Policajný vestník z roku 1858

Policajný vestník vydávaný vo Viedni mapoval kriminálnu činnosť v monarchii. Tu sa zhromažďovali zatykače na hľadané osoby od policajných riaditeľstiev, súdnych úradov a podobných inštitúcií. Okrem zatykačov sa tu oznamovali prípadné odvolania zatykačov, tzv. kontrolné oznamy o ľuďoch s kriminálnou činnosťou, poznámky o pokutovaných ľuďoch, popisy ukradnutých vecí i hľadaných neznámych osôb. Z policajných oznamov zahrňujúcich rok 1858 sú vybrané len kriminálne činy, ktoré sa udiali na Záhorí alebo boli spáchané Záhorákmi.

Údaj z 11.1. 1858
Neznámi podvodníci

Neznáma žena, ktorá prišla na poludnie 2.1. toho roku (1858) v spoločnosti neznámeho muža do Hostinca u zlatého jeleňa (Gasthof zum goldenen Hirschen) v Stupave, vymámila tam od penzionovaného panského úradníka pod podvodným predstieraním dcéry bývalého stupavského zámockého inšpektora Krempsa príspevok 100 forintov a odišla so spomínaným neznámym údajne do Malaciek, predtým ako sa mohla vec vyšetriť. Popis osoby: Žena má okolo 30 rokov, podlhovastú, tvár s odtieňom do červena, blond vlasy a obočie, vysoké čelo, šedé oči, špicatý nos, symetrické ústa, špicatú bradu, hovorí plynne nemecky a slovansky, nosí popolavo šedý kabát s hnedými chlpmi, modrastý klobúk, čierny rukávnik. Muž má okolo 30 rokov, stredne vysokej silnej postavy, oválnu tvár, s odtieňom do červena, hnedé vlasy, nízke čelo, hnedé obočie, šedé oči, symetrický nos, široké ústa, okrúhlu bradu s chlpmi do rezava. Hovorí veľmi dobre nemecky a nosí hnedý zvrchník z hrubej vlnenej látky, modrasté zimné nohavice, súkennú zimnú čiapku, vreckové hodinky na zlatej retiazke, pečatný prsteň na pravom ukazováku. So sebou mal čierneho pinča s bielymi škvrnami. Podvodníci sa viezli na štajerskom voze so zle zapriahnutým tmavohnedým koňom. Obidvoch treba dopraviť k stoličnému sudcovskému úradu. (Cisársky a kráľovský stoličný súdny úrad v Prešporku zo 7.1. 1858)

Údaj z 26.1. 1858
Dodatok k zatykaču o neznámych podvodníkoch v Stupave. Spomínaný článok viedol zvyčajným pátraním k identifikácii Johanna Eckerta, údajného obchodníka s kachľami a jeho milenky. Opis páchateľov a príležitosť cestovať povozom značne pasuje na kočujúce indivíduá, ktorá sa častejšie nachádzali v hostinci obce Petržalka v stoličnom okrese Rajka. (Cisárske a kráľovské policajné riaditeľstvo v Prešporku z 22.1. 1858)

Údaj z 27.2. 1858
Neznámy Gauner V noci na 27.10. 1857 bol cestujúci z rakúskej obce Groß Prottes Johann Helm pri Hochštetne (Vysoká pri Morave) uspaný omamným vínom a olúpený o povoz elegantne oblečeným mužom, pravdepodobne židom, ktorý smeroval do Stupavy. Povoz pozostáva zo silných zeleno natrených železných náprav a s hnedo natrenými ojami (okrem jednej nenatrenej) a naľavo s povrazom upevneným o drevené sedadlom opatrené čiernym polstrovaním. Tzv. štajerský voz je ťahaný päťročným, 15 stôp vysokým žrebcom s nádorovitou stigmou na zadnej nohe a trojročným valachom s vypálenou značkou O.K. na ľavom stehne. Popis osoby: Pravdepodobný páchateľ má asi 30 rokov, stredne veľkej postavy, zdravej tváre, s fúzami a bradou do hrdzava. Nosí koženú čiapku, šedý do červena chytený burnus (kapucňový kabát), modré nohavice a červenú vyšívanú tašku. Užitočné stopy treba dať na známosť zemskému súdu v Prešporku, ku ktorému má byť hľadaný páchateľ dopravený. (Cisárske a kráľovské policajné riaditeľstvo v Prešporku z 22.2. 1858)

MPzandar

Údaj z 1.5. 1858
Zatykač

Dartusch Alois z Feldsbergu v Rakúsku, katolík, sluha, údajne z pálffyovskej správy majetku vybaveným osvedčením služby na paholka oviec Imricha Szerbu zo 14.2. 1858 je vážne podozrivý zo spáchanej krádeže vlámaním, ktorá sa stala 14.2. toho roku (1858). Momentálne na úteku. Popis osoby: Vek 14 rokov, malý, zdravej farby v tvári, blond vlasy, modré oči, hovorí nemecky, taliansky a slovansky, nosí šedý kabát, rovnakej farby nohavice, vestu a čapicu so štítkom. Treba ho dopraviť policajnému riaditeľstvu v Prešporku.

Údaj z 15.5. 1858
Zatykač

Gajarský Valentín, tiež Hera z Plaveckého Štvrtku (v prešporskom komitáte) rodený, žobrák, je podozrivý zo spáchanej lúpeže, ktorá sa udiala 25.1. toho roku (1858) v Stupave. Popis osoby: Vek 44 rokov, stredne veľký, má červené fúzy, hovorí slovansky a nosí starú bielu halenu a nízky čierny okrúhly klobúk alebo čiapku. Treba ho dopraviť vyšetrujúcemu súdu v Malackách. (Cisársky a kráľovský nižší stoličný súd v Malackách z 29.4. 1858)

Laca Andrej, domkár, ktorý 24.4. toho roku (1858) cestoval z Merana do Trenta je obvinený zo zločinu sprenevery a treba ho dopraviť vyšetrujúcemu súdu v Malackách. (Cisársky a kráľovský policajný komisariát v Trente zo 6.5. 1858)

Údaj z 1.7. 1858
Odcudzené hodinky a retiazka

Začiatkom mesiaca mája toho roku (1858) boli v Gajaroch z príbytku tu umiestneného vojenského dôstojníka odcudzené neznámym páchateľom strieborné hodinky vrátane zlatej retiazky. Hodinky veľkosti trochu väčšej ako dvojtoliar majú dvojitý, veľmi silný a z vnútornej strany pozlátený plášť s obojstranným nakríž vedeným čistým precíznym gravírovaním s hladkými bielymi okrajmi a biely ciferník s rímskymi číslicami (vnútri 13 kameňov). Na hodinkách visiaca retiazka je sotva štvrť lakťa dlhá, z masívneho jemného zlata, pozostávajúca zo samých malých navzájom prepletených krúžkov. Na konci retiazky visí hodinový kľúčik z rovnakého zlata, ktorý má na zadnej časti drôt lemujúci zelený jaspis a okrem toho pečatný prsteň, v ktorého kameni (lapis lazuli) je vyrytý znak (erb) poškodeného. O užitočných stopách treba dať na známosť vyšetrovaciemu súdu v Malackách. (Cisársky a kráľovský stoličný súd v Malackách z 25.6. 1858)

Údaj z 20.10. 1858
Zatykač

Wirth Jozef, rodený zo Šaštína v Uhorsku, katolík, slobodný, vandrujúci pisár je podozrivý z krádeže a spôsobených škôd v Dete v Banáte (Rumunsko) z 31.8. toho roku (1858). Nedostavil sa na základe viazaného cestovného príkazu od stoličného súdneho úradu v Senici na okresný úrad v Ciacove (Rumunsko). Popis osoby: Vek 28 rokov. Postava: 62“, podsadený; tvár okrúhla, brunátna; vlasy čierne, vysoké čelo, hnedé oči, symetrický nos a ústa, plný počet zubov, fúzy, oválna brada. Hovorí nemecky a slovansky. Nosí dvojradový čierny kabát, nohavice rovnakej farby, hnedú vestu, čiernu hodvábnu šatku na krk a cylinder. Je treba ho dopraviť na okresný úrad do Ciacova v Banáte. (Cisársky a kráľovský súdny úrad v Senici zo 7.10. 1858)

Údaj zo 6.11. 1858
Zatykač

Gajdušeková Mária z obce Rybky v Uhorsku, katolíčka, vydatá, slúžka s opatrenou legitimačnou kartou vystavenou 11.10. 1858 (č. 2307) je obvinená z krádeže a momentálne na úteku. Popis osoby: Vek 28 rokov, stredne vysoká, štíhla, vo vysokom stupni tehotenstva, má pretiahnutú tvár zdravej farby, nafúkané hnedé vlasy, vysoké čelo, hnedé oči, symetrický nos a ústa, plný počet zubov, hovorí slovansky. Treba ju dopraviť na dole uvedený úrad. (Cisársky a kráľovský stoličný úrad v Senici z 18.10. 1858)

Sinkovič Pavol, domkár z Borského Sv. Jura, stoličný okres Malacky v Uhorsku, je obvinený z krádeže a treba do dopraviť dole spomínanému krajskému súdu. (Cisársky a kráľovský krajský súd v Celje z 28.10. 1858)

Údaj z 9.11. 1858
Zatykač

Novcsak Martin z Častkova (senický stoličný okres) rodený a tam príslušný, paholok, naposledy slúžiaci v Borskom Sv. Jure je vážne podozrivý z krádeže dopustenej na zamestnávateľovi a je na úteku. Popis osoby: Vek okolo 18 rokov, malý, neduživý, má oválnu, červenú tvár, blond vlasy do hrdzava a rovnako obočie, modré oči, hovorí slovansky a nosí roľnícky odev typický pre miestnych. Treba ho dopraviť k stoličnému súdnemu úradu. (Cisársky a kráľovský stoličný súdny úrad v Malackách z 27.10. 1858)

Údaj zo 7.12. 1858
Prepustená kriminálnička

Osuská Jozefa z Gajár, stoličný okres Malacky v Uhorsku, katolíčka, slobodná, slúžka. Kvôli krádeži už okresným súdom v Malackách trestaná 7.8. 1851 dvanástimi údermi korbáčom, okresným súdom v Korneuburgu (Niederösterreich) odsúdená v roku 1852 pre zločin krádeže na 4 mesiace žalára, následne v rokoch 1852 a 1853 zdržujúca sa v Gajaroch. Naposledy kvôli zločinu krádeže vlámaním 18.10. 1856 strávila dva roky ťažkého žalára vo väznici v Neudorfe, odkiaľ bola po uplynutí trestu 18.10. tohto roku (1858) okresným úradom v Mödlingu (Niederösterreich) vypovedaná do Malaciek. Popis osoby: Vek 24 rokov, strednej postavy, tvár okrúhla, plná, dobrej farby a zjazvená po kiahňach, vlasy hnedé, nízke čelo, blond obočie, šedé oči, symetrický nos a ústa, všetky zuby a okrúhla brada.

Údaj z 18.12. 1858
Zatykač

Wittek Adam, tiež Martin, pravdepodobne z Linnersdorfu (Niederösterreich), nádenník, zatknutý kvôli krádeži vlámaním, unikol v noci na 9.11. tohto roku (1858). Popis osoby: Vek 37 rokov, malý, chudý, má malú, oválnu tvár, čierne vlasy, rovnakej farby oči a fúzy, symetrický nos a ústa, hovorí slovansky a pravdepodobne aj nemecky a nosí roztrhané pruhované nohavice, čiernu baranicu a vestu. V prípade zadržania je treba ho dopraviť na vyšetrovací súd do Malaciek. (Cisársky a kráľovský stoličný súdny úrad v Malackách z 11.12. 1858)

Zdroj: books.google.sk – „Central Polizei Blatt“ , 1858 Wien

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.