Malacký farár v polovici 19. storočia – Imrich Ostrovský

Pred 230 rokmi sa narodil niekdajší malacký farár Imrich Ostrovský, ktorý v našom meste zažil okrem všedných dní aj morovú epidémiu, návštevu kráľovského páru či veľkú revolúciu spojenú so zrušením poddanstva.

Imrich Ostrovský sa narodil 29. augusta 1783 v Chtelnici neďaleko Trnavy. Otec Jozef bol pekárom, mama sa volala Mária, rodená Klčeková. Krstnými rodičmi boli pekár Ján Reder s manželkou Katarínou. Imrich mal piatich súrodencov.

Filozofiu a teológiu študoval v Bratislave. Za kňaza bol vysvätený v roku 1806. Kým prišiel do Malaciek, pôsobil v Stupave a Perneku, kde pôsobil štrnásť rokov.

MP-ostrovsky2

Titulná strana nového zväzku malackej matriky zomrelých, ktorý v roku 1828 začal viesť Imrich Ostrovský
Do Malaciek prišiel Ostrovský v novembri 1826, nahradil zosnulého malackého farára Michala Žibraja. Stal sa vicearchidiakonom (obdoba dnešného dekana). Mal na starosti katolícke školstvo a pôsobil tiež ako sudca. Podľa Pavla Hallona prispel k zveľadeniu malackých farských financií. Ako malacký farár pôsobil 31 rokov.

MP-ostrovsky1

Detail záznamu v matrike s uvedením mena Ostrovského
Zomrel 30. novembra 1857 ako 74-ročný. Približne týždeň pred jeho smrťou sú v matrikách záznamy o jeho posledných krstoch a pohreboch. V ďalších dňoch zrejme nebol schopný vykonávať svoje úlohy, správu farnosti prevzali dočasne františkáni. Posledný odpočinok našiel v krypte Čierneho kláštora, pochoval ho Anton Markovič, farár z Kuchyne. Novým malackým farárom sa stal Anton Nuszer.

1 odpovedať

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.