Spravodajstvo z malackej atletiky (19.6.2014)

Bubeník s limitom na majstrovstvá Európy. Baňovičovej sa nedarilo na Zlatej tretre, necestuje ani na ME družstiev. Hladíková rýchla nad prekážkami, žiaľ s vetrom. Šesť zlatých medailí z majstrovstiev Slovenska v Dubnici nad Váhom.

Štukovej osemstovka v Budapešti. Valachovičov štvrtý najrýchlejší čas v živote na stípli v Olomouci. Miklušičák dvojnásobný slovenský šampión v priebehu piatich dní.

Štyria postupujú na Slovensko

Štvorica atlétov zo Záhoria postupuje na majstrovstvá Slovenska základných škôl z majstrovstiev Trnavského kraja v atletike. Dvojica chlapcov Hladík, Vávra a dievčatá Zavilinská, Váleková vyhrali v Trnave svoje disciplíny.

Kvarteto Záhorákov sa do Trnavy vráti v piatok 20. júna, keď sa na štadióne A. Hajmássyho konajú majstrovstvá Slovenska základných škôl. Chlapčenské družstvo ZŠ Školská Holíč i dievčatá zo ZŠ Vajanského 2 Skalica nepostúpili.
Medzi jednotlivcami sa ale podľa predpokladov darilo predstaviteľovi školy z Holíča Viliamovi Vávrovi. Ten ovládol beh na tisíc metrov a pribehol na úrovni osobného rekordu 2:53,43 min. Predtým sa úporne bil o víťazstvo v behu na 300 metrov, kde ale dobehol druhý.

Beh na 60 metrov sa prekvapivo stal korisťou Róberta Hladíka zo ZŠ Borský Mikuláš, ktorý najprv dosiahol čas 7,35 s v rozbehu, vo finále sa potom zlepšil na 7,27 s. V skoku do výšky dievčat nenašla premožiteľku ďalšia zástupkyňa ZŠ Borský Mikuláš Monika Zavilinská. Tá jediná zdolala latku vo výške 158 cm a predstaví sa aj na slovenskom šampionáte.

Vo vrhu guľou predviedla ďalší skvelý výkon Natália Váleková (ZŠ Skalica), ktorá poslala trojkilogramové náčinie do vzdialenosti 10,41 m. Vekom stále len mladšia žiačka ako jediná pokorila desať metrov a zaslúžene sa predstaví v Trnave i v piatok 20. júna.

/TK AC/

Hladíková dosiahla veterné maximum

V rakúskom mestečku St. Pölten sa konal v sobotu míting Austria TOP – Memoriál Liese Prokopovej, bývalej rakúskej viacbojárky a neskôr političky. V dobre forme sa na pretekoch prezentovala členka Dukly Banská Bystrica, odchovankyňa malackej atletiky Claudia Hladíková. Tá súťažila v disciplíne 100 metrov prekážok.

Claudia Hladíková

V rozbehu dosiahla sľubný čas 14,39 s a postúpila do finále so šiestym najlepším časom. V ňom potom pri nepovolenej podpore vetra (+2,4 m/s) dosiahla tohtoročný osobný rekord 14,06 s a skončila piata. V skoku do diaľky Hladíková dokonca vyhrala, keď vo štvrtej sérii dosiahla výkon 586 cm, avšak s tesne nepovolenou podporou vetra (+2,2 m/s).

/TK AC/

Tri víťazstvá pre skalické dievčatá, triumfy búranských chodkýň

Hneď niekoľko víťazstiev si pripísala záhorácka atletika na v Nových Zámkoch na 4. kole ligy mladších a najmladších žiakov a žiačok. Činili sa najmä dievčatá.

V chôdzi mladších žiačok sa tešila zo suverénneho víťazstva na 2 kilometre členka MŠK Borský Mikuláš Silvia Cintulová (ročník 2001), ktorá svoju trať zvládla za 11:50,43 min. V behu na 60 metrov dosiahla v kvalifikácii Sabína Ondrášová (2002, AK Junior Holíč) čas 8,90 s, ktorý jej zaistil účasť vo finálovej osmičke. V ňom dobehla ôsma časom 9,13 s. Štvrtá priečka sa jej ušla v behu na 300 metrov, kde dosiahla čas 51,03 s.

V kategórii najmladších žiačok zaujala výkonom mladučká Lucia Petrovičová (2004, AŠK Skalica), ktorá v kvalifikácii bežala 9,81 s, aby vo finále B skresala ešte dvadsať stotín a vyhrala ho časom 9,61 s. Skalické najmladšie žiačky dominovali na viacerých frontoch. Vo výške zvíťazila Radka Mixová (roč. 2003) výkonom 115 cm. Vo guli triumfovala Kristína Komínková (2003), keď dvojkilové náčinie vrhla za métu 7,67 m.

Vyhrala aj Sára Studeničová (2003) v hode kriketovou loptičkou, na prvenstvo potrebovala 33,04 m. A ešte raz k chôdzi: v kategórii najmladších žiačok napodobila staršiu Silviu Cintulovú ďalšia mladušká chodkyňa MŠK B. Mikuláš Mária Gazárková (ročník 2005), ktorá trať jeden kilometer odkráčala za 6:37,30 min.

/TK AC/

Skvelé! Bubeník ide na Európu

Skvelé výkony predviedla záhorácka dvojica Bubeník, Valachovič na otvorených majstrovstvách Moravy a Sliezska v Olomouci. Jeden splnil limit na majstrovstvá Európy, druhý si vylepšil tohtoročné maximum a potvrdil pozíciu tabuľkovej jednotky.

Holíčsky rodák a odchovanec tamojšej atletiky Matúš Bubeník zariskoval, vynechal májové preteky a súťažiť začal až v júni. Na prvých pretekoch v B. Bystrici dosiahol sľubný výkon 218 cm, o pár dní nato v Brne 215 cm. Skokan, ktorý pár sezón oblieka dres AC Stavbár Nitra, začal pred sezónou spolupracovať s bývalým českým reprezentantom v tejto disciplíne Svatoslavom Tonom. Spolupráca prináša plody a v sobotu to Bubeník demonštroval v plnej kráse v Olomouci.

V jeho obľúbenom skokanskom sektore začal skvele a postupoval hladko od výšky 2 metre po 220 cm. S vedomím, že už dosiahol tohtoročné maximum, pustil sa do zdolávania vyšších mét. Na tretí pokus prekonal latku na 223 cm a rovnako tak skočil aj 226 cm. Splnil tak limit na augustové majstrovstvá Európy v meste, atletike zasľúbenom – švajčiarskej metropole Zürich.

Matúš Bubeník

Matúš skúšal ešte 228 cm, no tu už latka tri razy išla na zem. Okrem limitu si Bubeník vyrovnal aj vlastné maximum, hoci má za sebou iba tri štarty. Diváci na Záhorí sa môžu tešiť, až budú Matúša v auguste sledovať v televízii pri jeho premiére na ME pod otvoreným nebom. Dosiaľ sa záhorácky výškar dostal „iba“ na halový európsky šampionát v Göteborgu v roku 2013.

S výrazne skromnejšími ambíciami nastúpil na trať 3000 metrov prekážok malacký bežec Jakub Valachovič. Ten chcel potvrdiť pozíciu jednotky v tejto disciplíne a bežať pod 9:20 min. Mal na to ideálne podmienky, keďže mu sekundoval minuloročný druhý najrýchlejší český bežec nad prekážkami Lukáš Olejníček z Brna.

Valachovič udával tempo na prvom kilometri, ktorý zbiehal za 2:54 min. Tempo však šlo v ostatných kolách dolu, no aj tak sa Jakub mohol tešiť z tohtoročného slovenského výkonu roka 9:17,00 min, čo je len o tri sekundy a dve stotiny pomalšie, ako hodnota jeho maxima 9:13,98 min z roku 2011. Valachovič skončil celkovo druhý.

/TK AC/

Záhorie tvrdí hudba na dorasteneckom poli

Úspechy záhoráckej atletiky na víkendových majstrovstvách Slovenska dorastu v Dubnici nad Váhom stáli najmä na šprintérskych a chodeckých disciplínach. Najúspešnejší záhorácky dorastenec bol z medailového hľadiska bezpochyby Boris Pribil, ktorý vyhral beh na 400 metrov a bol dva razy zlatý i s oboma malackými štafetami.

Borisa Pribila trénuje Petr Filip, bývalý štvorstovkár. Jablko nepadlo ďaleko od stromu, Pribil nenašiel v tejto náročnej disciplíne žiadneho premožiteľa a v cieli sa tešil okrem titulu slovenského šampióna i z osobného rekordu 51,68 s.

V rovnakej disciplíne štartoval aj Samuel Kollár, úspešný z minulých žiackych rokov na trojstovke. Ten sa po prechode do dorasteneckej kategórie musel vyrovnať s tým, že beží ešte o sto metrov viac. Z výkonnosti mu to príliš neubralo. V sobotňajšom finále cieľoval za Pribilom a Nitrančanom Schnitzerom na treťom mieste v novom osobnom maxime 52,17 s.

Silné šprintérske trio z dielne trénera Filipa doplnil dvomi individuálnymi striebrami Michal Mecháček v behoch na 100 a 200 metrov. V oboch finálových disciplínach ho porazil domáci talentovaný šprintér Tomáš Pecko, ktorý je však od neho o rok starší.

Trio šprintérov AC Malacky doplnil v štafete Marcel Žilavý, ktorý je iba prvý rok žiak a na šampionát išiel najmä pomôcť do štafety. Zverenec trénera Vladimíra Handla sa podieľal na oboch triumfoch štafetových kvartet, podobne ako vlani na majstrovstvách Slovenska žiakov.

Štafeta AC Malacky s trénerom Petrom Filipom

V sobotu Malačania bezpečne dopravili štafetový kolík do cieľa v najrýchlejšom čase 45,75 s na 4×100 metrov. O deň nato sa presadili aj vo švédskej štafete (100, 200, 300 a 400 m). Ako rozbiehač bol určený najmladší Žilavý, na dvojstovke zaberal Mecháček, skúsenosti s behmi na 300 m oprášil Kollár a na štvorstovke bežal Pribil, ktorý tejto disciplíne cez víkend kraľoval. Nemal ich kto poraziť a potvrdilo sa to jasným víťazstvom 2:03,39 min. Pred druhým kvartetom Trnavy mali Malačania náskok vyše sekundy a pol.

V diaľke obhájil republikový primát z halovej sezóny bývalý skokan AC Malacky Erik Miklušičák. Ten teraz háji farby Slávie STU Bratislava a v sobotu pre svoj klub vybojoval prvenstvo výkonom 660 cm z druhej série. Erik nastúpil aj v trojskoku, ktorý toľko netrénuje, ale to mu nebránilo bojovať o pódiové priečky. Na Turcsányiho z Humenného nemal, no o pár centimeov dokázal ukoristiť striebro pred ostatnými trojskokanmi. Výkonom 12,45 m bral striebornú medailu.

V skoku do výšky si úspešne počínal dorastenec AK Junior Holíč Roman Máchal, ktorého pri rovnosti výkonu s Lučenčanom Sýkorom 188 cm, zradil zápis. Raz totiž opravoval aj na výške 180 cm a obsadil tak druhú priečku.

Výborný výkon podávali žiačky MŠK Borský Mikuláš, ktoré sa prekvapivo ľahko vyrovnali so staršími dorasteneckými súperkami. V chôdzi na 5 kilometrov suverénne triumfovala Ema Hačundová, ktorá o takmer minútu zdolala dorasteneckú reprezentantku z Nitry Abbatantuonovú.

V nedeľu na jej výkon nadviazala v skoku do výšky Monika Zavilinská, ktorá si vybojovala premiérový titul z dorasteneckej úrovne. I ona porazila dorasteneckú reprezentantku Simonu Butkovskú z STU Bratislava. Obe pretekárky zdolali v nedeľu latku vo výške 163 cm od zeme. Obe zároveň neúspešne atakovali 167 cm, ale z víťazstva sa mohla tešiť Záhoráčka, ktorá mala lepší zápis; Butkovská opravovala aj na výške 155 cm, kým Zavilinská túto výšku zdolala na prvý pokus.

Celkovo si Záhorie odnieslo z majstrovstiev šesť zlatých, štyri strieborné a jednu bronzovú medailu, AC Malacky bol piaty najúspešnejší klub.

/TK AC/

Výsledky (MSR dorastu)

Dorastenci

100 m: 1. Pecko (Sp. Dubnica n. V.) 11,00 s, 2. Mecháček (AC Malacky) 11,24 s /w +2,1/, … 7. Pribil (AC Malacky) 11,69 s /w +2,2/.
200 m: 1. Pecko 22,62 s, 2. Mecháček 23,16 s, … 4. Kollár (AC Malacky) 23,56 s /w +2,5/.
400 m: 1. Pribil 51,68 s, … 3. Kollár 52,17 s.
1500 m: 1. Mitašík (P. Bystrica) 4:18,42 min, … 8. Švejda (AK pri ZŠ B. Sv. Jur) 4:47,51 min.
Diaľka: 1. Miklušičák (STU Bratislava) 660 cm /w +0,1/, … 6. Žilavý (AC Malacky) 587 cm /w -0,2/.
Trojskok: 1. Turcsányi (1. AK Humenné) 13,47 m /w +0,9/, 2. Miklušičák 12,45 m /w +0,6/.
Výška: 1. Sýkora (Redox Lučenec) 188 cm, 2. Máchal (Junior Holíč) 188 cm.
Kladivo /5 kg/: 1. Beňák (P. Bystrica) 52,19 m, … 4. Šimo (AŠK Skalica) 36,94 m, 10. Ciran (AŠK Skalica) 20,47 m.
4X100 m: 1. AC Malacky (Žilavý, Mecháček, Kollár, Pribil) 45,75 s.
100 – 200 – 300 – 400 m: 1. AC Malacky 2:03,39 min.

Dorastenky

100 m: 1. Ostrožlíková (ŠOG Nitra) 12,08 s /w +1,9/, … 8. Flajžíková (ŠOG Nitra, predtým AŠK Skalica) 13,02 s /w +0,8/, … 17. Nemcová (AC Malacky) 13,45 s /w +2,5/, 18. Chlepková (AC Malacky) 13,47 s /w +2,2/.
200 m: 1. Polyaková (Slávia UK Bratislava) 25,06 s /w +1,8/, … 20. Chlepková 27,76 s /w +1,9/, 25. Nemcová 28,03 s /w +0,8/.
Diaľka: 1. Štefková (ZTS Martin) 547 cm /w 0,0/, … 7. Flajžíková 496 cm /w +0,3/.
Výška: 1. Zavilinská (MŠK B. Mikuláš) 163 cm. 5000 m
Chôdza: 1. Hačundová (MŠK B. Mikuláš) 25:50,48 min.

Poznámka: v hranatých zátvorkách je uvedená sila vetra v metroch za sekundu.

Štuková opäť na osemstovke

Bývalá kráľovná malackej atletiky Alexandra Štuková štartovala v nedeľu v maďarskej metropole na mítingu Budapešť Open. Terajšia členka Slávie UK Bratislava nastúpila na svojej menej tradičnej disciplíne 800 metrov, z ktorej však má napríklad tohtoročný halový slovenský titul. V aktuálnej sezóne sa k behom na 800 metrov vracajú dve predošlé líderky Lucia Klocová a Paula Habovštiaková. Štuková v Budapešti dobehla celkovo jedenásta, v slabšom čase 2:18,37 min.

/TK AC/

Monike sa na tretre nedarilo

Najprestížnejší atletický míting v našich končinách sa nazýva Zlatá tretra a má svoje miesto na vynovenom štadióne v ostravských Vítkoviciach. I tento rok na ňom okrem takých mien ako Justin Gatlin, Kim Collins, Bohdan Bondarenko alebo Renauld Lavillenie mala zastúpenie záhorácka atletika.

V trojskoku dostala možnosť štartu Malačanka Monika Baňovičová, ktorá primárne ašpirovala na vylepšenie svojho tohtoročného maxima. To jej zatiaľ zabezpečilo účasť na majstrovstvách sveta do 19 rokov v americkom Eugene (12,95 m). V Ostrave dúfala, že si prvý raz doskočí na métu 13 metrov. Žiaľ, počas celej súťaže sa hľadala a najdlhší pokus napokon mal hodnotu 12,69 m, pričom bol dosiahnutý pri tesne nepovolenej podpore vetra 2,1 m/s.

Monika Baňovičová, AC Malacky

Pre Moniku neprišla pozitívna správa ani z nedeľňajšieho viacbojárskeho TNT Express mítingu v Kladne, na ktorom si Slovenka Lucia Mokrášová vylepšila tohtosezónne maximum v behu na 100 metrov prekážok na 13,86 s. Baňovičová bola pôvodne v nominácii na ME družstiev 2. ligy do lotyšskej Rigy, keď s výkonom 14,24 s figurovala na čele priebežných tabuliek. Mokrášovej čas ju odsunul na druhé miesto a tým pádom malacká atlétka zostáva doma, keďže do Rigy ide len pretekárka s najrýchlejším dosiahnutým časom.

Malacká atlétka bude tak cez víkend štartovať na pretekoch v Olomouci, kde bude skúšať vylepšovať svoje sezónne maximá v trojskoku i na prekážkach.

/TK AC/

Miklušičák zbiera slovenské tituly

Atlét bratislavskej Slávie STU, minuloročný člen AC Malacky Erik Miklušičák sa mohol cez víkend tešiť z dorasteneckého titulu slovenského šampióna v skoku do diaľky a už v stredu ho dekorovali aj ako majstra republiky na šampionáte stredných škôl.

V Nových Zámkoch nastúpil študent SOŠ automobilová Bratislava vo svojej disciplíne diaľke ako favorit. Prognózy naplnil posledným pokusom pri nulovej podpore vetra, keď mu namerali 675 cm. Na vyrovnanie osobného maxima mu chýbali tri centimetre.

V rovnakej disciplíne nastúpila študentka Športového gymnázia v Nitre a bývala Skaličanka Aneta Flajžíková. Tej s aušla nepopulárna štvrtá priečka za výkon 509 cm.

/TK AC/

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.