Neznámy vstup do zámockej kaplnky v Malackách

Kaplnka sv. Kríža v pálffyovskom zámku v Malackách láka. Svojou rozlohou, svojou (prakticky neznámou) históriou, príbehom zamurovaného oltára či možnosťou sprevádzkovania. Prinášame zaujímavú informáciu, ktorá zrejme unikla mnohým. Ukázali nám ju historické fotografie.

Priebežne prinášame články o zaujímavostiach zámku. Písali sme aj o kaplnke, špeciálne sme sa venovali tiež oltáru. Písali sme aj o kovovom schodisku a terase južného krídla. Zámok mal ešte jedno kovové schodisko, o ktorom sme doteraz nevedeli – na východnom krídle.

Keď sa pozriete na nasledujúcu fotografiu, úplne vpravo je vidieť niečo tmavé, čo čitateľ bežne prehliadne. Spozornie po upozornení, že je to v mieste kaplnky.

Pôvodný vchod do zámockej kaplnky z parku. Na fotografii úplne vpravo.

Uvedené miesto sme si na tej fotke pri mnohonásobnom prehliadaní nevšimli. Východné krídlo sa v minulosti fotilo minimálne a rovnaká pozornosť sa mu venovala. Až kým sa po rokoch neobjavili dve historické fotky.

Pôvodný vchod do zámockej kaplnky z parku.

Týkali sa malackého zámku a zobrazovali neznáme schodisko so vstupnými dverami do objektu. Pri porovnaní viacerých fotografií sa ukázalo, že je to presne na mieste kaplnky. Na východnom krídle, pri rohu so severným krídlom. Dnes tam nie je.

Pôvodný vchod do zámockej kaplnky z parku.

Nad vchodom je vidieť na fasáde mierne vystúpený kríž. Je tam dodnes, hoci pôvodné dvere so schodiskom nahradilo okno. Dnes je zamurované.

Kaplnka bola veľká. Jej priestor mal na severnom krídle dve okná (obe sú zamurované kvôli oltáru) a na východnom krídle štyri okenné otvory. Doteraz sa zdalo, že to boli štyri okná, teraz sa ukázalo, že okná boli tri, a jeden otvor patril dverám.

Pôvodný vchod do zámockej kaplnky z parku je už niekoľko desaťročí zamurovaný.

O pôvode „novoobjaveného“ vstupu, rovnako o jeho ďalšom osude nevieme zatiaľ nič. Samotná informácia o jeho existencii je však zaujímavá. Nevylučujeme, že je nová aj pre mesto a pamiatkarov. Možno sa vďaka nej otvorí ďalší variant sprístupnenia kaplnky po plánovanom zrekonštruovaní.

Pôvodný vchod do zámockej kaplnky z parku je už niekoľko desaťročí zamurovaný. Stopou po ňom je len kríž nad pôvodným vchodom.

Foto: archív a Jozef Ježek

1 odpovedať
  1. M!ro
    M!ro hovorí:

    Vstup zvonka by urcite bol atraktivny aj pre sobase v kaplnke s naslednou party pod holym nebom v parku…

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.