Firštka Margita, manželka Mikuláša XIII. Pálffyho

Kým v minulosti väčšinou ovplyvňovali dianie muži, jednou zo žien, ktorá sa výrazne zapísala do malackého života, bola kňažná Margita, manželka Mikuláša XIII. Pálffyho.

Margita Zichy sa narodila v Budapešti 29. decembra 1856. Bola druhá z detí grófa Františka Zichyho (1822-1909) a grófky Anny, rodenej Kornisovej (1836-1901). Pokrstili ju 31. decembra menami Margita Antónia Dominika Katarína Anna Mária. Mala o rok staršiu sestru Šarlotu Karolínu a o tri roky mladšieho brata Antona.

16. februára 1885 sa vydala v Budapešti za o päť rokov mladšieho Mikuláša XIII. Pálffyho, ktorý už vtedy bol kniežaťom a hlavou malackého veľkostatku. Manželstvo bolo bezdetné.

Margita sa venovala charite, už v roku 1885 nachádzame v novinách zmienku o jej zapojení do charitatívneho projektu v Budapešti.

Mikuláš mal pracovné povinnosti vo Viedni, ale mimo toho manželia trávili čas aj v Malackách. V roku 1889 založila Margita v Malackách spolu s manželom kláštor vincentiek, ktorý slúžil na vzdelávanie miestnej mládeže. Bola patrónkou kláštora. V kronike kláštornej školy sa zachovalo množstvo zmienok o kontaktoch oboch manželov Pálffyovcov s kláštorom, resp. školou. Či už išlo o slávnostné akadémie pri príležitosti menín kniežacieho páru, pri školských skúškach, alebo išlo o vianočné darčeky.

“19 20./VI. Boly zkušky, v prítomnosti našého dobrotivého panstva a mnoho hosťov. Premie p. osv. knažná vlastnoručne rozdala našim deťom,” uvádza sa v zázname v kronike z roku 1913.

Počas prvej svetovej vojny kňažná v priestoroch kláštora zriadila nemocnicu pre ranených vo vojne. Vďaka tomu dostala na jar 1916 ocenenie za zásluhy o Červený kríž v Bratislavskej župe.

Margita sa prišla pozrieť do malackého kláštora aj pred Vianocami 1916, podobne ako aj v predchádzajúcich rokoch. Deti od nej dostali “…vianočné darky. Bože kto by sa to bol nazdal že je toto posledný čo naša velkodušná kňažna so svojou štedrou rukou deťom posledný ráz vianočné dary rozdáva a teši sa nad radosťou obdarovaných dietok.”

Kňažná Margita Pálffy, rodená Zichy

Kronika bola vedená spätne (minimálne v slovenčine) a v čase záznamu sa už vedelo, že Mikuláš XIII. s Margitou z Malaciek natrvalo odišli – počas prevratu na jeseň 1918, na konci prvej svetovej vojny. Kronikárka sa nepomýlila. V roku 1917 sa Vianoce v kláštore neoslavovali, lebo škola bola cez zimu nútene zatvorená.

Na konci roka 1916 sa Margita s manželom zúčastnila v Budíne korunovácie korunného princa Karola za uhorského kráľa.

Margita odišla z Malaciek po vypuknutí prevratu na začiatku novembra 1918. Jej manžel bol v tom čase vo Viedni. Po odznení prevratu a upokojení pomerov sa do Malaciek nevrátili. Ich trvalým sídlom sa stal rakúsky Marchegg, kde sa v zmenených pomeroch cítili bezpečnejšie.

Rehoľníčky z Malaciek vývoj prevratových udalostí pozorne sledovali. Mali obavy – ich kláštor bol závislý od priazne oboch Pálffyovcov. Kláštor i škola však pôsobili i naďalej. Margita s manželom pozorovali vývoj v Malackách z diaľky. Na jeseň 1924 ich rehoľníčky navštívili v Rakúsku. Kronikárka poznamenala, že kňažná ich “…už dávnejšie túžobne očakáva. Jej najväčšia radost a potecha je keď dačo pekného očuje o škole dievčenskej v Malackách.”

Začiatkom februára 1925 sa malacké vincentky dozvedeli o “nebezpečnej nemoci našej osvietenej knažnej”. Choroba trvala niekoľko mesiacov a 6. júla 1925 jej Margita podľahla. Pohreb prebiehal v Marcheggu, v Malackách sa za zosnulú v Čiernom kláštore slúžila zádušná omša.

Rehoľná kronikárka situáciu v Malackách opísala, ako to vtedy bolo zvykom, s emóciami: “Len pred niekoľko hodinami hlučné ulice zrazu utíchly, keď sťa blesk zo zachmúreného neba rozniesla sa smutná zvesť, že dobrotivá naša pani kňažná odobrala sa s tohoto sveta. … A či je to možné? Veď pani kňažná Margita Pálffy nebýva tu už, ani z jej rodiny nik, ktože teda žialil za ňou? Snáď jej poddaní, to teraz nie je vo zvyku. A predsa oči nepočetných vdov a sirôt zalialy sa slzami, ktorým bola dobrá táto duša, čo vzácna zriedkavosť, sama súc bezdetná tou najlaskavejšou matkou. Zakvílili jej verní služobníci a úradníci – oni vedia, čo v nej utratili. No neviem, či to kto väčšmi pocítil, ako náš ústav a jej miláčkova, milosrdné sestry, ktoré všeobecne nazývali dcérami panej Margity. Zúčastnili sme sa aj jej pohrabu v rakúskom mestečku Marheggu. Bol to dojímavý pohľad vidieť jej vznešeného manžela dobrotivé knieža pána Mikuláša Pálffyho trúchliť nad jednoduchou kovovou rakvou nebožkej. … Na jej pohrab okrem veľkého príbuzenstva došli jej úradníci a služobníci zvlášte z Malaciek v hojnom počte. Títo chcejúc sa jej ešte naposled zavďačiť priniesli jej z jej Malačánskeho parku, ktorý tak veľmi milovala, v hodvábnom vankúšku hliny pod hlavu.”

Parte kňažnej Margity Pálffy bolo vytlačené aj v slovenčine.

Na mŕtvu sa spomínalo len v dobrom a nikto nespomínal, ako sa na jej koč počas prevratu pred siedmimi rokmi pri Gajaroch strieľalo, keď chcela odísť do Rakúska.

Pálffyovský fotoarchív sa v Malackách nezachoval. Kým fotiek a obrazov Mikuláša XIII. poznáme asi šesť (z toho ani jeden v origináli), portrétne fotografie jeho manželky Margity sa v Malackách zachovali minimálne tri a ďalšie obrázky sme našli na internete. V Marcheggu sa nachádza archív, ktorého poznanie by priblížilo život posledných malackých Pálffyovcov. Žiaľ, v tejto chvíli nie sú tieto materiály dostupné.

Zdroje:
https://familysearch.org/ark:/61903/1:1:X8JR-KMQ
http://genealogy.euweb.cz/hung/zichy4.html
Pressburger Zeitung 12.10.1885
Pressburger Zeitung 12.4.1916
Kronika rímskokatolíckej ľudovej školy dievčenskej v Malackách.
Historia Domus Malackyensis. 1916-1936.
Šíp, V. – Trebišovský, J. V.: Malacky. Kapitoly z dejín mesta, II. časť. Malacky 1996

3 komentárov
  1. Maroš
    Maroš hovorí:

    Maťo, ako mám chápať vetu: „16. februára 1885 sa vydala opäť v Budapešti …“? Už bola predtým vydatá?
    Alebo jednoducho sa vydala v meste kde sa aj narodila?

  2. Rozália Habová
    Rozália Habová hovorí:

    …úžasná žena a mecenáš nášho mesta…hodný príklad nasledovania…

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.