Piata otázka pre budúceho primátora Malaciek

Pálffyovský zámok, nazývaný aj malacký kaštieľ, je pamiatkou vo vlastníctve mesta, ktorá sa za uplynulých sedem rokov dočkala iba obmedzenej rekonštrukcie. V súčasnosti sa využíva iba jej malá časť – ako turistické centrum, expozícia múzea Michala Tillnera a príležitostná sobášna sieň. Spýtali sme sa kandidátov na primátora, aké spôsoby využívania by uprednosťovali a kde by sa malo začať.

Petko_MPMgr. Róbert Peťko – 39 r. – pracovník v oblasti bezpečnosti

Aké máte plány s kaštieľom? Ktoré kroky by ste spravili ako prvé?

Kaštieľ je aj v erbe Malaciek, patrí do našej histórie a som na neho patrične hrdý. Tým, že je v majetku mesta, má mesto zodpovednosť za škody spôsobené nečinnosťou. Prvé, čo by som s odborníkmi vyhodnotil, by bolo zabezpečenie kaštieľa proti následným škodám a využil všetky dostupné prostriedky z eurofondov na jeho obnovu.

Ďalším krokom by bolo spoločne s občanmi mesta navrhnúť dlhodobú stratégiu jeho využitia tak, aby kaštieľ nebol finančnou záťažou pre mesto, ale efektívne využitou stavbou.

Rusnak_MPIng. Peter Rusňák, PhD. – 33 r. – riaditeľ TSÚP – NPPC

Aké máte plány s kaštieľom? Ktoré kroky by ste spravili ako prvé?

Budem podporovať a pokračovať v už schválenom projekte a štúdie využitia kaštieľa. Som rád, že v súčasnosti sa začala rekonštrukcia strechy a komínov.

V kaštieli si viem predstaviť zriadenie galérie, obnovenej kaplnky, sobášnej siene a taktiež múzea so zameraním sa na bohatú históriu nášho mesta, ako i celého Záhoria. Tieto plány sú však podmienené ďalšou rekonštrukciou. Rozhodne by sa nemalo zabúdať ani na údržbu zelene v zámockom parku, ktorá dotvára magickú atmosféru celého objektu.

Riha_MPJUDr. Ing. Juraj Říha, PhD. – 29 r. – právnik, ekonóm

Aké máte plány s kaštieľom? Ktoré kroky by ste spravili ako prvé?

Pokračovať v práci, ktorú som začal. V októbri 2012 sme z komisie pre správu majetku presadili rekonštrukciu strechy a komínov za 300 tisíc eur, v rámci čoho teraz prebieha I. a II. etapa. Na poslednom zastupiteľstve som vystúpil na podporu kaštieľa a vytvoreniu rezervy ďalších 193 tisíc eur, čo umožňuje pokračovať v dokončení začatých prác.

Vo volebnom programe ponúkam aj rekonštrukciu spoločenských priestorov s cieľom presunúť sobášnu sieň, obnoviť kaplnku a prijať zámer využívania kaštieľa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAJUDr. Jozef Walter – 68 r. – právnik

Aké máte plány s kaštieľom? Ktoré kroky by ste spravili ako prvé?

Je dôležité, aby mal človek strechu nad hlavou. Preto treba zrekonštruovať strechu kaštieľa s komínmi, ďalej by som šiel k rekonštrukcii kaplnky a aj dobudovaniu sobášnej miestnosti, pretože veľa novomanželov sa chodí do kaštieľa fotografovať.

Následne je vhodné upraviť reprezentačnú miestnosť pre prijímanie návštev, aby sa tieto na mieste presvedčili, aké investície sú potrebné na celkovú rekonštrukciu. Pokiaľ sa týka plánov s kaštieľom, je čo ponúknuť -z hľadiska kultúrnych a iných podujatí.

Fabian_MPPeter Fabian – 50 r. – elektrotechnik

Aké máte plány s kaštieľom? Ktoré kroky by ste spravili ako prvé?

Malacký kaštieľ považujem za jednu z najznámejších a najvýznamnejších historických pamiatok v Malackách, je našou národnou kultúrnou pamiatkou . Osobne som za jeho zachovanie i pre následujúce  generácie a to v čo najlepšom stave, čiže pekne zrekonštruovaný, využívaný širokou verejnosťou a aby ostal vo vlastníctve mesta Malacky.

Z rekonštrukciou strechy kaštieľa a komínov sa už začína a súhlasím i s ďalšími  etapami rekonštrukcie, ktoré sú v pláne aby sa opäť vynímal v krásnom prostredí a my Malačania patrične hrdí na kaštieľ.

halcin_MPIng. Jozef Halcin – 39 r. – štátny zamestnanec

Aké máte plány s kaštieľom? Ktoré kroky by ste spravili ako prvé?

Pálfiovský kaštieľ, vybudovaný v prvej polovici 17. storočia, patrí nášmu mestu od roku 2007. Našou povinnosťou je využiť jeho potenciál, históriu, polohu v meste, ako aj priestranný, multifunkčný a verejnosťou obľúbený park, v prospech obyvateľov Malaciek a návštevníkov nášho mesta.
Mojim cieľom je preto z kaštieľa a parku vytvoriť najmä prirodzené kultúrne, spoločenské a oddychové srdce nášho mesta. Ako prvé je nevyhnutné dokončiť rekonštrukciu strechy a rozšíriť ponuku možností pre verejnosť.

Hurban_MPJán Hurban – 49 r. – elektrikár

Aké máte plány s kaštieľom? Ktoré kroky by ste spravili ako prvé?

Neodpovedal.

 

Novota_MPIng. Marian Novota, PhD. – 46 r. – IT špecialista

Aké máte plány s kaštieľom? Ktoré kroky by ste spravili ako prvé?

Do kašteľa sa musí dostať život. Prvoradá je bezpečnosť a na nej sa už pracuje. Základným krokom je vytvorenie bytu pre kastelána, ktorý bude aj správcom parku.

Ako som už pred rokmi navrhoval, je potrebné okrem projektov spolupracovať aj s ochotnými občanmi. Využiť ich odbornosť ako aj nezúžitkovaný materiál (cement, vápno, piesok, štrk). Každá forma pomoci je vítaná a mesto ju musí prijať. Kaštieľ má slúžiť prezentácii histórie a kultúry (knižnica, múzeum, galéria, svadobka, CVČ, MCK, ZUŠ,..).

1 odpovedať
  1. Milan
    Milan hovorí:

    To ste spravili veľmi múdro, že ste spravili najprv novú strechu a komíny – to budovu zabezpečilo a ďalšie opravy aj počkajú ak bude treba – teda ak mesto nebude mať peniaze = ak bude chaoticky riadené.
    Dôležité je mať dlhodobý plán – a každoročné minimum peňazí na obnovu .Kaštieľ nemusí byť hotový zajtra, ale povedzme si dajte cieľ 20 rokov – čo znamená robiť ale každý rok niečo – aj keď málo, ale stále!!! a dostanete sa časom k cielu. Najhoršie je zastať !
    Každý rok sa dá spraviť niečo, niekedy takmer zadarmo – napríklad pomocou dobrovoľníkov z Inexu , ale musí to organizovať organizátor/zanietenec – vizionár a zároveň aj dobrý komunikátor, prípadne mať združenie Priateľov malackého zámku.
    No a čo konkrétne – napríklad by som okamžite sprístupnil podzemie zámku ako zvláštny okruh. Veľa to stáť nemôže – aj tú chodbu. Byt pre správcu je veľmi dobrý nápad. A kaviarnička na nádvorí – super vec, to úplne ináč vyznie.
    Pár izieb pre oficiálne návštevy mesta ako kulancia – super. Napríklad pre družobné mestá, či ľudí, ktorí niečo pre Malacky robia a mestu na nich ozaj záleží.
    Tiež jeden apartmán – reprezentačnú miestnoť – tá musí byť – príklady ako sa to dá spraviť – , hrad Vígľaš, zámok – hotel Liptovský Hrádok, zámok Halič, zámok Béla, zámok Tomášikovo….
    Výstavné miestnosti sú ladené do baroka, ale chýba jedna miestnosť venovaná renesancií., napríklad by tam mohol byť stavebný vývoj zámku – sú to len plagáty a veľa to stáť nebude.
    Čo sa týka miestosti s mobiliárom -OK, je to dobré, ale zdá sa mi to prekombinované, rôzne štýly cez seba. Niekedy je menej viac . , treba pokračovať .Kópie obrazov sú OK. Chýbajú mi repliky vykurovacích telies – kachlí v komnatách. Doplniť červený koberec na schody – príprava na schodoch sa zachovala.
    A viac propagácie že je kaštieľ prístupný – na vstupe do mesta a na diaľnici hnedé značky chýbajú

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.