Aj tento rok sa môžete tešiť na Historické potulky Malackami

Vlani sme v MCK začali s podujatím Historické potulky Malackami. Hoci mnohí tvrdia, že Malacky nemajú centrum a že tu nie je žiadna história. Očakávali sme hŕstku nadšencov a neformálne rozprávanie. Prišlo ich však niekoľko desiatok a začala sa tradícia.

Hlavným cieľom podujatia bolo pripraviť niečo pre Malačanov, ukázať im mesto z historického pohľadu, načrtnúť jeho vývoj. Od roku 2007, keď sme s Peťom Blažíčkom začali viesť rozhovory o podobe Malaciek v minulosti, sa nahromadilo množstvo fotiek, máp, informácií. Rozprávali sme sa s desiatkami pamätníkov, vymýšľali rôzne zaujímavé projekty. Nastal čas, keď sme si trúfli aj na potulky.

Historické potulky Malackami. Foto: Miroslav Konečný

Prvé potulky boli asi najvydarenejšie. Prechádzky mestom trvali približne dve hodiny, vrátane prehliadky veže farského kostola (ktorá sa po páde veže lábskeho kostola zrušili), potom nasledovalo takmer dvojhodinové premietanie fotiek v zámku.

Podujatie sa rozrástlo. V priebehu leta sa potom potulky zopakovali ešte dvakrát a v obmenenej podobe pre organizované skupiny tiež dvakrát. Na prelome októbra a novembra sme pripravili sprevádzané potulky starým cintorínom. Vtedy sa do potuliek aktívne zapojilo aj občianske združenie Malacké pohľady. O návštevníkov nebola núdza.

V roku 2015 boli potulky trikrát (počas Dňa sprievodcov, Dňa múzeí a galérií a počas športových hier dôchodcov). V skrátenej podobe, ale pri väčšom počte účastníkov. Najviac ich prišlo 21. februára, keď sa skupina potulujúcich rozrástla až na osemdesiat ľudí.

Historické potulky Malackami. Foto: Miroslav Konečný

Hoci pôvodne sme vôbec na turistov nepomysleli, v priebehu roka už niekoľkí prišli. Ukazuje sa, že potulky si našli miesto v projekte, ktorý snáď teraz nemôžeme pomenovať ani ako cestovný, ani ako ruch, ale ktorý k tomu smeruje.

V lete sa opäť vraciame k osvedčenému modelu z minulého roka. Trasa bude iná ako vlani – so začiatkom pri mlyne na Dolnom konci, pokračovaním na Rádku a v zámockom parku a ukončením v múzeu na Záhoráckej. V prípade horúceho počasia s krátkymi prestávkami na kofolu či pivo.

Prechádzky budú trvať viac ako dve hodiny a ak niekto vydrží až do konca, debaty môžu pokračovať v MCK pri premietaní historických fotiek.

Dôležitá informácia na záver: letné večerné potulky Malackami budú v stredu 15. júla a v stredu 12. augusta. Začnú o 19. hodine. Ako podujatia v rámci Kultúrneho leta budú bezplatné. Zdieľajte, šírte informáciu ďalej.

Trasa historických potuliek Malackami v roku 2014

Trasa potuliek v roku 2014

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.