Echo z Memoriálu Aliho Reiseneuera

Malacké pohľady sa zúčastnili na štvrtom ročníku Memoriálu Aliho Reisenauera v boxe. Galavčer sa logicky niesol v znamení boxerských súbojov našich zástupcov z RTJ Malacky a zahraničnou konkurenciou. Okrem toho sme videli vystúpenie ohnivého páru Aratron Aspis a ďalších predstaviteľov „bojových športov“ v Malackách. I keď je už dávno po akcii, chceme sa k nej ešte vrátiť a pripomenúť si atmosféru novembrového galavečera.Hlavný organizátor podujatia a syn Aliho Reisenauera – Ali Reisenauer ml. nás priviedol k stolu v tesnej blízkosti ringu. Osvetlené „bojisko“ očakávalo príchod „gladiátorov“ s boxerskými rukavicami. Keď moderátor večera (kto iný, ako Anton Pašteka) zvolal všetkých boxerov na vzájomné predstavenie sa do ringu, bola už Malina preplnená ľuďmi. Hostia, ktorí dostali pozvánku, mali k dispozícii sedenie na palubovke, resp. vo VIP zóne v blízkosti ringu. Ostatní diváci sa museli uspokojiť so sedením v hľadisku. Prizvaní dídžeji počas otváracieho ceremoniálu mixovali hudbu na niekoľko spôsobov a navodili v hale „vzrušujúcu“ atmosféru.

dsc_8891.JPG

Pred samotným zahájením prvého boxerského duelu odovzdali organizátori kyticu manželke a vdove po zosnulom Alim Reisenauerovi – Márii Reisenauerovej. Potom sa už v ringu strhli súboje. Ten prvý sprostredkovali Václav Macháček z Brna a náš zástupca Roman Tatarka v hmotnostnej kategórii do 57 kilogramov. Chvíľami to vyzeralo, že hádam Macháček má navrch, ale pozornejšie oko si všimlo, že Tatarka uštedril svojmu súperovi viac čistých zásahov. Tento poznatok vzali do úvahy i rozhodcovia, ktorí po dueli vyhlásili za víťaza malackého boxera Tatarku. Nebol to však ešte ten „dramatický“ duel. Nám prišiel skôr taký „oťukávajúci“, niečo, ako predzvesť väčšej drámy.

dsc_8930.JPG

dsc_8968.JPG

Pokojne vyznel aj súboj nášho Dávida Klímu s ďalším Brňanom Štěpánom Balážom. Opatrný box zo začiatku síce postupne naberal na obrátkach, ale nedalo sa tu hovoriť o nejakej „hustej“ atmosfére. Náš boxer však v každom prípade Baláža zatlačil a napokon zvíťazil verdiktom N.B. – teda na body.

1066261311o9drqfz.jpg

dsc_8982.JPG

dsc_9062.JPG

Dráma prišla v treťom dueli – v súboji Jiří Kníže (Brno) vs. Michal Mislovič z Malaciek. Mislovič vbehol do ringu značne motivovaný a to bola vzpruha i pre divákov, ktorí do tej chvíle len „nesmelo“ zatlieskali, ak videli pekný zásah. Od úvodu dával Mislovič Knížemu pocítiť, že pánom situácie je on. Hľadisko sa chvíľami menilo na kotol a atmosféra hustla. V jednej chvíli „schytal“ Kníže taký úder, že sa mu pustila krv z nosa. Preto nikoho neprekvapilo, že Mislovič napokon vyhral verdiktom N.B. (na body).

dsc_9095.JPG

106626127e0d6sbtv.jpg

 106625881qqers0kp.jpg

„Tento šport sa mi začína páčiť,“ komentoval náš redaktor Maťo Marek, keď cez šnúry vstupovali do ringu ženy. Nízka, no napriek ochrannej kukle sympatická Malačanka Dominika Mislovičová si to išla rozdať v priamom súboji s brnianskou zástupkyňou 15-ročnou Denisou Janišovou. „Janišová bola vlastne náhrada za jedno dievča, ktoré malo prísť pôvodne,“ zveril sa Ali Reisenauer. Pôvodná súperka Dominiky Mislovičovej sa tesne pred galavečerom ospravedlnila a účasť zrušila. Dôvodom malo byť úmrtie v rodine. „Sú to stresy, keď už máte na plagáte napísané, že ten a ten bude boxovať a veci sa začnú naraz komplikovať pár dní pred akciou. A toto nebol len jeden prípad,“ hovorí Reisenauer. Janišová sa napokon ukázala byť „slabšou i menej skúsenou“. Hoci výškovo nad Dominikou vyčnievala, našej zástupkyni nízka postava paradoxne zrejme hrala do kariet. Rozhodcovia ukončili duel predčasne, s víťazným verdiktom pre Dominiku Mislovičovú.

106625865ijgwcrc9.jpg

dsc_9270.JPG

dsc_9329.JPG

Podobné problémy ako v prípade žien sa organizátorom naskytli i v prípade duelu profesionálov. „Bol som veľmi rád, že Malačania uvidia Róberta Blaža. Problémy však nastali s jeho súperom,“ vraví Ali. Týždeň pred memoriálom mu mal volať Blažov promotér Vladimír Varhegy. „Povedal mi, že nemá pre Roba súpera. Spomínal jedného Maďara, ktorý však za účasť požadoval tisíc eur. Skoro ma vystrelo, povedal som, že toľko dať nemôžem. Za takú čiastku zaplatím pol akcie.“ Na Slovensku vraj profesionálny box neprekvitá. Boxeri radšej chodia do zahraničia, kde majú isté peniaze za svoje „vystúpenie“. „U nás to musia neraz promotéri platiť zo svojho,“ poučuje nás Ali.

106625847ncuztui7.jpg

Ako to však v prípade duelu Profi pokračovalo? Ako sme zistili, Blažo sa vo svojej hmotnostnej kategórii pohybuje v európskom rebríčku niekde okolo dvojstého miesta. Na základe týchto parametrov mu promotér zháňa adekvátnych súperov. „Voľba povolať Tibora Rafaela z Komárna bola skôr vynútená. Rafael je stará „vojna“. Pamätám si ho ešte z čias, keď som boxoval ja. Títo „chalani“ idú len pre peniaze do toho ringu. I keď dostanú nakladačku. Pred ich vzájomnou konfrontáciou som sa pýtal Roba, či ho pozná. Povedal mi, že hej a že ho pozná pod prezývkou „starý lišiak“. Potom už sa boxovalo,“ zhrňuje Ali. Súboj profesionálov bol napokon zrejme najnudnejším. Po prvom „zahrievacom“ kole sa náš Blažo rozbehol a v druhom niekoľkými presnými údermi Rafaela knokautoval. Ani sa nezačalo a bol koniec. Diváci v hale šomrali, že to bol veľmi slabý box.

106625845obyaioat.jpg

Zabudli sme spomenúť duel seniorov. V ňom sa zoči-voči stretol Malačan Marián Calpaš a ďalší chlapík z Moravy (hoci meno znie balkánsky) – Nikola Pajkanovič. Títo predviedli zrejme najvyrovnanejší duel. Zo začiatku mal navrch Calpaš, v ďalšom priebehu však Pajkanovič zabral a nášmu zástupcovi akoby dochádzal dych. I komentátor Anton Pašteka vyzdvihol, keď čítal záverečný verdikt, že „veľmi tesne“ vyhráva Marián Calpaš z Malaciek.

1066258606sgy9oal.jpg

 Malačania tak na domácej pôde ovládli ring a všetkých zdolali. Podarilo sa nám i získať vyjadrenie trénera Moravanov Víta Krála: „Myslím, že rozhodcovia rozhodli vo všetkých prípadoch veľmi správne. My sme nemali nejaké veľké oči, čo sa týkalo vystúpení našich boxerov s malackými. Predsa len sme sem vzali tých mladších, ktorí ešte nemajú toľko skúseností a pre ktorých je Memoriál Aliho Reisenauera skvelou príležitosťou ukázať sa. Sme tu pozbieraní z dvoch klubov – Komety Brno a Těmíc.“

Malacké pohľady mali šťastie, že sa im ušlo miesto na sedenie v spoločnosti dua Aratron Aspis. Kristína Zálesňáková a Igor Slovák (ktorí tvoria pár na scéne i v súkromnom živote) nám v prestávkach boxu rozprávali o svojich vystúpeniach. Ohňové umenie má svoje korene v rôznych náboženstvách, pôvodne v Ázii. „Sme však najmä ľudia, ktorí predvádzajú atrakciu. Pôvodnú vieru nevyznávame,“ vravela Kristína, ktorá dodala, že okrem ohňovej show robia i ďalšie krkolomné veci. Igor sa napríklad s obľubou hrá na fakíra a sadá si na klince a podobné elementy, ktoré na sedenie neslúžia. Kristína zase vystupuje s haďou samicou – škrtičom. Ideálni susedia do každej domácnosti!!!

Na záver sme položili Alimu Reisenauerovi niekoľko otázok:

Necítite sa po tomto memoriáli o 10 rokov starší?
Nejaké ďalšie vrásky a šediny isto pribudli. Človek musí zabezpečiť množstvo vecí a nie je to vôbec jednoduché.

106625879zgxqdv9m.jpg

To sme videli. Kto vám najviac pomáha zvládať usporiadateľstvo a všetky náležitosti s tým spojené?
Musím povedať, že prevažne si všetko zariaďujem sám. Vo finále mi s organizačnými vecami pomohol predseda oddielu Jozef Blažo (otec profi boxera Blaža), môj brat, priateľka…

Čaká vás veľké upratovanie…
Samozrejme, v nedeľu ráno skladáme ring, čo je veľmi ťažká robota, lebo ten váži dovedna asi dve tony. Následne ho musíme dopraviť k nám do sídla RTJ.

106625854iw2gfyex.jpg

Chýbala nám záverečná laserová show…
To je vec, ktorá ma veľmi mrzí. Ľudia, ktorí mi zabezpečujú osvetlenie a laserovú show mi „vybuchli“ tri dni pred galavečerom. Hoci sú to moji kamaráti, musia rozmýšľať, ako biznismeni a chopiť sa akcie, na ktorej viac zarobia. Tak to bolo i v tomto prípade, našťastie mi poslali adekvátnu náhradu. Žiaľ, nie natoľko adekvátnu, aby sme mohli divákovi ponúknuť záverečnú show.

Čo budúcnosť Memoriálu Aliho Reisenauera?
Už teraz mám v myšlienkach piaty ročník…

106626132dv15ypxe.jpg

1066261330ld6g84u.jpg

dsc_8998.JPG

dsc_9127.JPG

dsc_9163.JPG

dsc_9178.JPG

dsc_9189.JPG

dsc_9192.JPG

dsc_9255.JPG

106625871zdyrsf9g.jpg

dsc_9271.JPG

dsc_9323.JPG

dsc_9327.JPG

1066258560szwukf1.jpg

 

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.