Florbalová kvalifikácia „neplatičov“, víťazmi Slováci

Naše mesto dostalo tú česť usporiadať na palubovke haly Malina kvalifikačný turnaj o postup na majstrovstvá sveta v kategórii mužov do 19 rokov. Sranda je, že tento kvalifikačný turnaj sa dá nazvať i turnajom neplatičov. Medzinárodná Florbalová federácia (IFF) totiž vyradila Slovensko, Rusko, Maďarsko a Slovinsko z medzinárodných súťaží. Dôvod bol prostý, nezaplatili členský poplatok. Turnaj slúži na ich návrat k zvyšku sveta, ale zároveň je v hre i hlavná odmena pre víťaza – vstupenka medzi posledných 16 účastníkov A kategórie majstrovstiev sveta, ktoré sa konajú tento rok vo Švajčiarsku. Od piatka do nedele sme mapovali dianie na turnaji, výkony Slovákov a rôzne iné zaujímavosti. A bolo čo mapovať.

Florbalová loptička je veľmi lahká a deravá ako ementál (alebo naše cesty)

Vchádzam do Maliny. Všade kľud, bežný deň, teplo a deti hrajúce sa pred halou. Keď však vychádzam po schodoch počujem už trúbky a klaksóny. „To je dobre,“ vravím si, „bude veselo.“ Na moje prekvapenie však namiesto slovenských farieb vidím kotol červených tričiek a maďarských zástav. Halou sa nesie bujarý pokrik „Ria Ria Hungaria“ a naši južní susedia pomaľovaní v národných farbách, ako Apači na vojnovom chodníku, ženú svojich vpred. Vzdoruje im hŕstka chlapcov, mávajúcich slovenskými vlajkami na opačnej strane tribúny. Oproti Maďarom sú mladší a v omnoho menšom počte. Smutné, domáci sme predsa my a mali by sme našim hráčom vlievať krv do žíl. A je to presne naopak.

Minimum fanúšikov, ale zato fandili ako draci (majú to napokon napísané i na transparente)

Našťastie, na ihrisku Maďari prevahu nemajú. Naši reprezentanti práve ukončujú prvú tretinu, v ktorej nepadol gól. Opatrná hra opadá v druhej tretine (mimochodom trvá 20 minút, tak, ako v hokeji). Naši si získavajú prevahu a v 9. minúte predvádza maďarský brankár senzačný zákrok. V 14. minúte konečne padá gól z nevinnej akcie po štandardnej situácii. Maďarskí priaznivci neprestávajú povzbudzovať hráčov v červenom. Musia prísť až ďalšie dva góly Zemana a Madera, aby ich umlčali.

Momentka zo stretnutia Slovensko – Maďarsko. Súboj Mateja Nováka (v bielom) s Gergom Vargom

Pred treťou tretinou prichádzam k nášmu fans „kotlu“. Nálada je tu istotne veselšia, ako v sektore hostí. Najmä keď sa darí i na ihrisku. V 45. minúte opäť skórujeme a s Maďarmi to vyzerá zle. Náš brankár Gabriel Meszároš kričí na obrancov: „Kľud, chlapci, máte čas.“ Už je zbytočné hnať sa bezhlavo dopredu. O štyri minúty po štvrtom góle skóruje Tomáš Cibulka a z dramatického zápasu sa stáva jasná záležitosť. V 15. minúte padá do maďarskej svätyne posledný gól a naši sa lúčia s publikom s rukami nad hlavou. Zopár jedincov zo slovenskej strany zakričí na zdecimovaných Maďarov: „Maďari za Dunaj!“ Pekné, nech to však skúsia vykričať na zaplnenom maďarskom námestí. Bola by zábava sledovať, ako ich ženú naši susedia na ukradnutom tanku T – 34 sovietskej výroby.


Duo našich reprezentantov pred rozohrávaním štandardnej situácie. Zľava Matej Novák a Matej Poláček

Ďalší zápas na programe je duel Slovincov s favorizovaným Ruskom. Usporiadatelia sa však dozvedajú, že Rusi sú v tejto chvíli ešte len v Košiciach. Rusi totiž zvolili svojský spôsob dopravy do Malaciek. Rozhodli sa vyraziť na autách a vypočítali si cestu na dva dni. Ich výpočty však neboli úplne presné, lebo do Malaciek dorazili zrána, keď na uliciach niet živej duše. Rusi žiadali lacné ubytovanie a tak ho dostali. Svoj hlavný stan rozložili v hoteli Tatra, len museli hodinu čakať, kým ju otvoria. Dovtedy spali v autách na sedadle. Ruská genialita prišla však reprezentačné mužstvo draho. Organizátori rozhodne nemienili čakať do piatej hodiny rannej, kým Rusi konečne dorazia. Rezultát je jasný, Slovinci bez boja vyhrávajú 5:0 kontumačne.

Rusi opäť v Malackách. Tentoraz našťastie okupovali len Malinu a Tatru.

Nasledujúci deň je na programe duel Ruska s Maďarskom. Rusi, unavení po ťažkej ceste a isto trochu zdeptaní z kontumačnej prehry začínajú opatrne. Postupne si však vypracujú náskok 4:1. Maďari však skórujú a o čosi neskôr sa dostávajú späť do zápasu ďalším gólom. Rusi však poisťujú vedenie 4:3 ďalším gólom. V závere hrajú Maďari presilovku bez brankára, ale významne už Rusov neohrozia. Rusi tak držia svoju postupovú šancu vo svojich rukách a čakajú na výkon Slovákov.

Rusi sa aspoň trochu vyspali a poďho na Maďarov. V popredí obranca Dmitrij Rusanov pred ruskou striedačkou

Na palubovku prichádzajú Slovinci. Konečne ukážu, čo v nich je. Proti domácim sa už nemôžu spoliehať na kontumačné skóre. Slovinská hymna sa odohrala bez problémov, ale naše „légie“ na ňu museli čakať. Miestny hlásateľ sa ospravedlnil za technickú poruchu a nastúpení slovenskí hráči vtipkovali, že si ju kľudne odspievajú sami. Faux Pas sa však nekonalo a ceremónie sme úspešne zvládli.

Držnie sa za ramená utvrdzuje tímovú jednotu a je i psychologickou vzpruhou pre hráčov i divákov

Slovinci nachytali našich na hruškách hneď od začiatku a po chvíli viedli šokujúco 2:0. Všetko sa však začalo postupne uberať k lepšiemu, Slováci vyrovnali hru a postupne i skóre. Náskok Slovincov bol vymazaný a naopak, naši sa dostali do vedenia. V tejto chvíli opúšťam palubovku, lebo sa pritvrdzuje a hráči sa nemilosrdne bijú o každý centimeter štvorcový ihriska.

Dvojgólové vedenie sa do histórie zapíše ako napľutie do tváre Goliášovi. Ten sa však z toho dostal a slovinského Dávida najprv posekal na „drobné“ a vzápätí s ním vytrel palubovku.

Vo florbale je síce fyzická hra zakázaná, môže sa brániť len forčekovaním. Forčeking je napádanie súpera v rámci pravidiel. Nič pre kanadského hokejového hromotĺka Bertuzziho. Napriek tomu však súboje niekedy končia pádom ľudských tiel do nízkych mantinelov. Tie sa pod váhou hráčov zosýpajú ako domino a vytvárajú jedinečné vyžitie sa pre extrémnejšie založených priaznivcov. Po takýchto súbojoch väčšinou rozhodca dáva výhodu poškodenej strane a pomocní technici musia mantinely rýchlo vracať do pôvodného stavu ako puzzle… a čakať, kým ich opäť niekto roztrieska. To je zábava.


Bolí to! Florbal síce nie je hokej ani rugby. Ale otrasený Maďar Duró i Slovák Máder svedčia o tom, že florbal nie je ani žiadny golf (i keď, škoda, v Malackách bude mať zakrátko skvelé podmienky)

Po štvrtom slovenskom góle stúpajú emócie. Slovenský hráč nemilosrdne posiela k zemi svojho súpera. Mantineli praskajú a Slovinci rozhnevane trestajú nášho reprezentanta, ktorý už odchádza na trestnú lavicu. Jedným z najaktívnejších pomstiteľov je Rok Korošec, „malé slovinské pivo“ s ročníkom 1990 jeden z najmladších hráčov na turnaji.

Slovinský obranca Rok Ritonja v akcii

Útoky slovenského tímu naberajú na intenzite a Slovinci nedokážu účinne vzdorovať. Biela smršť totiž úraduje a druhú tretinu končí výsledkom 7:2. Na začiatku tretej tretiny diváci skandujú zhodne – „desať, desať“. Slovinci si ani neuvedomujú, aký skvelý výsledok zatiaľ držia. Ich obrana má totiž viac dier, ako 50 florbalových loptičiek dohromady. Po ďalších štyroch góloch sa „desiatka“ stáva realitou. Lenže zápas nekončí a v Maline sa strieľa ako pri Verdune. Diváci skandujú pre zmenu „pätnásť, pätnásť!“ „To snáď nie,“ vravím si. To už by bolo ozaj strašné. Lenže o chvíľu na tabuli svieti 12:2 a slovinský brankár rezignovane odchádza na striedačku. Jeho náhradník vzápätí inkasuje z prvej strely. Otrasie sa, ďalšiu skvelo lapí, z ďalšej opäť inkasuje. Zábavná hra, taký florbal. O chvíľu Slováci dosahujú pätnástku a po ďalšom góle sa našim súperom dokonca zraní brankár. To už je ozaj kritická situácia. Do brány sa vracia staronový brankár Erik Sovinc, ktorý už v ten deň dostal 12 gólov. O chvíľu dostáva trinásty. To už je 17:2 a Slovinci sa cítia nesmierne trápne. Predsa však aspoň znižujú. Za stavu 18:2 strieľajú tretí gól. Posledné slovo však majú naši. Marek Kabát prekonáva Sovinca v čase 59:59 a rozhodca po chvíli gól uznáva.

Takto asi vyzerá štandardná situácia vo florbale. Slovinci bránia vlastným telom (podobne ako tí šialenci vo futbale) a Slováci čakajú na hvizd rozhodcu.

Slováci sú na koni, zatiaľ čo Rusi v prekérnej situácii. Až teraz sa naplno prejavujú dôsledky ich neskorého príchodu v prvý deň turnaja. Body so zápasu so Slovinskom im teraz mimoriadne chýbajú a v neposlednej rade i skóre. Postupová matematika je totiž neúprosná. Na šampionát postúpi len jedno mužstvo. Pred poslednými zápasmi je na najlepšej ceste k postupu Slovensko. Nielenže ani raz neprehralo, ale nadobudlo i fantastické skóre vďaka zápasu so Slovincami. Rusom neostáva nič iné, len spoliehať sa na to, že Maďari porazia Slovinsko a oni porazia nás. Vtedy by mali Rusi rovnaký počet bodov, ako my, ale lepší vzájomný zápas a na majstrovstvá sveta by postupovali „chlapci z Tatry“. Ak by Slovinci nad Maďarmi vyhrali, Rusi by mali poslednú, minimálnu šancu na postup – museli by vyhrať nad Slovákmi o jedenásť gólov. Všetko však napokon bolo úplne inak.

Pohľad na ruských hráčov je srdcervúci. Zborná (ak to tak v dnešnej dobe možno ešte nazývať) sa len prizerala triumfujúcim Slovincom. Rusi napokon skončili až tretí.

Ruské prekliatie odštartovalo víťazstvo Slovincov. Halou sa opäť nieslo búrlivé skandovanie Ria Ria Hungaria, ale tentoraz z radov ruských hráčov. Zápas bol nesmierne vyrovnaný, ale Slovinci boli vždy o krok pred Maďarmi. Keď Maďari znížili a dotiahli sa na rozdiel jedného gólu, Slovinci ich zmrazili ďalším presným zásahom. Súboj napokon skončil v prospech Slovincov. Rusi mali z maďarskej prehry očividne pokazenú náladu a trpeli viac, ako Maďari samotní. Ale zmobilizovali sa a počas ruskej hymny opäť hrdo stáli, pripravení bojovať do posledného dychu. Hneď v úvode ich však zmrazil rozhodca, ktorý nariadil po faule na nášho útočníka trestné strieľanie. Úlohy sa ujal Novák a presným zásahom znechutil Rusov ešte viac. Tí však bojovali a najmä v druhej časti hry boli lepší, ako naši. Z ich radov však bolo cítiť skepsu a smútok. Skaza ruského stroja bola dokonaná v tretej tretine, keď Slováci otočili a udržali si víťazstvo 6:5.

Matej Novák premenil toto trestné strieľanie a Rusom pribil ďalší klinec do rakvi.

Tesne po hvizde hlavného rozhodcu vypukla v bielom tábore erupcia radosti. Takto sa netešili ani Česi v Nagane. Slováci na seba naskákali ako pri americkom futbale a tešili sa z postupu. Hala, ktorá sa napokon predsa len slušne zaplnila postojačky tlieskala slovenským hrdinom. Rusi boli v tej chvíli najsklamanejší ľudia pod slnkom. Nezostáva im totiž nič iné, len uvoľniť izby v Tatre pre ďalších, potencionálnych návštevníkov a vrátiť sa pekne späť. A nabudúce radšej priletieť.

Rusi v prvej tretine otočili na 2:1 proti Slovensku. Ak cheli postúpiť, museli streliť ešte desať gólov. Raduje sa obranca Aleksander Makarov.

Aspoň v záverečný deň turnaja sa zaplnila Malina slovenskými priaznivcami.

Toto už je len čiastková radosť slovenských florbalistov. V rozhodujúcej chvíli mi zlyhala technika. Sakra!

Biela légia, ktorá pôjde na majstrovstvá sveta. Možno o mnohých budeme v budúcnosti ešte počuť.

Foto: Jakub Valachovič

(autor fotiek sa chce týmto ospravedlniť za ozaj úbohú kvalitu fotografií. Dôvody sú hneď tri – slabý fotograf, priemerný fotografický prístroj a hala, v hale sa fotí najhoršie. Ďakujem za pochopenie)

2 komentárov
  1. Mival
    Mival hovorí:

    fotky nie su najlepsie, ale komentar sa cital pekne….skoro lutujem ze som aspon na finale nebol.

  2. t-inuska
    t-inuska hovorí:

    cawte podrobne som pozorovala cely zapas lebo som tam vsetky 3 dni kedze som z malaciek a bolo tam fajne mohlo by slovensko zase nezaplatit a streteneme sa o rok!!!!

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.