O vianočnej výzdobe

Nadpis evokuje názov nejakej peknej rozprávky. Nie je to náš účel – na rozprávky sú tu politici. Keďže je december a blížia sa Vianoce, v meste nie je žiadny zázrak naďabiť na vianočnú výzdobu.

Väčšinou ju tvoria elektrické „sviečky“ v rôznych podobách. Niekedy nad jej významom dlho neuvažujeme (tvoria hviezdu, zvonce, sviece a tak), inokedy však musíme premýšľať. Ideálny príklad sa „núka“ v parku na Kláštornom námestí. Čo tvoria „svetielká“ natiahnuté na stromoch? Symbolizujú hádam dlhú a kľukatú cestu troch kráľov do Betlehemu? Alebo stovky veriacich, nerovnomerne roztrúsených po svete? Alebo ide o abstraktné dielo neznámeho umelca?

Text: Jakub Valachovič
Foto: Martin Macejka

dsc_9673.JPG

dsc_9654.JPG

Verte, že nič z toho. Teda, aspoň sme sa to nedozvedeli. Zato vieme, že tento „diel“ vianočnej výzdoby má na starosti Oddelenie dopravy a stavebného poriadku (ODSP) na Mestskom úrade. Prečo? Nevieme. Spýtali sme sa vedúcej oddelenia – Gabriely Rehákovej.

Prečo úloha zabezpečiť vianočnú výzdobu pripadla vášmu oddeleniu?
Mne samej sa k tomu ťažko vyjadruje. Proste je to tak. Niekomu sa možno zdá, že výzdoba je nedostačujúca, prípadne by sa do nej mohlo viac zainvestovať. Nie je to však jednoduché.

dsc_9658.JPG

Prečo?
Svoje robí záškodnícky vplyv neprispôsobivých občanov. Tí výzdobu kradnú, prípadne ničia. Treba vyriešiť napojenie sviečok na elektrický prúd a ľudí, ktorí ju budú aranžovať. Pre vašu informáciu – ja sama by som celkom prijala, ak by výzdobu pripravovala nejaká renomovaná firma.

Kto konkrétne výzdobu aranžuje?
Robia ju naši robotníci z ODSP, ktorí majú na starosti verejné osvetlenie. Výzdobu natiahnu na stromy a následne pripoja k stĺpom verejného osvetlenia. To je všetko. Tento spôsob praktikujeme už roky. Nemáme financie na nejaké „veľkolepé“ vyzdobenie parku. I v Bratislave si väčšinu vianočnej výzdoby realizujú dané firmy, nákupné centrá, či inštitúcie sami. Na vlastné náklady.

dsc_9636.JPG

Vianočná výzdoba parku na Kláštornom námestí zaujala už niekoľkých ľudí – stretol som sa s rôznymi názormi. Niekomu sa výzdoba páči, iní ju „neriešia“, ďalší ju považujú za ohyzdnú. Čo vy?
Mne samej sa k tomu ťažko vyjadruje. Proste je to tak. Niekomu sa možno zdá, že výzdoba je nedostačujúca, prípadne by sa do nej mohlo viac zainvestovať. Ako však vravím, výzdoba nie je lacná a navyše odoberá elektrickú energiu.

Chystajú sa do budúcnosti podstatnejšie zmeny vo vianočnej výzdobe? V tej, ktorú realizuje mesto?
Nemám o tom žiadne informácie, takže zatiaľ to ostáva na nás. Iniciatíve sa však medze nekladú, pokiaľ niekto príde s návrhom, že chce spraviť výzdobu a zároveň ju zafinancovať – tak nie sme proti.

dsc_9643.JPG

Nedá nám neuverejniť tiež fotku vianočnej výzdoby jedného nemenovaného podniku

6 komentárov
  1. Martin Marek
    Martin Marek hovorí:

    Ja napríklad vidím na strome z pohľadu z kostolného nádvoria draka. Za triezva, podotýkam 🙂

  2. M!ro
    M!ro hovorí:

    Vo mne ta druha fotka evokuje mapu pobrezia Indickeho oceanu – nalavo (zapad) je jasne vidiet pobrezie Afriky, dalej perzsky zaliv a Indicky subkontinent. Aj ked tak umelecky brany „od oka“ – ziadne mierky, poludniky ani rovnobezky, takmer abstrakcia… No a teraz hladajte suvislost s Vianocami…

  3. Drozd
    Drozd hovorí:

    To, aby boli svetelne retaze romiestnene po stromoch dako esteticky a nie len tak, ako sa podari to tam slahnut, na to predsa nie je treba nejakych investicii. Na to staci nemat to v pazi a trosku sa s tym pohrat.
    A potom by clovek, ked sa na to pozrel, mal pocit, ze je to pekna a prijemna vyzdoba. Takto je to ako ked vysypete smetak. Ale narodna tradicia je vsetko flakat a vyhovarat sa, ze nie su peniaze :))

  4. Ewa
    Ewa hovorí:

    no podla mna to je super, patri to k malackam, je to tak zle az je to dobre 🙂 kazdy rok sa tesim na tuto super vyzdobu a vzdy uvazujeeme aku zlozitu pracu mali s rozmiestnovanim jednotlivych svetielok tej dlheeej retaze, pretoze to urcite nie je len tak nahodene ale presne podla planu ziarovecka po ziarovecke ulozene 🙂

  5. Pavel
    Pavel hovorí:

    Začiatkom decembra som absolvoval služobné kolečko okolo Slovensaka. Vianočná výzdoba v našom meste v porovnaní aj s tou poslednou dedinou v okrese Michalovce je otrasná a bezduchá. Najúžasnejší je strom v centre mesta v parku.

  6. mrco
    mrco hovorí:

    ved to tam je stale rovnako …len ked skončia vianoce to odpoja a nechaju zarast listami stromov ..no aleže bola ta víchrica tak stromi popadali aj zo svetelkami a svetelka boli v riti ..tak preto sa tam zrazu objavili aj take jakesik modre padajuce minuli rok zaujímavé

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.