Nová fontána na Kláštornom námestí

V rozpočte mesta na rok 2014 sú vyčlenené peniaze na vybudovanie fontány v parku na Kláštornom námestí. Pred krátkym časom mesto avizovalo začiatok prác na fontáne na august. Ako vyzeralo miesto pre novú fontánu od založenia parku?

Park vznikol na námestí pri Čiernom kláštore na konci 30. rokov 20. storočia. Projektantom bol J. Malý. Plocha parku bola určená kláštorom a okolitými cestami. Parkom viedlo niekoľko cestičiek, spájajúcich sa pri dvoch kruhových ostrovčekoch. V jednom bol altánok (dnes pamätník Červenej armády), druhý bol vyplnený zeleňou. Práve na mieste toho druhého má vzniknúť fontána.

Park na Kláštornom námestí v Malackách, okolo roku 1940

Park na Kláštornom námestí v Malackách, po roku 1940

Park na Kláštornom námestí v Malackách, okolo roku 1960

V samotnom kruhu sa menila zeleň, rovnako lavičky okolo neho, ale podstata zostala zachovaná. Pri rozširovaní križovatky v tretej štvrtine 20. storočia sa plocha parku zmenšila, na priestor okolo stredového kruhu to nemalo zásadný vplyv.

Park na Kláštornom námestí v Malackách, rok 2006

Posledná úprava prebiehala v rámci revitalizácie parku v rokoch 2007-2008.

Park na Kláštornom námestí v Malackách, rok 2013

Následne mesto zverejnilo návrhy pokračovania v revitalizácii parku. O parku a plánoch do budúcnosti, sme písali v roku 2008 v článku Kláštorné námestie – príbeh pokračuje…

Park na Kláštornom námestí v Malackách, rok 2014

Nová fontána by mala byť dokončená v septembri. Náklady predstavujú 87-tisíc eur.

O tom, ako vyzerala plocha parku pred rokom 1939, si môžete prečítať tu alebo v novej knihe Malacké pohľady. Výber z článkov 2010-2012.

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.