Zmenila desiatka vyšliapané chodníčky, aby našla scestnú cestu?

Úvodný ročník štvrtej dekády Malackej desiatky bol v zamení výrazných zmien. Zázemie pretekov, trať ako aj organizátori sa obmenili.

Zo základnej školy na Záhoráckej ulici sa presunuli preteky do zámockého parku. Podľa slov organizátorov chcú návštevníkom a pretekárom ukázať krajšiu časť mesta. Škoda len, že krajšia časť mesta je ukazovaná aj pri Behu oslobodenia, Večernom behu zdravia a Športových hrách malackej mládeže. Iné bežecké súťaže už ani mesto nemá. Z tohto hľadiska je to dobre, lebo by sa opäť uskutočnili v zámockom parku.

Malacká desiatka 2014

V čase, keď beh už nie je záležitosťou pre pár individuí, stáva sa z neho doslova masová záležitosť a nové súťaže pribúdajú ako huby po daždi v záhoráckych lesoch, si každé z pretekov snažia nájsť svojich priaznivcov odlíšením sa od tých ostatných, zaujímavou traťou, posolstvom alebo keď už nič iné – tak sa aspoň beží v noci.

Malacká desiatka ide presne opačným smerom. Natlačí sa do parku, kde už predošlé behy akú-takú tradíciu majú a ešte aj trať zostaví z piatich okruhov, aby tí, čo v parku okruhy behajú, nevyšli z cviku.

Park nie je až taká zlá voľba, jesenne sfarbené platany s kaštieľom v pozadí sú naozaj fotogenické, len sa žiada trať trochu „deokruhovať“. K dispozícii sú štyri východy, cez ktoré by sa dala trať prepojiť s okolitými ulicami a nepôsobila by tak monotónne, aj keď organizátorsky by bola podstatne náročnejšia.

Malacká desiatka 2014

To, či bola trať zaujímavá alebo nie, je minimálne na diskusiu. Sparťanské zázemie, kritizované na predošlých ročníkoch organizovaných na základnej škole evolúciou neprešlo, skôr naopak.

Tradičná Malacká desiatka, ktorú s tradíciou spája už len názov a 31. ročník organizovania, si naďalej zachovala aspoň príjemnú, takmer rodinnú atmosféru a snahu organizátorov pripraviť pekné podujatie. Prekvapivý je však termínový posun budúcoročnej desiatky na september. Druhá novembrová sobota takmer na konci bežeckej sezóny zabezpečila pretekom dostatok priaznivcov, keďže v danom termíne sa podobné výraznejšie preteky nekonajú. Je otázne či ostane desiatka atraktívna aj v konkurencii bežeckých podujatí organizovaných v rovnakom čase. Uvidíme, september ukáže, koľko bude bežcov a kade pobežia.

Malacká desiatka 2014

Výsledky:

Kategória Víťaz Čas
Muži Švajda Gabriel 0:35:21
Muži 40 Tomčal Dušan 0:36:26
Muži 50 Veverka Josef 0:38:20
Muži 60 Topor Jaroslav 0:40:05
Muži 65 Dobrodenka Anton 0:42:45
Muži 70 Husár Ferdinand 0:45:34
Najrýchlejší Malačan Vaňo Roman 0:40:30

 

Kategória Víťaz Čas
Ženy Slaníková Adriana 0:42:03
Ženy 35 Čerňáková Petra 0:47:24
Ženy45 Kocúriková Blažena 0:43.00
Najrýchlejšia Malačanka Hudova Zuzana 0:47:57

Foto: Katarína Brajerová

2 komentárov
  1. majo
    majo hovorí:

    zbohom Malacka 10?
    V termine na ktory organizatori presuvaju buducorocnu 10ku:
    drzim palce. V danom termine je obrovske mnozstvo zaujimavych behov (10km, 1/2 maratonov, krossovych behov) AT, CZE, SK.
    Ja som bol v tomto termine v Trencine a obetoval som Wachau polmaraton.
    Malacania, obstojite v konkurencii behov? Dufam ze ANO.
    Moj nazor, ze beh v parku v oktobri nieje zly napad (zavetrie a celkom bezpecna trat aj za dazdiveho pocasia – s vynimkou ovalu na stadione kde je klzky povrch). Pozoroval som v ciely bezcov, mnozstvo z nich sa „ponosovalo“, ze beh sa mal premenovat na Malacky kros (prevysenia, blato). Takze park a oktober, u mna v pohode.
    Co by som este napisal.
    Ze stara dobra 10. Stretam mimomalackych bezcov (mozno iba ja ich stretam) a kazdy mimomalacan mal rad staru 10 (termin aj trat). Nikto sa nestazoval na rozbitu cestu. Trat bola rovna, rychla – to bezcov tesi 🙂
    Na nete su diskusie kde sa prebera tema „co dalej s desiatkou“.
    V centre mesta niesu priestory na prezliekanie? Kino na Hviezdoslavovej, Skolka na Hviezdoslavovej, Sobasna miestnost, Cirkevna Skola, Sokolovna TJ Strojar, Malina, mestsky urad – NAFTA.
    Ak by sa organizoval beh so startom na hviezdoslavovej pri Kine, dalej na cestu mladeze (k tomu domerat otocku tak, aby mala trat 10km) a navrat ku Kinu.
    V pripade „dobrej vole“ policajtov zabezpecit na 15 min, moznost startovat na Klastornom namesti (alebo Synagoge):
    – po zahorackej k dolnemu kostolu (nutnost odstavit jeden pruh na Zahorackej na 15min pokial 200 bezcov nezbehne za dolnym kostolom na cestu mladeze)
    – alebo pri baste cez priechod pre chodcov na Hviezdoslavovu.
    Preco to tu pisem? V diskusiach sa pisalo o tom, ze by bolo dobre dostat beh do ulic. Ak do ulic a pre ludi, tak na zahoracku.
    Ak je problem neochota dopravakov, mesta organizovat dopravu, tak to maju organizatori fakt smolu.
    Zabezpecit prebehnutie 200 bezcom v case su este vsetci pokope (hned po starte), ktory musia prebehnut zahoracku (cca. 750m) to by snad pre dopravakov nemusel byt neriesitelny problem.
    Hobby bezec beha v tempe 6min na 1km.
    Polmaraton v Trencine sa bezal pri uplne odstavenej premavke. Beh Hodonin Skalica sa bezi za plnej premavky. Ak by som to nevidel, uverim mestu Malacky ze riadit premavku je neriesitelny problem. Ako pre koho. Kde je vola, tam je cesta.
    Ostane Malacky kros?
    Bude Malacka 10?
    Nech uz je akokolvek, bezcom ktori na M10 chodili beh bude chybat, ale nejako preziju. V novom termine, musite si vybojovat miesto v konkurencii behov (a to, jedine kvalitou orgabizacie, niecim zaujimavym pre bezcov aby ste ich prilakali).
    Drzim palce.

  2. Majo
    Majo hovorí:

    Nasla scestnu cestu?
    Beh v parku bol pekny, v najkrajsom jesennom case (prijemne farby, vona listia).
    Beh v parku a M10 su dva odlisne behy. Menit trasu, meni termin, … Cas Vam da za pravdu ci konate spravne.
    Dva priklady oblubenych tradicnych bezeckych podujati:
    Kosicky MMM: tradicne bezecke podujatie, v centre mesta, rychls trat na ktorej bezci pokusaju osobne rekordy, stabilny termin.
    Maly Strdsky maraton: tradicne podujatie, dedinske priatelske prostredie, narocna netradicna kopcovita trat.
    Na com chcu organizatori M10 budovat renone podujatia.
    Tradiciou asi nie, menia sa terminy, trasa. Tradicia sa pustila dole vodou. V minulorocnych diskusikudiach ste riesili problem satni, divackej atraktivity.
    Divaci do psrku nepojdu rovnako, ako nechodili na 4zs. Pokial bezci nepobezia v miestach kde sa ludia pohybuju prirodzene, mozete hovorit o dovakoch. Kam by mali bezci bezat? Na benzinky do Malvii? Alebo cez zahoracku?
    Aku mate predstsvu o pocte startujucich? Mal som pocit, ze 200 ucastnikov na 2km okruhu v parku bolo tak akurat, mozno na hrane.
    Chcem verit ze organizatori vedia kam chcu beh posunut.
    1. Ked ho chcete dostat medzi ludi, park vam nepomoze. Jedina moznost je Zahoracka. Zmenou trasy a terminu nijako nemotivujete divaka.
    Dostante beh do centra, beh bude zaujimavy aj pre sponzorov (reklama). Podakuju sa vam aj kaviarne, pecienky sj rodinny prislucnici cakajuci v ciely.
    2. Bezci: dajte im alebo rychlu alebo zaujimavu trat. Motivujte vitazov a tratove rekordy hmotnymi cenami, financne (nie propagacnymi letakmi mesta). Prilakate viac bezcov, ich dobre, rychle casy sa v komunite bezcov tychlo bude rozsirovat (podmienka je, nemenit trat kazdy druhy rok). Peniaze? Dostante beh medzi ludi=sponzor=peniaze.
    3. Ak chcete budovat novu tradiciu zamockeho krosu v parku, prehodnodte realnost svojich cielov (pocet ucastnikov, divacka atraktivita). Beh v parku je neodskriepitelne pekny zazitok, ale je to iny beh ako M10. Mate UPLNE VOLNU RUKU. Hladajte nove, lepsie trate, vsetko pomente – termin, dlzku trate, ale je to iny beh ako M10. (Pekny beh, ale iny beh).
    Kros – beh v prirode s prevyseniami.
    Cestny beh – spevnrny povrch, asfalt
    Povodnym organizatorom bol odobraty beh ktory organizovali dlhe roky a vytvorili tradiciu Zda sa, ze novi organizatori si vytvorili vlastny beh na ktory pouzivaju tradicny nazov budovany inymi.
    V clanku sa pisalo o moznosti dvoch behov.
    M10 mohla ostat M10, a novy organizatori mohli vytvorit ZAMOCKY KROS v inom septembrovom termine. V termine, v ktorom budu musiet bojovat s obrovskou konkurenciou inych bezeckych podujati!
    Hlavne, aby to neviedlo k znizovaniu atraktivity behu v konecnom dosledku k zaniku peknej tradicie M10.

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.