Športové spravodajstvo

Valachovič v príprave zlomil traťový rekord v Bratislave. Baňovičová bojuje o Rieti, v Budapešti jej to nevyšlo. Bude Trnava zasľúbená záhoráckym atlétom?

 

Valachovič v príprave zlomil traťový rekord v Bratislave

Bežec AC Malacky Jakub Valachovič potvrdil dva týždne pred štartom majstrovstiev Slovenska v Trnave dobrú formu, keď dokázal vylepšiť v nedeľu 16. júna na bratislavskej Kuchajde traťový rekord v cestnom behu na 2 míle (3 218 m) z 9:48 min na 9:37 min. Pred šampionátom čakajú Malačana ešte jedny kontrolné preteky v stredu 19. júna na bratislavskej Mladej Garde a podľa rozhodnutia aj v sobotu 22. júna na cestnom behu v moravských Kunoviciach. Na majstrovstvách bude člen AC Malacky patriť k top favoritom na zisk zlatej medaily v disciplíne 3 000 metrov prekážok.

MP-13-06-25atl01

/TK AC/

 

Baňovičová bojuje o Rieti, v Budapešti jej to nevyšlo

Aj atlétka z Malaciek sa zúčastnila medzinárodného mítingu Budapešť Open. Sedemnásťročná juniorka Monika Baňovičová súťažila v trojskoku, v ktorom obsadila výkonom 12,25 m piate miesto medzi ženami.

MP-atlMSR01

Svoj najlepší pokus skočila malacká atlétka v miernom protivetre. Počas súťaže zaznamenala vyrovnanú sériu úspešných pokusov, ale nepodarilo sa jej prekonať svoje tohtoročné maximum 12,42 m, ktoré dosiahla ešte v máji na pretekoch v Brne. „Teraz som dlho trojskok nešla, lebo som mala narazenú pätu. Po konzultácii s trénerom som začala skákať z opačnej nohy a vyhovuje mi. Motivuje ma aj fakt, že moja tréningová partnerka Eliška Chvílová vynecháva sezónu pre zdravotné komplikácie a mám snahu bojovať aj za ňu.“ E. Chvílová ukončila sezónu v najlepšej forme, keď jej na pokorenie limitu v skoku do diaľky na majstrovstvá Európy juniorov chýbali iba štyri centimetre. M. Baňovičovej v trojskoku chýba na ME juniorov v talianskom Rieti ešte 33 cm (12,75 m) a v diaľke 27 cm (v tejto sezóne 573 cm, limit je 6 m). Uzávierka nominácie je 7. júla.

Výsledky (Budapešť). Ženy, trojskok: 1. Halaiová (Oredea, Rum.) 12,98 m, … 5. Baňovičová (AC Malacky) 12,25 m /-0,7/.
V zátvorke je uvedená sila vetra v m/s.

/TK AC/

 

Bude Trnava zasľúbená záhoráckym atlétom?

Ak boli minuloročné majstrovstvá Slovenska v atletike pre záhorácke tímy úspešné, tento rok sa črtá ešte výraznejšia šanca na zisk cenných kovov. Pri optimálnych okolnostiach by zlatú medailu mohli vyhrať dovedna štyria rodáci zo Záhoria. Pozrime sa na akých pozíciách figurujú najvážnejší adepti na medailu týždeň pred majstrovstvami.

Šampionát v atletike mužov a žien hostí cez víkend 29. a 30. júna Trnava. To by mohla byť zaujímavá informácia pre priaznivcov atletiky na Záhorí, aby prišli svojich pretekárov do malého Ríma povzbudiť. Minulý rok sa plejáda záhoráckych atlétov úspešne prezentovala v Banskej Bystrici. Posledné roky sa zlatí medailisti vyskytovali najmä v Malackách, kde tamojší AC svojimi výkonmi dostávali do pozornosti celého Slovenska. Stojí za zmienku, že mnoho bývalých opôr Malaciek prestúpilo síce do ďalších slovenských klubov, ale v úspešnej anabáze pokračujú a zaslúžia si tak isto pozornosť záhoráckeho fanúšika.

Bude z toho double?
Vlani sa na majstrovstvách najlepšie prezentoval Malačan Martin Koch, ktorý v trojskoku s prehľadom vyhral zlato a splnil najprísnejší limit na majstrovstvá sveta juniorov. Tento rok člen Slávie UK Bratislava, za ktorú súťaží už pár sezón, postúpil do vyššej vekovej skupiny medzi mužov do 23 rokov a opäť sa uchádza o vysoké posty.

MP-atlMSR05

V hre je vidina zopakovania vlaňajšieho titulu v trojskoku, ako aj splnenie nominačného limitu na majstrovstvá Európy do 23 rokov, ktoré sa uskutočnia v júli vo fínskom Tampere. M. Koch kraľuje slovenským trojskokanským tabuľkám a v Trnave by mal byť jasným adeptom na zlato. Okrem toho mu patrí druhé miesto v tabuľke skokanov do diaľky, takže by to mohlo byť ešte zaujímavejšie.

Návrat životnej formy
Jakub Valachovič i Alexandra Štuková mali v posledných dvoch rokoch podobný osud. V roku 2011 boli jediní dvaja majstri Slovenska v elitnej kategórii v drese AC Malacky, no vlani museli obaja šampionát odriecť pre zranenia. Medzičasom sa bývala kráľovná malackej atletiky upísala bratislavskej Slávii UK a v aktuálnej sezóne konečne behá na úrovni svojich najlepších životných časov. Svoj osobný rekord 54,09 s v behu na 400 metrov utvorila ešte v roku 2006 ako žiačka, no až o sedem rokov sa k nemu priblížila na dostreľ (v Salzburku 54,19 sek.). Keď k tomu prirátame kvalitný čas 2:10 min na osemstovke z úvodu sezóny, vychádza nám, že A. Štuková bude nebezpečná protivníčka.

MP-atlMSR07

Paradoxne na rozdiel od minulých rokov bude mať na štvorstovke silnú súperku v podobe tréningovej kolegyne Ivety Putalovej, ktorá tento rok bežala už za 54,02 sek. Aj na osemstovke je Malačanka „iba“ druhá za reprezentantkou v tejto disciplíne P. Habovštiakovou. Je však otázne, či A. Štukovú uvidíme na oboch tratiach, keďže ju isto čakajú i povinnosti v štafete.

Do roka do dňa!
Jediný z plejády favoritov na zlato, ktorý aj reálne pôsobí v záhoráckom klube je malacký stípliar Jakub Valachovič. Ten prekonal neľahké obdobie po únavovej zlomenine nohy, ktoré ho vyradilo z celej minulej sezóny. V tomto roku sa mu takmer podarilo vylepšiť si osobné maximum na troch kilometroch s prekážkami spred dvoch sezón (9:17 min v Turnove, osobné max. 9:13) a v tabuľke mu patria prvé tri najlepšie časy.

MP-13-06-25atl03j

V Trnave bude ešte Malačan súťažiť aj v behu na 5 000 metrov, tu sa však už jeho šance len stenčujú na boj o jednu z medailí. Okrem toho má zbehnutý i najrýchlejší čas na 10 000 metrov, ale v tejto disciplíne isto nenastúpi, keďže tá má v Trnave štart už hodinu po dobehnutí 3 000 m prekážok. Práve v stípli by mal v Trnave obhajovať minuloročné striebro i Pavol Michalčík zo Spartaka Myjava.

Bude tesno…?
Nevyspytateľná by mohla byť opäť súťaž v skoku do výšky. V nej vedie slovenské tabuľky (226 cm) odchovanec Juniora Holíč a v súčasnosti člen Stavbára Nitra Matúš Bubeník. Ten spolu s P. Horákom a M. Kabelkom patrí k elitnej slovenskej trojke a v takomto zložení reprezentovali Slovensko aj na tohtoročných halových majstrovstvách Európy.

MP-13-06-25atl05bu

V Trnave bude M. Bubeník bojovať o svoj prvý titul majstra Slovenska v hlavnej kategórii. A že v Holíči je výška ozaj top disciplína svedčí fakt, že v tabuľkách sú vysoko aj ďalší protagonisti z tohto oddielu – Michal Ďurkáč (8. miesto, 210 cm), Adam Votruba (12. miesto, 195 cm), Dominik Pavka (13. miesto a totožných 195 cm, ale slabší druhý pokus na rozdiel od Votrubu) a iba dorastenec Roman Máchal (20. miesto, 188 cm).

Už s limitom vo vrecku
Výrazné zlepšenie zaznamenala v priebehu tejto sezóny odchovankyňa AC Malacky a toho času pretekárka Dukly B. Bystrica Claudia Hladíková v diaľke. Na mítingu v Košiciach si tento rok vylepšila osobné maximum výkonom 620 cm , čím splnila i limit na majstrovstvá Európy juniorov do talianskeho mesta Rieti.

MP-atlMSR04

Napriek tomu nie je C. Hladíková adeptkou na zlato, keďže má v tejto kategórii dve výrazné súperky v osobách slovenských reprezentantiek J. Velďákovej a R. Medgyesovej. Aspoň by ale mohla rodáčka z Borského Sv. Jura napraviť minuloročné sklamanie zo šampionátu, keď v kvalifikácii tri razy prešliapla a skončila bez výkonu.

Monika aj za Elišku
Veľká smola postihla malackú skokanku Elišku Chvílovú, ktorá musela prerušiť sľubne sa rozvíjajúcu sezónu, v ktorej sa v doplnkovej disciplíne diaľke dostala na dostrel limitu na ME juniorov (4 cm). Minuloročná strieborná z Banskej Bystrice v trojskoku tento rok svoju hlavnú kategóriu vynechala zo zdravotných dôvodov, no aj v diaľke pomýšľala na vysoké méty. Zastúpiť by ju tak mohla ďalšia skokanka AC Malacky Monika Baňovičová, ktorá tiež bojuje o juniorské ME. V trojskoku jej chýba ešte 33 cm (12,75 m) a v diaľke 27 cm (v tejto sezóne 573 cm, limit je 6 m). V trojskoku i diaľke by mohla získať jednu z medailí i v Trnave medzi ženami.

Bude musieť bojovať
Ďalší bývalý atlét z Malaciek Ján Beňa taktiež zmenil značku a oblieka dres Slávie UK Bratislava. Vo svojej hlavnej disciplíne 800 metrov v tejto sezóne behá svoj štandard (okolo 1:54 min, najlepšie 1:53,07). Aktuálne mu patrí v tabuľkách až piate miesto, najmä pre nárast kvality zo strany súperov. No záhorácky míliar by mohol ašpirovať na medailu i v behu na 1 500 metrov, kde je zatiaľ štvrtý (za výkon 4:00,85 min). Ak by chcel medailu, musel by bojovať, no táto vlastnosť mu nikdy nechýbala a pred Trnavou je všetko možné. Držte atlétom palce najbližší víkend!

/TK AC/

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.