až po loptovú hru pre deti. Zúčastnil sa každý, kto mal chuť, nezáležalo na tom, či majú súťažiaci len pár rokov alebo ich vlasy sú poprešívané striebornou niťou. Celé trampské stretnutie sa nieslo v duchu kamarátskej vravy, zvuku gitary i spevu. A ohňa, prirodzene. Veď aká by to bola oslava bez občerstvenia? Kuchyňa, aj ohnisko fungovali celý víkend naplno, ako sa na oslavu trampského výročia patrí. Špecialitou dňa bola nepochybne kovbojská fazuľová polievka, ale nechýbalo ani pivo či kofola.

MP-trampi03

Vyvrcholením celého potlachu bolo slávnostné zapálenie spoločného ohňa. Všetci malí aj veľkí kamaráti sa sústredili okolo veľkého ohniska, ktoré bolo dovtedy starostlivo poprikrývané igelitmi kvôli dažďu. Z indiánskeho típí zrazu vybehli dvaja indiáni, kamaráti z osady Mescalero Prievidza, aby predviedli rituálne čistenie ohňa a zapálenie štyroch kanadských ohňov, ktoré predstavovali štyri svetové strany. Prítomní sledovali každý ich pohyb, hádam ani nedýchali. Samotný oheň – veľkú pagodu napokon zapálili spoločne štyria usporiadatelia potlachu, aby sa následne začal lesom ozývať spev Vlajky.

MP-trampi04

A potom už bolo na rade odovzdávanie cien súťažiacim, ktorí vyhrali v denných súťažiach, aj gratulovanie dvom oslávencom – trampským osadám Durango a Modrá hviezda. Vedeli ste, že malacká osada Durango vznikla už 21. marca 1973? Jej zakladajúcimi členmi boli Šerif, Starec, Šuga, Ficko a Dubák. V ďalších rokoch k nim pribudli ďalší kamaráti, spolu s ktorými dodnes organizujú spoločné stretnutia, ale aj brigády na čistenie prírody. Po gratuláciách a milých slovách sa na potlachu v Modre začala ďalšia obľúbená súťaž – v spievaní. Kto bol unavený, mohol si ísť zaľahnúť do stanu, no viacerí vydržali posedávať v príjemnej priateľskej nálade pri ohni a trampských pesničkách až do rána…

MP-trampi05

MP-trampi06

Poďakovanie organizátorov: Srdečne ďakujeme všetkým kamarátom a kamarátkam, ktorí nám pomohli pri organizácii spoločného ohňa v Modre. Ahoj!

Miroslava Mihaličková

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.