Dolňí konec pod lupou

Dnes podrobne rozoberieme kvalitný záber z veže farského kostola na „Dolňí konec“ v Malackách, ktorý bol približne v polovici 30. rokov 20. storočia vydaný ako pohľadnica.

MP-zahorackav03

Začneme v hornej časti fotografie. Z veže je pekne vidieť kostol sv. Martina v Kostolišti, ale v diaľke aj gajarský kostol Zvestovania Panny Márie.

MP-zahorackav05

Vľavo od kostolišťského kostola sú zreteľné domy v dedine, budova vpravo by mohla byť niekdajším mlynom, dnes kultúrnym domom.

MP-zahorackav04

V pravej časti fotografie v diaľke vidíme stodoly, nachádzajúce sa zrejme v chotári Kostolišťa. V popredí sú domy „Dolňího konca“ v Malackách.

MP-zahorackav06

Časť dnešnej Družstevnej ulice približne od mlyna smerom ku Kostolišťu. Niektoré z domov dodnes stoja.

MP-zahorackav10

Roh Kozej ulice s dnešnou Záhoráckou. Dom v strede pochádza z polovice 19. storočia, dodnes stojí.

MP-zahorackav11

Ľavá časť Záhoráckej ulice. Všetky domy boli zbúrané, dnes na ich mieste stojí škola.

MP-zahorackav14

Z pôvodných domov na pravej strane ulice sa tiež veľa nezachovalo. V popredí je jeden z posledných domov so slamenou strechou, s typickým výpustkom.

MP-zahorackav13

V strede tohto detailu je vidieť miesto, označované už na starých mapách ako „Výmol“, koryto Maliny, ktoré sa odklonilo od hlavného toku (tečúceho v záhradách domov na obrázku).

MP-zahorackav08

Výmol tiekol pod cestou, prechádzal na ľavej strane cesty pred domami a potom pokračoval v Kozej ulici.

MP-zahorackav07

Na ceste sa vtedy zjavilo auto výnimočne. K dispozícii boli klasické dopravné prostriedky.

MP-zahorackav01

Domček nazývaný Paloňák sa nachádzal vedľa niekdajšej rímskokatolíckej ľudovej školy, ktorá stála na rohu Záhoráckej a dnešnej Cesty mládeže. Z jej budovy je vidieť vľavo len malý kúsok.

MP-zahorackav20

1 odpovedať
  1. Stefan Tesarovic
    Stefan Tesarovic hovorí:

    Ano narodil som sa na tejto ulici je tam aj moj rodny dom ,mojich rodicov a starych rodicov,poznal som aj Palonak a mena vsetkych ludi ktory dom vlastnili .Nasa rodina bola jedna z tych ktorym bol stary dom zburany za ucelom vystavby skoly.Poznam celu tuto lokalitu velmi dobre.Som stary Malacan ktoremu vzdy zalezalo aby sa aspon nieco z tejto historie aspon zachovalo ale nedokazalo sa to zachranit lebo vzdy Malackam vladli a vladnu ludia ktory nie su ani rodakmi z Malaciek vcetne volenych panov poslancov a zastupitelstva .V Malackach bolo toho vela vybudovaneho co mohlo este stale sluzit obyvatelom mesta.Ale aj to dobre sa znicilo zburalo alebo sluzina ine veci.
    Priklad skolky,jasle,detskydomov,detske dopravne ihrisko, centrum mesta atd.museli sme chodit na brigady aby sme dostali deti do skolky alebo jasiel svojpomocne budovat.Ale teraz tu mame same herne hracie automaty z toho je vacsi biznis.
    Dneska ma mesto vela problemov a starosti co bolo v minulosti poriesene a mohlo to sluzit tejto generacii ale sa to znicilo.

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.