Hra na „dobrých“ a „zlých“

Rozhovor so zástupcom primátora mesta Malacky a poslancom Mestského zastupiteľstva Jozefom Bullom.

zastupca.jpg

J. Bulla (foto: www.malacky.sk)

Na (toľko diskutovanom) stretnutí zástupcov športových klubov, Mesta Malacky a médií 9. januára sa zúčastnil i zástupca primátora mesta Jozef Bulla. Ako spätne vraví – „od schôdze som nič neočakával a zástupcovia klubov ma ničím neprekvapili“. Rozoberala sa totiž problematika Návrhu koncepcie športu a správy športových zariadení v meste. J. Bulla na začiatku upozornil, aby sa nediskutovalo o dotáciách, ale o tom, čo obsahuje správa – údržbu športových zariadení v Malackách. Po kritike na adresu predloženej správy J. Bulla (okrem iného aj poslanec mestského zastupiteľstva) konštatoval, že „Mesto má záujem starať sa o svoj majetok a odbremeniť športové kluby od ťarchy jeho údržby“. Napätie vyvolala poznámka predsedu Tenisového oddielu TJ Strojár Malacky Jána Gelingera o „likvidačnosti“ predloženého návrhu. J. Bulla ju ostro odmietol a o niekoľko okamihov odišiel zo zasadačky.

Prečo ste tak skoro odišli?
Mal som súkromné povinnosti.

Aké dojmy ste si odniesli zo schôdze?
V prvom rade som od tej schôdze nič neočakával. Vedel som, že pôjde o jednostranný útok! Vy ste zlí, my sme dobrí, resp. mesto – „daj peniaze a my sa o ne postaráme!“ A to sa stalo…

O čom sa podľa vás mala viesť diskusia?
V prvom rade sa mala týkať stavu športových zariadení v meste a najmä jej údržby. To je veľmi podstatné – lebo mesto má zo zákona povinnosť starať sa o svoj majetok. Inak sa vystavuje veľkému riziku. Na stretnutí som bol svedkom nehoráznej demagógie! Napríklad, že športoviská budovali otcovia a vôbec – predkovia terajších športovcov. Ja vravím, že i ja som sa zúčastnil akcií Z, môj brat prišiel dokonca z Banskej Bystrice a odpracoval za mňa 10 hodín. Patrí to teda mne? Veď dnes ten majetok užívajú občania.

Jedným z hlavných argumentov zástupcov športových klubov bol, že koncepcia športu nie je koncepciou športu, lebo sa zaoberá len údržbou športovísk…
Ale hádam nikto nechce od mesta, aby diktovalo jednotlivým oddielom, ako sa majú starať o mládež, ako zohnať do klubov športovcov alebo ako ich zaradiť, aké majú vypracovať tréningové plány atď. Má to robiť mesto? Veď to je úloha pre športových manažérov – oni by mali vypracovať koncepciu, aby mesto presne vedelo, do akého športu (sa oplatí) investovať. A prečo som tieto otázky nepoložil na spomínanej schôdzi?

Neviem, tak prečo?
Lebo celá schôdza bola presiaknutá demagogickými tvrdeniami, ktoré vychádzali len z jedného – zotrieť celý materiál vypracovaný Komisiou pre návrh koncepcie športu a správy športových zariadení Mesta Malacky. Preto! Tam nebol jediný dôvod púšťať sa do polemických debát.

Tak mi skúste povedať, čo bráni mestu viac dotovať šport v Malackách?
Práve to, čo teraz hovorím. O dotáciách sa môžeme baviť, ak bude existovať koncepcia jednotlivých športových klubov, ktoré ju majú na starosti.

Vy ste sa na schôdzi rozohnili najmä po poznámke tenistov, že koncepcia pôsobí likvidačne…
To je ďalší nezmysel. Kto tu kedy hovoril o „likvidácii športu“? Nikto! V správe nič také nenájdete. Ale nájdete tu rôzne „škaredé“ obrázky. Obrázky „udržiavaného majetku mesta“. Len sa pozrite, ako vyzerá! Jedným slovom – chceme udržiavať majetok mesta, ale nikomu nechceme brániť v športovej činnosti. Keď chceme urobiť niečo prehľadnejším, znamená to, že to chceme likvidovať?

Čo vravíte na argumenty predsedu Strojára Malacky Pavla Oreského, ktorý vytýka správe, že navrhuje ukončiť zmluvné vzťahy s danými subjektmi, ale nepíše, aké to bude mať dôsledky pre subjekty samotné?
Ide o základný materiál, ktorý prechádzal komisiou, mestskou radou a napokon prišiel na mestské zastupiteľstvo. Na mestskej rade sme sa o každom bode bavili a na zastupiteľstve som prečítal doplnenie a síce, že do 31. 3. 2009 má prípravná komisia MsZ prerokovať s dotknutými subjektmi podrobnosti zmluvných vzťahov. To bol záväzok! Pán Oreský sa ostentatívne ozval, že on to v správe nemá…

Nechcem vám skákať do reči, ale ja som to tam tiež nenašiel…
Ani vy – ja viem! Ale návrhová komisia, ktorá pripravovala návrh na uznesenie to tam mala. To je dôležité! Lenže sa tento fakt ani nedostal do povedomia všetkých ostatných poslancov a tak bol materiál v pomere 7:6 stiahnutý z rokovania. Nech sa páči! Aj tak sa dá.

No – v každom prípade o tom zástupcovia športových klubov neboli informovaní. Nemyslíte, že ak by Mesto Malacky alebo komisia, ktorá tento materiál spracúvala, informovala tieto subjekty, predišlo by sa zbytočným kontroverziám?
Nepredišlo by sa! Opäť by sa len riešila otázka dotácii a stále by sa donekonečna vravelo – „dajte peniaze, my sa o ne postaráme!“.

Ste si taký istý?
Určite!

Komisia v správe porovnala situáciu v Malackách s blízkymi mestami – Pezinkom, Skalicou, Senicou. Na margo toho reagovali zástupcovia športových klubov, že v týchto mestách dostávajú športovci od mesta omnoho štedrejšie dotácie. Vy hovoríte o potrebe vypracovať koncepciu, ak chcem dostať peniaze. Kluby v iných mestách koncepciu robia?
Neviem podrobne, ako to funguje v iných mestách. Dá sa to zistiť, nie je problém. V prípade takej Skalice viem, že Skalica obhospodaruje mnoho hektárov mestských lesov a výťažok z toho ide na zimný štadión, na iné športoviská, aj na kultúrny dom. Veľmi nevhodná poznámka na schôdzi, ktorá smerovala na adresu primátora bola, že „mesto dalo niečo na šport a aj to bolo od Nafty“. Tak vtedy som si pomyslel, že „vážení, ak viete zohnať viac od niekoho iného – nech sa vám páči“. Je len šikovnosťou primátora, že tie peniaze zohnal.

Viete o tom, že v správe sa navrhuje zvýšiť dotácie každoročne o 50 percent?
Až keď bude správa schválená. Mestský rozpočet na rok 2009 s tým ráta. Záleží však aj na tom, ako sa budeme všetci do budúcna „stavať na zadné“ a vzájomne sa obviňovať. Napokon – povedal som to už v minulosti – sú mi omnoho milší dvaja športovci, ktorí sa slušne chovajú a sú známi svojim športom, ako dvadsiati v krčme! Tých krčmových mi je totiž ľúto! Za tých slušných budem vždy rád hlasovať. A môžem vám povedať, že z celej tejto nezmyselnej, až nenávistnej kampane som už trochu unavený a vzbudzuje vo mne množstvo asociácií. Ja chcem len jedno – mať jasno, kam idú peniaze a ako sa s nimi nakladá! Čo je na tom zlé?

Posledná otázka – B. Orth vravel, že schôdza mala byť pilotným projektom stretávania sa zástupcov klubov s predstaviteľmi mesta. Bude z vašej strany vôľa prichádzať na takéto stretnutia napriek negatívnym skúsenostiam?
Stretnutie neberiem ako niečo, čo malo odradiť mňa alebo primátora. Vôľa je tu od samotného začiatku. Len ma mrzí, ak sa tu snažia niektorí hrať na citlivú strunu – vy ste zlí a my sme dobrí! Riešenie vidím iba vo vzájomnej ústretovosti.

7 komentárov
  1. bo
    bo hovorí:

    Dovolte mi par postrehov k tomuto rozhovoru.
    Povodne som nechcel reagovat, ale proste mi to neda, lebo stretnutie som inicioval ja a mal som z neho trosku iny dojem ako pan Bulla.
    Nastastie existuje zvukovy zaznam z celeho 2,5 hodinoveho stretnutia.
    Pan Bulla sa zdrzal na stretnuti 60 min, takze ma udivuju jeho zavery, ked tam 1,5 hod. nebol. Samozrejme on uz dopredu vedel, o co na stretnuti pojde a preto si hned na zaciatku stanovil podmienky o com sa chce bavit a o com nie. Vsetkym pritomnym aj oznamil, ze dlhsie ako hod sa nezdrzi. To bol prvy prejav arogancie a sily – nebavme sa tu o dotaciach. Pritom cely rozhovor s nim vyznieva tak, ze sportovcov nic ine ako dotacie nezaujima.
    To nebolo cielom stretnutia a ani o tom stretnutie nebolo. Cele sa nieslo v pokojnom duchu a bolo o Koncepcii sportu v Malackach. Stretnutie nemalo snahu zotriet Koncepciu, ta bola uz nastastie zotreta na Mestskom zastupitelstve poslancami. A preco bola zotreta? O tom bolo stretnutie.
    Cely rozhovor je v duchu – dajte nam peniaze a my sa o ne postarame.. Ale pana Bullu zaujima, kam idu a ako sa s nimi naklada.
    Keby sa aspon trosicku zaujimal o sport v Malackach, tak by vedel, ze kazdu korunu, ktore sportove organizacie od mesta dostanu musia vydokladovat a dolozit fakturami mestu, na co peniaze pouzili. Inak im pridelene prostriedky nebudu prevedene. Cely proces je tak transparentny, ze viac uz ani nemoze byt.
    Mesto hradi naklady na energie v Zamockom parku, kde maju sportovci prenajate ihriska. Vie sa presne cislo a presna suma kolko na tieto energie mesto dava. To je neprehladne???
    Kady rok, ked ziadaju sportove kluby o pridelenie financnej dotacie mesta, tak predkladaju svoje koncepcie, rozpocet klubov a celkove naklady. Tie spravy maju niekolko stran..
    Takze Koncepcie jednotlivych klubov a oddielov existuju. Len by si ich musel niekto, koho zacal zaujimat sport az v poslednych dnoch precitat. A potom mozno bude ochotny sa bavit aj o dotaciach.
    Pan zastupca nevie ako to funguje v inych mestach, ale da sa to zistit. To si mali tvorcovia Koncepcie zistit davno predtym ako ju zacali pripravovat. Nie teraz. Staci si pozriet Koncepciu Humenneho. 18,63% rozpoctu mesta ide na sport. Vyse 100 mil. Sk. !!!! Chudobny vychod…
    Nikto nechce v Malackach drasticke navysovanie dotacii, chceme len diskutovat o Koncepcii. O tom bolo aj stretnutie. A ak mali niektori predstavitelia pocit, ze ich sport moze casom zaniknut, tak to bolo prave preto, ze sa s nimi o spominanej Koncepcii nikto nebavil.
    Ak si mysli pan zastupca primatora, ze vedieme nenavystnu kampan, tak je na velkom omyle. My chceme dialog a chceme sa bavit o sporte v Malackach. Ale s niekym, kto mu rozumie, dennodenne sa o neho zaujima a ma pre neho pochopenie. A nema pochopenie len pre dvoch slusnych sportovcov, ktorych si samozrejme vyberie on sam a este im aj urci o com je ochotny sa s nimi bavit…
    Zaujimalo by ma, ci pan Bulla prezentoval svoj osobny nazor alebo to bol rozhovor s oficialnym predstavitelom mesta. Ak to bol nazor zastupcu mesta, tak treba oslovit Lorinciho, ci nevie vybavit , aby aj basketbalisti mohli hravat za Kostoliste. /to bol vtip/
    Musel som reagovat tu, lebo od pana zastupcu sa odpovedi nedockam.
    Po vcerajsom stretnuti s primatorom mesta mam pocit, ze oficialna retorika mesta je uplne uplne ina ako tento rozhovor, ktory ma urobit zo sportovcov chamtivcov, ktorych zaujimaju len peniaze..
    Primator ma ochotu riesit sport v Malackach a chce Koncepciu, ktora bude vyhovovat vsetkym sportovcom MA a zaroven bude prijatelna aj pre mesto. Tento tyzden sa stretava so zastupcami sportovych klubov..
    To je pozitivna sprava..

  2. bo
    bo hovorí:

    A este jedna poznamka k Nafte.
    Basketbalisti dostali 50 tis. od Nafty na zaklade projektu, ktory predlozili Nafte.
    A projekt si vypracovali sami. Peniaze len isli cez mesto na Strojar. Polroka predtym ako sme peniaze dostali od mesta prisiel na Strojar list, ze Nafta nam schvalila 50 tis. na zaklade projektu, ktory sme vypracovali.
    Ta poznamka vobec nebola na adresu primatora, ale na to, ze sa to v mediach prezentovalo ako dar od mesta. Bol to dar od Nafty basketbalistom na zaklade projektu, ktory predlozili. Ten projekt sme poslali aj tento rok.

  3. ján gelinger
    ján gelinger hovorí:

    Najskôr jedna faktická pripomienka:
    V úvodnej časti redaktor konštatuje nasledovné, citujem: „Napätie vyvolala poznámka predsedu Tenisového oddielu TJ Strojár Malacky Jána Gelingera o „likvidačnosti“ predloženého návrhu. J. Bulla ju ostro odmietol a o niekoľko okamihov odišiel zo zasadačky.“
    Proti tomuto sa musím ohradiť (aj v zmysle Tlačového zákona – Právo na odpoveď), pretože táto autorova konštrukcia je zavádzajúca a nepravdivá.
    1. Pán Bulla si po oficiálnom otvorení stretnutia poslancom B.Orthom zobral slovo ako prvý, a okrem iného povedal aj to, že o 18hod. musí odísť (teda cca po 1hod od začiatku, pričom celé stretnutie trvalo asi 2,5hod a je z neho zhotovený aj zvukový záznam redaktorkou S.Šípovou).
    2. Moje vystúpenie ako predsedu Tenisového oddielu TJ Strojár Malacky nebolo o „likvidačnosti“ predloženej Koncepcie ale o tom, že predložená koncepcia je po obsahovej stránke balastom a že sa nám nepáči akým spôsobom a štýlom bola vypracovaná (tzn. neodkomunikovaná zo zainteresovanými) a mala byť narýchlo schválená v mestskom zastupiteľstve. Ďalej som hovoril o tom, že keď mesto povie A – chceme s vami ukončiť zmluvný vzťah a nepovie B a C – teda takto si to predstavujeme ďalej, za takýchto podmienok tu môžete fungovať, tak potom máme silné obavy a cítime sa zneistení, čo s nami bude ďalej. Tenis nemá momentálne v Malackách inú alternatívu – môže fungovať na 2 antukových dvorcoch v športovom areáli Zámockého parku, nikde inde. A pokiaľ chceme zachovať klubový život, súťaže družstiev a turnaje jednotlivcov, potrebujeme mať jasnú víziu zo strany mesta, čo bude ďalej (keď to teda chce mesto koncepčne riešiť). A toto nám v Koncepcii všetkým chýbalo a myslím, že aj zástupcovia iných oddielov TJ Strojár to cítili a vyjadrili rovnako, teda že pokiaľ nie je jasná budúcnosť a nevieme prečo ju mesto v koncepcii nevyjasnilo, tak máme dôvodné obavy z našej ďalšej existencie (pretože sa dajú stanoviť aj také podmienky, ktoré pre nás nebudú akceptovateľné – a preto to za určitých okolností môže byť aj koncom a likvidáciou výkonnostného a súťažného tenisu).
    3. Som presvedčený, že moje vystúpenie úroveň napätia ani nezvýšilo a ani neznížilo, nakoľko rečníci predo mnou i po mne diskutovali takmer vždy vecne.
    Napätie, podľa môjho názoru, vyvolávala samotná téma stretnutia, a to je úplne prirodzené, veď sa stretli protistrany pri debate o probléme.
    4. Pán viceprimátor Bulla, pokiaľ si dobre spomínam, nereagoval ihneď po mojom príspevku, reagoval aj na iné príspevky a potom sa proste rozlúčil a odišiel, lebo o 18hod musel odísť (a o tom nás aj vopred informoval).

    A teraz moja (vynútená) reakcia na rozhovor s viceprimátorom:
    Uff, tak to je teda niečo! Z môjho pohľadu proste neuveriteľné, a kto nebol na stretnutí osobne prítomný, nepočul a nevidel, tak ten možno aj uverí!
    Na to je však potrebné odpovedať. Pretože takmer v každej odpovedi viceprimátora sú mystifikácie a konštrukcie prekrucujúce to, čo bolo vypovedané (opakujem, že existuje zvukový záznam).

    1. Nič neočakávať od stretnutia, na ktorom má byť diskutovaný problém?
    Načo ste tam potom išli? Prečo sa potom zapájate do diskusií na tému Koncepcie ROZVOJA športu (lebo takúto koncepciu má Mesto Malacky prijať v rámci svojich priorít pre roky 2007-10) a následne zástupcov športovcov svojimi vyjadreniami dehonestujete?
    2. Delenie na „dobrých“ a „zlých“?
    Na stretnutí boli na jednej strane zástupcovia športových klubov a na strane druhej zástupcovia mesta, bolo to stretnutie, kde sa mali vyjasniť veci – my sme kládli otázky, vy ste nám na ne odpovede nedali. Teda ani „dobrí“ športovci a ani „zlý“ viceprimátor“ v tomto vašom ponímaní proste neexistujú a na citlivú strunu hráte len vy. My sa chceme dohodnúť, ale vopred, po riadných diskusiách a analýzach.
    3. Žiadna „nezmyselná až nenávistná kampaň“ a žiaden „jednostranný útok“ taktiež neexistujú, je to normálny demokratický postup – mestské zastupiteľstvo uznalo, že je vhodnejšie predmetnú Koncepciu stiahnuť a nerokovať o nej. A vytvorilo tak priestor na jej doplnenie, resp. možno nahradenie lepšou a komplexnejšou koncepciou, vytvorilo tiež priestor na potrebné a transparentné debaty (ktoré vás možno unavajú) so zástupcami zainteresovaných športových klubov.
    4. (mesto) Daj peniaze a my (športovci) sa o ne postaráme!
    Nie každý riešil v tejto debate dotácie od Mesta Malacky na činnosť jednotlivých športov. Iste ale uznáte, že v každej komplexne vypracovanej koncepcii musí byť obsiahnutá aj táto parciálna téma, ktorá je však pre ROZVOJ športu témou podstatnou. Stačí si pozrieť už vypracované koncepcie rozvoja športu iných miest na Slovensku, sú verejne prístupné na ich webových stránkach. Tam je možné sa aj dozvedieť, v prípade záujmu, „ako to funguje v iných mestách“.
    5. Jednotlivé športové kluby majú vypracované plány činnosti, tiež hodnotia svoju činnosť za uplynulé obdobie – tieto správy sú každoročne predkladané Komisie školstva a soc.vecí, ktorá na základe nich (po zvážení priorít a výsledkov a tiež iných kritérií) rozdeľuje priame dotácie na športovú činnosť. Tieto dotácie sú následne zúčtovávané na ekonomickom oddelení MsÚ Malacky,
    takže existuje ucelený prehľad o tom, kto a ako funguje a na čo sú dotácie od mesta použité. Takže, v prípade záujmu, v tom „jasno“ môžete mať.

    Ján Gelinger
    predseda TK Strojár Malacky

  4. Rastislav Janko
    Rastislav Janko hovorí:

    Chcem vyjadrit svoj suhlas s pripomienkami Brana O. a Jana G. a som rad,ze pan Bulla neprezentoval nazor mesta,kedze je vidiet,ako pise aj Brano-retorika mesta je ina…Potom ma len zaraza,ako moze p. Bulla – oficialny zastupca mesta prezentovat svoj vlastny nazor a schovavat sa pod hlavicku mesta Malacky???

  5. Oresky
    Oresky hovorí:

    Oficiálne stanovisko mesta, ktoré prezentuje pán Bulla, je urážkou a výsmechom do tváre všetkých športovcov, funkcionárov a priaznivcov športu v tomto meste.

    Ing. Pavol Oreský
    predseda TJ Strojár Malacky

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.