Alfréd Bollardt – Posledný z prvých

Začiatkom februára zomrel takmer 98-ročný Alfréd Bollardt – niekdajší malacký gymnazista, učiteľ a športovec, ktorý to v hokeji dotiahol až na majstra a reprezentanta Slovenska.

Alfréd Bollardt sa narodil v rakúskom Podlanigu 8. decembra 1916. Otec bol Čech, matka Rakúšanka. Kvôli otcovej práci (železnice) sa presťahovali na územie Slovenska. Usadili sa v Malackách, kde Alfréd prežil detstvo a mladosť. Tu v období 1927-1935 študoval na františkánskom gymnáziu, istý čas bol podpredsedom Gavlovičovho študentského samovzdelávacieho krúžku. Patril medzi prvých 38 maturantov tejto školy. Rovnako ako celé štúdium aj maturitnú skúšku zvládol s vyznamenaním.

Alfréd Bollardt (vpravo) ako primán na gymnáziu v školskom roku 1927/1928.

Pedagogické pôsobenie
Na bratislavskej filozofickej fakulte vyštudoval latinčinu a nemčinu a v roku 1938 sa vrátil na gymnázium – ako učiteľ. Popri uvedených predmetoch vyučoval aj telocvik. Bol triednym maturitnému ročníku 1942-A. Na jeseň 1945 odišiel na vtedajšie III. štátne gymnázium v Bratislave.

Učiteľ Alfréd Bollardt.

Neskôr učil na zdravotnej škole v Bratislave, kde sa stal riaditeľom. V tom období bol spoluautorom cvičebnice latinského jazyka pre zdravotnícke školy. V roku 1958 bol ako nečlen komunistickej strany odvolaný z funkcie riaditeľa. V školstve pôsobil naďalej. V roku 1969 bol spoluautorom vysokoškolských skrípt s názvom Učebné texty z jazyka nemeckého pre poslucháčov Prírodovedeckej fakulty.

Hokejová kariéra
S menom A. Bollardta sa spájajú začiatky malackého hokeja v rámci klubu MSC. Stal sa prvým kapitánom hokejového družstva. “S bratom Walterom ako študent a potom mladý profesor začal na rybníku za pílou a potom na upravenom teréne (trávniku) za RTJ. Ako divák som tam chodil mrznúť (bez mrazu sa nehralo). Bol úžasne rýchly,” spomína dnes jeho niekdajší žiak z malackého gymnázia Ivan Budinský.

Hokejista Alfréd Bollardt.

Bollardt v rozhovore pre denník Pravda v roku 2013 o začiatkoch v Malackách uviedol: „Keďže sme nemali štadión, museli sme si poradiť inak. Brigádovali sme v papiernickej firme, kde sa nachádzali jazerá s rezervnou vodou v prípade núdze. Na nich sme si postavili ihrisko, ktoré sme ohradili nízkymi mantinelmi z dosiek. Potom nám už nezostávalo nič iné, než veriť, že mráz vydrží čo najdlhšie.“

Jeho spomienky na toto obdobie sú publikované v knihe Dejiny športu v Malackách, vydanej v roku 2014. Nevenoval sa len hokeju. I. Budinský prezrádza: “V Malackách hrával aj tenis, aj so mnou asi dva razy. Najviac preháňal svojho maturantského a profesorského kolegu Jula Trebišovského, s ktorým bol veľký kamarát.”

Tenista Alfréd Bollardt

V 40. rokoch 20. storočia prestúpil hokejista A. Bollardt do Bratislavy. Hral vo viacerých prvoligových kluboch vrátane predchodcu bratislavského Slovana. Trikrát sa stal majstrom Slovenska. Nastúpil aj v drese reprezentačného slovenského mužstva. Ľadový hokej hral na špičkovej úrovni celkovo 22 sezón.

V roku 2012 sa ako najstarší hokejista stal zaujímavým objektom pre médiá. Presvedčili ho, aby si obul korčule, snímali ho aj televízne kamery. Pri jednom páde si zlomil nohu. Nasledovala operácia a liečenie, po ktorom zase sám chodil.

Návraty do Malaciek
Do Malaciek sa A. Bollardt pravidelne vracal pri príležitosti pomaturitných stretnutí a tiež slávností spojených s výročím vzniku gymnázia. Naposledy v roku 2012. Bolo to už po zahojení zlomenej nohy. Prišiel sám – autobusom.

Okrem toho sa zúčastňoval ministretnutí absolventov malackého gymnázia v Bratislave. “Raz prieniesol knižočku, z ktorej nám prednášal vtipy,” spomína I. Budinský.

A. Bollardt sa stal aj divadelnou postavou. V roku 2010 pri príležitosti výročia prvých maturít nacvičili gymnazisti pod vedením Beiny Reifovej predstavenie, ktorého dej sa odohrával na malackom františkánskom gymnáziu v čase pred prvými maturitami. Medzi inými postavami bol tiež A. Bollardt.

Alfréd Bollardt v marci 2013.

Posledné roky života strávil A. Bollard v centre sociálnych služieb v Modre. Zomrel 5. 2. 2015 ako posledný z prvých maturantov františkánskeho gymnázia. Pohreb bol v bratislavskom krematóriu o desať dní neskôr. Za bývalých študentov gymnázia sa s ním rozlúčil dr. Ivan Budinský.

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.