Kostol Nanebovzatia Panny Márie v Plaveckom Štvrtku

Najstaršou a najvýznamnejšou pamiatkou obce je rímsko-katolícky kostol. Prvýkrát je spomínaný v darovacej listine z roku 1333 o delení štvrtockého majetku dvoch bratov rodu Hont – Poznan Petra a Šebuša II. Časť obce s kostolom vtedy pripadla Petrovi.

Bol postavaný v duchu doby. Musel byť taký, aký ešte nik nemá. Prevládala prísna symetria, aby mal hlavnú loď, vežu a oltár na východ, ako bolo typické pre rímsko-katolícke kostoly v tom období. Oblúky a klenby boli oblé, ako sa na rannú gotiku roky (1150 a neskoršie) patrí. Obvodové múry hlavnej lode, do ktorých sa opiera oblúková klenba, boli vymurované z tehál prekladaných kameňom. Bola to jedna z metód ako zvýšiť pôsobenie síl gravitačnej zložky, bez zvýšenia hrúbky stien. Na prenesenie vodorovných síl z klenby sa podieľajú aj oporné stĺpy pravidelne rozmiestnené po vonkajšom obvode kostola.

MP-stvrt-kostol01

Postupom času na chráme prebiehali viaceré opravy a úpravy. Najväčšou prestavbou prešiel kostol koncom 18. storočia (1793). Vtedy sa stavala nová strecha aj s klenbou. V tomto období sa pravdepodobne pristavila sakristia a lurdská jaskyňa. Okná sakristáru, ktoré prekážali zastrešeniu tejto prístavby boli zamurované, z vnútra kostola boli ponechané len slepé otvory.

Vnútri kostola pribudol chór, ten zväčšil kapacitu kostola a poskytol priestor pre hudobný nástroj – organ. Z vonku pri hlavnom vchode pribudli symetrické prístavby. Vľavo schody na chór a vpravo sklad. Po prestavbe bol kostol zasvätený tajomstvu Nanebovzatia Panny Márie.

MP-stvrt-kostol02

V roku 1921 boli do kostolnej veže inštalované dva nové zvony, veľký a stredný, ktoré boli predtým pre vojenské účely z kostola odvezené. Vynovený kostol bol toho roku na sviatok sv. Martina 11. novembra znova vysvätený a odvtedy vznikla tradícia zimných – martinských hodov. Po skončení druhej svetovej vojny bola opravená čiastočne poškodená strecha a múry kostola. V jednom poškodenom opornom múre (pri vchode na chór) je na pamiatku zamurovaný hrot nevybuchnutého delostreleckého náboja, ktorý ho vtedy čiastočne zboril.

MP-stvrt-kostol04

V roku 1960 bol pri kostole vybudovaný park a sochy nachádzajúce sa pred kostolom boli premiestnené bližšie ku kostolu. Ďalšia veľká rekonštrukcia prebehla v roku 1986 z iniciatívy vtedajšieho farára Henricha Račeka, vtedy bola vymenené strecha a pálené škridly boli vymenené za hliníkové dielce. Kompletne bola obnovená aj omietka v žlto-bielej kombinácii, ako ju môžeme vidieť až dodnes.

MP-stvrt-kostol06

Dňa 1. novembra 2002 bol exteriér kostola osvetlený. V tomto roku prebehlo aj vymaľovanie interiéru. V roku 2010 v rámci regenerácia centra obce, boli do parku pred kostolom osadené lavičky a vybudované chodníky a okolo kostola boli vysadené javory. Posledná rekonštrukcia prebehla v roku 2011 kedy bola vymaľovaná fasáda a strecha kostola.

MP-stvrt-kostol05

MP-stvrt-kostol03

1 odpovedať
  1. Martin
    Martin hovorí:

    Neviem ci si to dobte pamatam, ale este pred revoluciou nebol na kostole kriz, ale polmesiac. Dobre si to pamatam? Ak ano, ako sa tam dostal?

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.