Správa o stave Detského divadla a Štúdia mladých divadla na Hambálku v Malackách

Divadelná sezóna 2014/2015 prebehla podľa dramaturgického plánu, ktorý napĺňal stratégiu narodnoobrodeneckého hnutia a počiatky siahajú k uvedeniu troch titulov: Radúz a Mahuliena, Jožko Púčik a jeho kariéra a Dunaj. Následne sa Slovenské národné divadlo, inšpirované Divadlom na Hambálku, rozhodlo uviesť rok slovenskej tvorby aj na doskách SND. My ale ideme ďalej.

Priniesli sme premiéru všetkých hercov a ročníkov ŠM DNH, pod spoločným názvom PASUS a pasovali sme sa s literárnymi predlohami, opäť, slovenských autorov, známe kvarteto: Hevier, Dušek, Feldek, Navrátil a nebáli sme sa zvádzať boj aj s vlastnou invenciou.. A to boj bol.. verte.

Štúdio mladých Divadla na hambálku Malacky: Pasus (2015). Foto: Sabina Zetková

V jedno popoludnie tak 35 hercov od 5 do 19 rokov, na 40 m², 125 min, pod vedením 1 režiséra s 2 asistentmi, s 1 technikom, 1 grafikom, s 1 hlasovým pedagógom, s 1 partnerom predstavilo:
– 5 divadelných vystúpení
– 10 nových hereckých osobností
– 3 herečky vo veku 5 rokov
– 2 budúce školáčky
– 1 čerstvého maturanta
– 2 odchádzajúce hviezdy na zahraničný pobyt za veľkú mláku
– 2 speváčky
– 13 tanečníkov
– 4 moderátorky z kategórie „prenádherné“
– 2 recitátorov

Na javisko sa 31.5.2015 postavili ostrieľaní harcovníci i herečky, ktoré medzi nás prišli pred tromi mesiacmi a ešte sú škôlkárky. Veríme, že MCK Malacky pripravilo divákom príjemné popoludnie.

Súčasťou prezentácie nášho divadla bola aj účasť na súťaži v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. Za ostatné tri roky sme získali 20 nominácií na najvyššiu celoštátnu prehliadku, špeciálne Barbora Vajglová niekoľkonásobne. Medzi postupujúcich v V. kategórii patrí aj Denis Farkaš, úspešný bakalár divadelného manažmentu. V Malackách je teda skvelá recitátorská liaheň.

Štúdio mladých Divadla na hambálku Malacky: Pasus (2015). Foto: Sabina Zetková

V nadchádzajúcej sezóne sa však tejto postupovej prehliadky nezúčastníme, dramaturgický plán 2015/2016 budeme stavať na nových základoch, budeme sa literárnym ukážkam venovať trocha inak. K prednesom sa vrátime o rok.

Zjavili sme sa ako čerti a anjeli v rámci Adventných Malaciek a privítali sme v dobových kostýmoch návštevníkov prvého adventného koncertu. Opäť sme vítali Troch kráľov pri jasličkách nášho tradičného Živého Betlehemu.

Naše herečky začali hosťovať v predstavení DNH Rómeo a Júlia po tridsiatich rokoch.

Prichádzajúce leto, už tradične, zasvätíme príprave špeciálneho predstavenia, tak ako úspešné predstavenie BARSJAK 2014/2015, a uvedieme ho na festivale Zejdeme sa na Hambálku. Ukončíme tak sezónu a otvoríme nadchádzajúcu divadelnú sezónu 2015/2016.

Štúdio mladých Divadla na hambálku Malacky: Pasus (2015). Foto: Miška Havrilová

Počas prípravy a realizácie predstavení sme spolupracovali s dlhoročným partnerom, spoločnosťou AutoDay, konzultovali sme techniku reči s A. Swanom, spolupracovali s technikom Milanom Kojsom, s grafikom Otom Divínskym a speváčkou Mirkou Královou, ktorú poznáme pod umeleckým menom MIA. Jakub Lepiš a Sára Stupňanová podržali réžiu a rodina Kožuchová prispela sponzorsky. Všetkým úprimne ďakujeme.

Text: Beina Reifová, ŠM DNH
Foto: Miška Havrilová, Sabina Zetková

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.