Spravodajstvo z malackej atletiky

Rozbehla sa Atletická liga: Tímy Hladíkovej a Valachoviča na čele. Ambície zatiaľ Malačanom odvieva vietor.

Rozbehla sa Atletická liga: Tímy Hladíkovej a Valachoviča na čele

Na Slovensku sa rozbehol nový projekt v podobe Atletickej ligy. Štartuje v nej osem mužských a osem ženských družstiev. Tie bojujú o titul majstrov Slovenska a o účasti v európskej pohárovej súťaži. Záhorácke tímy síce v lige nefigurujú, zato záhorácki atléti áno.

Prvé kolo novovzniknutej ligy sa uskutočnilo v nedeľu 11. mája v Novom Meste nad Váhom. Tamojší Memoriál P. Jakubéciho bol žiaľ poznačený silnou nepriazňou počasia, ktorá mala dopad aj na výsledky atlétov. Vytrvalec AC Malacky Jakub Valachovič pred sezónou prisľúbil hosťovanie Stavbáru Nitra a v nedeľu sa prvý raz v tomto roku postavil na štart disciplíny 3 000 metrov prekážok. V tej už je z minulosti dvojnásobným majstrom Slovenska.

Jakub Valachovič, AC Malacky

Ani teraz ho nedokázal nik zo slovenských bežcov zdolať, zvíťazil však český junior Filip Sasínek, ktorý hosťuje v službách Slávie UK Bratislava. Víťaz disciplíny navyše splnil limit na majstrovstvá sveta juniorov do amerického Eugene, kým druhý Valachovič sa vytrápil a dosiahol na svoje pomery slabý čas 9:38 min.

„Stále nie som stopercentne zdravý, týždeň ma trápi prechladnutie. Predtým som mal zase natiahnutý lýtkový sval a tak sa viac liečim ako trénujem,“ hľadal príčiny svojho neúspechu Malačan.

Napriek tomu, že dobehol druhý, v sychravom počasí sa ujal vedenia v slovenskej tabuľke stípliarov. Navyše mohol mať radosť aj z výsledku celého nitrianskeho tímu, ktorý sa po skompletizovaní výsledkov prvého kola dostal na čelo ligy, pred tradične silné kluby ako Slávia UK Bratislava, Dukla Banská Bystrica alebo Spartak Dubnica nad Váhom.

Na steeplechase štartoval i odchovanec AC Malacky a člen Slávie UK Bratislava Ján Beňa, ktorý v minulosti bojoval najmä na stredných tratiach. V nedeľu bežal najmä po body pre Slávistov a v cieli ho klasifikovali na štvrtom mieste (10:30,71 min). Slávii UK patrí po prvom kole tretie miesto.

Dobre si počínal člen AK Junior Holíč, aj vekom junior, Ondrej Marenčík. Zverenec trénera Rudolfa Roučku sa pre ligovú súťaž dohodol s AC Nové Zámky, za ktoré by mal behávať trate medzi 400 až 1 500 metrov. V nedeľu nastúpil v nabitom behu na 800 metrov a napriek dažďu si zabehol nový osobný rekord 1:57 min. Pomohol mu i fakt, že ho organizátori zaradili do hlavného behu, ktorý bol na slovenské pomery kvalitný a všetci v ňom zabehli časy pod 2 minúty. Marenčík skončil celkovo na deviatom mieste z 21 štartujúcich, jeho tím z Nových Zámkov je po prvom kole piaty.

V ženskej súťaži si niekdajšia atlétka AC Malacky Claudia Hladíková dopriala skokanský deň. V sychravom počasí sa skákalo navyše proti vetru, keďže na tamojšom štadióne chýba druhé doskočisko. Skokanské disciplíny ovládli pretekárky Dukly B. Bystrica na čele s Renátou Medgyesovou a sestrami Velďákovými i s prispením rodáčky z Borského Svätého Jura.

Claudia Hladíková

Hladíková v skoku do diaľky obsadila štvrté miesto za výkon 544 cm, v trojskoku bola tretia za 11,85 m. Okrem skákania vydolovala body pre Duklu i z behu na 100 metrov prekážok, kde finišovala druhá časom 14,78 s. Banskobystričanky po prvom kole vedú ligovú tabuľku žien so ziskom 186 bodov, o 89 bodov späť je druhá Slávia UK Bratislava.

Práve bratislavskej Slávii pomáha v lige aj bývalá najlepšia malacká atlétka Alexandra Štuková. Tá nastúpila v nedeľu na trati 100 metrov, hoci si pred pár dňami na mítingu v Olomouci zabehla sezónne osobné maximum 2:11 min na osemstovke. V najkratšom šprinte dosiahla piaty najlepší výkon 12,44 s. Rovnakú vzdialenosť si ešte raz vychutnala aj v rámci štafety na 4×100 metrov, ktorú s ostatnými Slávistkami suverénne ovládli, keď porazili druhú Nitru o vyše sekundu.

V prvom kole ligy sa nepredstavili niektorí ďalší záhorácki atléti. Malacké skokanky Eliška Chvílová a Monika Baňovičová (oba AC Nové Zámky) sa ospravedlnili, skokan do výšky Matúš Bubeník, bývalý atlét Juniora Holíč a momentálne stály člen Stavbára Nitra si posúva sezónu na neskôr. Možno aj ich uvidíme v akcii na 2. kole ligy, ktoré sa koná 7. júna v Banskej Bystrici.

/TK AC/

Ambície zatiaľ Malačanom odvieva vietor

Ani super-rýchly povrch a ohromný vietor v chrbte nie je vždy výhra. Tak asi možno zhodnotiť pocity malackých skokaniek Chvílovej a Baňovičovej, ktoré štartovali v stredu 14. mája v Brne.

Na štadióne pod Palackého vrchom sa konal prvý míting Brnianskej a Juhomoravskej Tour 2014. Monika Baňovičová sa uchádza o miestenku na juniorské majstrovstvá sveta do amerického Eugene a spoločne s inými malackými atlétmi sa rozhodla využiť výhody štadióna, ktorý je pokrytý rýchlym povrchom Mondo.

V trojskoku už počas halovej sezóny len tesne minula limit 12,90 m, keď dala 12,89 m. Lenže halové výkony sa aj tak neberú do úvahy a tak sa musí pousilovať vonku. Pred stredajšími pretekmi už mala za sebou dve vystúpenia, vždy v Olomouci. Lenže do cesty sa jej priplietol nevyspytateľný protivník – vietor. Najprv vo štvrtok 8. mája na mítingu českej extraligy skočila len 12,15 m (protivietor -1,2 m/s), v sobotu už výrazne lepších 12,69 m (pri vetre -0,4 m/s). V Olomouci majú žiaľ vyhovujúci sektor len po náveternej strane, čo znižovalo hodnotu výkonov.

Monika Baňovičová, AC Malacky

V stredu v Brne sa malacká atlétka dočkala druhého extrému. V chladnom počasí sa síce skákalo so silnou podporou vetra v chrbte, ale jej pokusy mali aj tak ďaleko od ideálu. Ten najlepší prišiel až na záver a meral 12,70 m, podpora vetra bola +4,6 m/s. Podľa slov trénera Vladimíra Handla, ani výrazný vietor v chrbte a rýchly povrch nie sú vždy zárukou výkonu: „Monika bola v úplne inej situácii ako je zvyknutá. V takej vysokej rýchlosti, akú nabrala, mala problém technicky zvládnuť jednotlivé pokusy. Nehovoriac o tom, že bola zima.“

Po vynútenom odpočinku sa konečne na pretekoch objavila i Eliška Chvílová. Tú bolelo koleno, ale zabrzdilo ju len na pár dní. V Brne predviedla niekoľko nádejných pokusov v skoku do diaľky, všetky však s nedošľapom alebo naopak prešľapom na doske. Najdlhší mal hodnotu 569 cm a postačoval na tretiu priečku.

Ďalšie zlepšenie osobného rekordu si pripísal dorastenecký šprintér Michal Mecháček, ktorý živí aspoň teoretickú nádej štartovať na kvalifikácii pre druhé Olympijské hry mládeže. Kvalifikácia sa koná na prelome mesiacov máj a jún v azerbajdžanskej metropole Baku a Mecháček potrebuje zabehnúť limit 11,15 s na sto metrov.

V aktuálnej sezóne už sa dostal na čas 11,47 s v sobotu 10. mája v Olomouci. Išlo však žiaľ o výkon s nedovolenou podporou vetra (všetko nad +2 m/s), takže tento čas by sa aj tak nebral do úvahy. V Brne stlačil svoje maximum na stovke opäť nižšie. Najprv v rozbehu dosiahol 11,36 s a potom vo finále zaznamenal 11,34 s. Opäť to však boli časy veterné, keď mu vo finále fučalo do chrbta hrozitánskych 6,3 m/s. Poslednú šancu splniť limit na pretekoch s povolenou podporou vetra bude mať Malačan cez víkend 17. a 18. mája. Potom sa nominácia na Baku definitívne uzavrie. Ako sa ukazuje, niekedy je problém vôbec naďabiť na adekvátne podmienky.

Výsledky (1. kolo Brnianskej a Juhomoravskej Tour 2014).
Muži
100 m: 1. Bárta (JAC Brno) 10,74 s, … 6. Mecháček (AC Malacky) 11,34 s, /vietor +6,3/.

Ženy
Diaľka: 1. Velďáková (Dukla B. Bystrica) 646 cm /v +3,2/, … 3. Chvílová (AC Malacky) 569 cm /v +4,5/.
Trojskok: 1. Májková (Olymp Brno) 13,65 m /+ 5,2/, … 3. Baňovičová (AC Malacky) 12,70 m /v + 4,6/.

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.