Spravodajstvo z malackej atletiky (25.7.2014)

Baňovičová už skákala v Eugene. Šancu na seniorské ME živí aj Štuková. V Dubnici nad Váhom víťazne Koch a Bubeník
Hladíková a Drozda s osobnými maximami. Prienik Zuzany Švejdovej na čelo slovenských tabuliek v Břeclavi.

Pôjde na ME aj Štuková?

Atletická liga na Slovensku pokračovala svojím tretím kolom, ktoré organizovala Dubnica nad Váhom. V úmorných horúčavách trpeli najmä bežci an stredné a dlhé trate, naopak šprintéri a skokani mali optimálne podmienky na súťaž.

Alexandra Štuková, by mohla byť prvá odchovankyňa AC Malacky, ktorá by sa pozrela na vrcholnú akciu elitnej, čiže seniorskej úrovne. Paradoxne v sezóne, v ktorej sa jej nedarí toľko ako v minulosti a neúspešne atakuje hranicu 55 sekúnd, by sa mohla dočkať ďalšieho veľkého úspechu. Je totiž členkou štafety na 4×400 metrov, ktorá sa práve v Dubnici pokúšala dostať na majstrovstvá Európy v Zürichu.

Vstupný limit je 3:32,00 min a slovenské kvarteto sa muselo tým pádom dostať pod úroveň slovenského rekordu. Ten padol len pred týždňom na majstrovstvách Slovenska, keď kvarteto Spartaka Dubnica nad Váhom bežala 3:40,61 min. V tíme Slovenska nastúpila Alexandra Štuková (Slávia UK Bratislava) vedno s klubovou kolegyňou Putalovou, Dubničankou Holleyovou a Trnavčankou Šalgovičovou.

Reprezentačná štafeta na 4 x 400 m - zľava Holleyová, Štuková, Šalgovičová, Putalová

Štuková figurovala na druhom úseku a prispela k celkovému progresu času na aktuálnych 3:37,16 min. Na automatickú kvalifikáciu to síce nestačí, ale slovenská štafeta by sa dostala na čakaciu listinu v prípade nedostatočného počtu kvartet v tejto disciplíne. Zostáva teda čakať, nominácia na kontinentálny šampionát sa končí 3. augusta. V prípade postupu do Zürichu by bola Štuková druhá záhorácka účastníčka ME po výškarovi Bubeníkovi (rodák z Holíča), pre záhorácku atletiku by to bol historický úspech.

Spomenutý Matúš Bubeník (Stavbár Nitra, predtým Junior Holíč) má už príjemné starosti s ladením formy na ME. Limit splnil s predstihom, vylepšil si osobné maximum 227 cm a pred týždňom si vyskákal historický slovenský primát. V Dubnici mal zbierať najmä body pre svoj klub do celkového hodnotenia. Ako jediný zdolal výšku 225 cm a mohol si dovoliť luxus v podobe troch pokusov na výške, ktorú si určil on sám. Usporiadatelia nastavili stojany na 230 cm, ktoré však Bubeník na všetky tri pokusy zhodil. Napriek tomu Nitre zaistil plný bodový zisk.

Matúš Bubeník

Rovnako za Stavbár Nitra hosťuje tento rok atlét AC Malacky Jakub Valachovič. Ten v lige obvykle štartuje v disciplíne 3000 metrov prekážok, no v treťom kole si chcel dať od tejto disciplíny voľno. Zvolil radšej beh na 5000 metrov, v ktorom však nenadviazal na tohtoročné osobné maximum 15:20 min a v horúčave finišoval až piaty časom 15:49,65 min.

Darilo sa čerstvému vicemajstrovi republiky Marcovi Adrienovi Drozdovi. Odchovanec AC Malacky v službách Slávie UK Bratislava si vylepšil tohtoročné i osobné maximum na trati 400 metrov prekážok (55,82 s) a opäť obsadil druhé miesto za suverénom slovenských tohtoročných tabuliek Olejníkom z B. Bystrice.

V trojskoku mužov naopak nenadviazal na výkon z B. Bystrice 15,41 m, ktorý mu zaistil titul majstra Slovenska Martin Koch (Slávia UK Bratislava, predtým AC Malacky). Merali sa mu iba tri úvodné pokusy, z toho najdlhší mal hodnotu 14,95 m. Aj ten mu ale v celkovom poradí zaistil víťazstvo v súťaži.

Mimo bodovania do Atletickej ligy sa zúčastnil pretekov dorastenec Boris Pribil z AC Malacky. V behu na sto metrov dobehol výkonom 11,75 s na 15. mieste. Na jeho silnejšej štvorstovke finišoval ôsmy časom 52,18 s.

Dukle Banská Bystrica vypomáhala v diaľke a trojskoku bývalá členka AC Malacky Claudia Hladíková. V diaľke si vybojovala v konkurencii Jany Velďákovej a Renáty Medgyesovej (obe taktiež Dukla) tretie miesto za výkon 586 cm. V trojskoku sa jej darilo viac, prvý raz v kariére prekonala 12 m (12,17 m) a obsadila druhé miesto za Danou Velďákovou.

V lige po troch kolách vedie Dukla B. Bystrica medzi mužmi aj ženami. Stavbár Nitra (Valachovič, Bubeník) je v mužskej súťaži druhý, muži Slávie UK (Drozda, Koch) sú tretí, ženy Slávie UK (Štuková) sú rovnako ako muži tretie.

/TK AC/

Výsledky (3. kolo Atletickej ligy, Dubnica nad Váhom)

Muži

100 m: 1. Závacký (STU Bratislava) 10,49 s /w -0,2/, … 15. Pribil (AC Malacky) 11,75 s /w +1,6/.
400 m: 1. Privalinec (ŠOG Nitra) 48,68 s, … 8. Pribil 52,18 s.
5000 m: 1. Ďurec (Dukla) 15:17,22 min, … 5. Valachovič (Stavbár Nitra) 15:49,65 min.
400 m prekážok: 1. Olejník (Dukla) 55,59 s, 2. Drozda (UK Bratislava) 55,82 s.
Trojskok: 1. Koch (UK Bratislava) 14,95 m /w +1,2/.
Výška: 1. Bubeník (Stavbár Nitra) 225 cm.

Ženy
100 m /w 0/: 1. Weigertová (UK Bratislava) 12,01 s, … 3. Štuková (UK Bratislava) 12,52 s.
Diaľka: 1. J. Velďáková (Dukla) 610 cm /w -0,3/, … 3. Hladíková (Dukla) 586 cm /w +0,3/.
Trojskok: 1. D. Velďáková (Dukla) 13,80 m /w 0/, 2. Hladíková 12,17 m /w -0,9/.

Baňovičová v Eugene napokon za očakávaním

Atlétka AC Malacky Monika Baňovičová neuspela vo štvrtkovej kvalifikácii na majstrovstvách sveta juniorov v americkom univerzitnom meste Eugene a skončila celkovo na 23. mieste.

Atlétka Monika Baňovičová sa predstavila už na štvrtom veľkom podujatí, čo je napriek neúspechu v USA výborná vizitka. V roku 2011 štartovala na MS do 17 rokov v Lille a na Európskom olympijskom festivale EYOF v Trabzone. Vlani sa prebojovala na ME juniorov do Rieti a teraz aj na svetový šampionát do Eugene. Vždy pritom vypadla v kvalifikácii, no svojimi účasťami na vrcholných podujatiach potvrdzuje príslušnosť k mládežníckej svetovej špičke.

Monika Baňovičová, AC Malacky

Do Eugene neodchádzala s prehnanými očakávaniami, keďže v aktuálnej sezóne iba raz prekonala hranicu 13 metrov a dobre vedela, že na prípadný postup do finále bude potrebovať výrazne lepší výkon. Navyše bojovala v posledných týždňoch s boľavým členkom, ktorý sa mohol podpísať aj pod jej výkon v Eugene. Kvalifikáciu začala zle – prvý pokus prešliapla a v druhom dosiahla len slabých 12,44 m. V tretej sérii aspoň odvrátila hroziacu blamáž a pokusom 12,81 m potvrdila, že skoky k týmto métam zvláda na počkanie.

Baňovičová sa ocitla v ťažkej skupine. Kým na vedľajšom rozbežisku prekonala 13 metrov v prvej sérii len jedna pretekárka, v jej B skupine ich bolo hneď deväť. Bolo teda jasné, že slovenská zástupkyňa sa nedostane ďalej ani na základe výkonu, ak už nie požadovaným limitom 13,30 m. Kvalifikáciu vyhrala v národnom juniorskom rekorde Francúzka Rouguy Diallová 13,77 m.

O rok už prechádza Monika Baňovičová do kategórie žien do 23 rokov a bude sa usilovať o splnenie nominačného kritéria na európsky šampionát tejto kategórie, ktorý usporiada estónsky Tallinn. Zostáva veriť, že svojimi štyrmi účasťami na dvoch svetových a dvoch európskych šampionátoch Monika len odštartuje svoju atletickú kariéru a využije nadobudnuté bohaté skúsenosti na presadenie sa v elitnej, ženskej kategórii. V ďalšom vydaní prinesieme reakcie aktérky i jej trénera Vladimíra Handla.

/TK AC/

Švejdová po Břeclavi kraľuje slovenským tabuľkám

Břeclav (23. 7. 2014). Výborný výsledok dosiahla na treťom kole Atletickej stredy v Břeclavi mladšia žiačka AK pri ZŠ Borský Svätý Jur Zuzana Švejdová. Zverenkyňa trénerského dua Jakub Valachovič – Ján Dobiáš pri svojej premiére behu na tisíc metrov prenikla rovno do čela slovenských tabuliek v tejto disciplíne.

Talentovaná mladšia žiačka mala šťastie na rýchly beh, v ktorom figurovalo niekoľko mladších i starších žiačok. Po výbornom taktickom výkone sa mohla tešiť najmä z času 3:27,78 min, ktorý ju radí na prvé miesto tabuľky mladších žiačok. Mladá atlétka vedie aj pred o rok staršími súperkami a ukazuje, že v lete behá veľmi dobre. Okrem osobného maxima si vylepšila čas aj v behu na 150 metrov z 24,54 s na 23,79 s. Podľa slov trénerov je priorita udržať mladú vytrvalkyňu pri všeobecnej príprave a aj preto o týždeň nepobeží v Břeclavi žiadnu dlhšiu trať, ale vyskúša si šprintérsky trojboj.

V stredu si okrem Švejdovej polepšil na rovnakej trati aj jej tréner Jakub Valachovič (AC Malacky), ktorý zvíťazil nad početnou skupinou mladších pretekárov v osobnom rekorde 2:38,32 min. Zdeněk Švejda (B. Sv. Jur) si v tomto behu takmer vyrovnal osobné maximum 3:00 min, keď mu v cieli k času pribudla ešte sekunda a 98 stotín k tomu. Medzi staršími žiakmi obsadil tretie miesto. Osobné maximum v behu na tisíc metrov si vylepšil aj ďalší člen z Borského Svätého Jura, mladší žiak Tomáš Kadlic (3:43,44 min).

Po zranení sa do tréningovej záťaže dostáva minuloročná úspešná aktérka žiackej kategórie Kristína Martinusová (AC Malacky). Tá vlani získala striebro v behu na 150 m na halových majstrovstvách Slovenska žiakov. K výkonom spred roka je momentálne štrnásťročná Závodčanka vzdialená na tisíc svetelných rokov, ale do tréningovej záťaže sa dostala len nedávno. V Břeclavi finišovala na 150 m tretia medzi žiačkami časom 20,61 s.

/TK AC/

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.