Spravodajstvo z malackej atletiky (12.6.2014)

Úspech ZŠ Záhorácka na atletickom poli. Žilavý opäť skočil cez 6 metrov, ide na slovenský šampionát. Baňovičová naháňa ďalší limit na MS, nominovali ju na Európu družstiev. Miklušičák vyhral v Rakúsku, centimeter od osobného maxima.

Rízek skvele zvládol päťku v Banskej Bystrici. Valachovič a Chvílová víťazne na ligovom kole. Návrat Bubeníka do atletiky, v premiére 218 cm.

Do finále postúpili obe malacké družstvá

Záhorácka atletika sa zaskvela na školskej báze. Vo štvrtok 5. júna sa na štadióne profesora Gleska na Mladej garde v Bratislave konalo krajské kolo v atletike základných škôl. Z okresných pretekov v Malackách, ktoré sa konali 27. mája v športovom areáli Základnej školy Záhorácka postúpili na majstrovstvá kraja chlapčenský i dievčenský výber domácej školy. Popri tom sa do Bratislavy kvalifikovali aj víťazi jednotlivých disciplín. Družstvá ZŠ Záhorácka potvrdili svoju kvalitu aj v konkurencii základných škôl z Bratislavského kraja, keď opäť obsadili prvé miesta a postúpili do celoslovenského finále.

ZŠ Záhorácka Malacky, 2014

Z individuálnych výsledkov zažiaril Marcel Žilavý zo ZŠ Závod, ktorý na kraj postúpil ako víťaz okresných pretekov. V behu na 60 metrov dosiahol v rozbehu čas 7,50 s. O dve stotiny slabšie bežal potom vo finále, no stačilo to na bezpečné prvé miesto. Svoju suverenitu potvrdil aj v skoku do diaľky, ktorý vyhral výkonom 610 cm. V oboch disciplínach nastúpi aj na majstrovstvách Slovenska, ktoré sa uskutočnia 20. júna v Trnave v rámci súťaže pre školy s názvom Kalokagatia. Individuálne prvenstvo a právo štartu na slovenskom šampionáte si vybojovala aj Sarah Richterová zo ZŠ Dr. Dérera Malacky, ktorá v hode kriketkou uplatnila svoje hádzanárske kvality a výkonom 62,94 m prehodila druhú v poradí o vyše šesť metrov.

/TK AC/

Skvelá Monika! Takmer ukoristila ďalší limit

Banskobystrické Štiavničky žili v sobotu 7. júna druhým kolom Atletickej ligy, novovzniknutej klubovej súťaže na Slovensku. Záhoráci zo záhoráckych klubov hosťujú v silnejších družstvách, iní pôvodom záhorácki atléti obliekajú už pár rokov dresy takýchto klubov.

Patrí k nim najmä výškar Matúš Bubeník, odchovanec AK Junior Holíč, ktorý sa vlani pozrel aj na halové majstrovstvá Európy v Göteborgu. Tento rok si posunul sezónu až na začiatok júna a na Štiavničkách to boli jeho vôbec prvé preteky pod holým nebom v tomto roku. Nepočínal si vôbec zle, zaváhania na výške 206 a 215 cm dokázal na druhý pokus vždy odčiniť, aj 218 cm skočil na prvýkrát. No 221 cm už bolo nad sily Bubeníka, ktorý už tretí rok oblieka dres Stavbára Nitra. V súťaži mu výkon stačil na druhé miesto za Košičanom Beerom, ktorý skokom 226 cm splnil limit na augustové majstrovstvá Európy v Zürichu.

Druhé miesto patrilo aj bývalému pretekárovi AC Malacky Martinovi Kochovi (Slávia UK Bratislava) v trojskoku, ktorý väčšinu pokusov prešliapol a ten najdlhší bol z prvej série 14,85 m. Vo výške okrem Bubeníka skákal aj ďalší Holíčan, ktorý v lige pomáha Slávii UK Bratislava Michal Ďurkáč, ktorý skočil 195 cm a skončil siedmy.

V behu na 3 000 metrov prekážok štartoval kmeňový člen AC Malacky Jakub Valachovič, v lige reprezentujúci Stavbár Nitra. Vo svojom treťom tohtoročnom štarte na najdlhšom prekážkovom behu zvíťazil systémom štart – cieľ časom 9:44,96 min, ktorým však nenadviazal na svoje sezónne maximum 9:20 min z Třinca spred týždňa.

Okrem toho sa nad prekážkami prestavil aj bývalý člen AC Malacky Ján Beňa, ktorý svojmu terajšiemu klubu Slávia UK Bratislava zbiera body v tejto disciplíne, hoci ešte vlani behával najmä stredné trate. Na Štiavničkách dobehol piaty v čase 10:58,56 min.

Dráhovú chôdzu na 5 kilometrov využil mimo bodovania do ligovej tabuľky člen AŠK Skalica Milan Rízek, ktorý podal skvelý výkon a za reprezentantom Dušanom Majdánom z domácej Dukly B. Bystrica zaostal len o necelých desať sekúnd (20:43,07 min). Za Sláviu UK Bratislava sa predstavil aj ďalší bývalý Malačan Marco Adrien Drozda, ktorý v behu na 200 metrov časom 24,02 s skončil na 24. mieste a v behu na 400 metrov desiaty (53,26 s).

V ženskej súťaži predviedla skvelý výkon Monika Baňovičová. Nie však v trojskoku, v ktorom už má istú účasť na juniorských majstrovstvách sveta v americkom Eugene. Len štyri stotiny ju delili od toho, aby v Eugene mohla štartovať aj v ďalšej disciplíne, behu na 100 metrov prekážok. Vo finále tejto disciplíny totiž zvíťazila v novom osobnom rekorde 14,24 s.

Monika Baňovičová, AC Malacky

Druhá za Baňovičovou finišovala jej niekdajšia tréningová kolegyňa z AC Malacky Claudia Hladíková, ktorá momentálne zarezáva za domácu Duklu. V cieli jej namerali jej tohtoročný druhý najlepší čas 14,50 s.

V trojskoku sa Baňovičovej, ktorej kvality v lige využíva AC Nové Zámky, už toľko nedarilo. V točivom vetre absolvovala len tri pokusy, pričom ten z druhej série 12,30 m bol najdlhší. Stačil na druhé miesto za trojskokanskou suverénkou posledných rokov na Slovensku Danou Velďákovou.

Súťaž v skoku do diaľky vyhrala pri neúčasti es z Dukly B. Bystrica J. Velďákovej a R. Medgyesovej malacká atlétka v drese Nových Zámkov Eliška Chvílová. Tá stále bojuje s boľavým členkom a aj teraz sa jej výkon pohyboval na už obligátnych hodnotách, najdlhší meral 584 cm. V rovnakej disciplíne zbiera body za svoj súčasný ŠOG Nitra dorastenka Aneta Flajžíková, lanská členka AŠK Skalica. V sobotu stačil jej pokus 514 cm pri miernom protivetre na celkové piate miesto.

Baňovičová možno na Európu, Valachovič nie

Osemnásťročná atlétka AC Malacky Monika Baňovičová si na ligovom kole v Banskej Bystrici takmer splnila sen o účasti v dvoch disciplínach na juniorských majstrovstvách sveta. Na prekážkovej stovke jej limit 14,20 s unikol tesne, konkrétne o štyri stotiny.

„Monika zaznamenala raketový nástup a o svojom triumfe na prekážkach rozhodla na prvých šesťdesiatich metroch,“ konštatoval jej tréner Vladimír Handl. Podľa neho je škoda, že v ďalších metroch neudržala nastavené tempo a napokon jej chýbalo máličko do amerického Eugene, dejiska svetového šampionátu. Malacká pretekárka mala tiež horšiu štartovú reakciu ako druhá a tretia žena v cieli.

Vylepšiť si čas nad prekážkami však bude môcť pravdepodobne v sobotu 21. júna v lotyšskej Rige. Tam sa uskutoční druhá liga majstrovstiev Európy družstiev, reprezentačnej akcie, na ktorú zväz nominuje jednotlivcov s najlepším časom v danej disciplíne. Ak do 15. júna žiadna zo súperiek nezabehne kvalitnejšie prekážky ako Baňovičová, bude mať Malačanka pred svetovým šampionátom chutný predkrm v podobe tímových ME.

Na tieto preteky zväz nominoval aj ďalšieho Malačana Jakuba Valachoviča, ktorý vedie tabuľky mužov v behu na 3 000 metrov prekážok. V tomto prípade ale pocestuje do Lotyšska náhradník, keďže malacký bežec sa z akcie ospravedlnil.

Beňa získal dva kovy z univerziády

Súčasťou ligových pretekov na Štiavničkách v Banskej Bystrici 7. júna boli i akademická majstrovstvá Slovenska. Poznačila ich pomerne nízka účasť súťažiacich. Zo zúčastnených záhoráckych pretekárov sa medailovo darilo Jánovi Beňovi (Univerzita Komenského), ktorý sa umiestnil na druhom mieste v behu na 3000 metrov prekážok (10:58,56 min) a finišoval tretí na dvesto metroch (23,62 s). Aj ďalší študenti UK Bratislava Michal Ďurkáč (výška a výkon 195 cm) a Marco Adrien Drozda (200 m a čas 24,02 s) obsadili zhodne štvrté miesta, Drozda navyše piate v behu na 400 m (čas 53,26 s).

/TK AC/

Miklušičák vyhral v Rakúsku, takmer nové maximum

Diaľkar Slávie STU Bratislava Erik Miklušičák sa zaskvel na medzinárodných pretekoch Franz Schuster Memorial v rakúskom Schwechate. Rodák z Plaveckého Štvrtka a bývalý člen AC Malacky si v skoku do diaľky takmer vyrovnal osobné maximum 678 cm z haly, keď v miernom protivetre dosiahol v poslednom pokuse výkon 677 cm. Vietor fúkal striedavo do chrbta a do tváre, dosahoval však len nepatrných hodnôt. Dorastenecký šampión z haly v tejto disciplíne si pri konkurencii skokanov z Českej republiky, Slovinska, Nemecka, Litvy a domáceho Rakúska zaistil prvé miesto už výkonom 667 cm z druhej série.

/TK AC/

Bubeník víťazne, 220 však stále odoláva

Skokan do výšky Matúš Bubeník (Stavbár Nitra, predtým Junior Holíč) absolvoval v krátkom čase svoje druhé preteky pod otvoreným nebom. Na treťom podujatí Brnianskej a Juhomoravskej atletickej Tour v Brne v areáli Vysokej školy technickej skúšal podobne ako pred tromi tromi dňami v Banskej Bystrici atakovať latku na výške 220 cm. Organizátori tentoraz posúvali postupné výšky o päť centimetrov. Bubeník si zapísal na prvý pokus skok cez 215 cm, no na 220 už tri razy zhodil. Stačilo mu to však na celkové víťazstvo.

/TK AC/

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.