Mŕtvy frajer na javisku

„Hoj, mesiačok svieti, hviezdičky sa träsú a mŕtvý so živým na koni sa nesú.“ Túto vetu (spolu s ďalšími) zaznamenal Pavol Dobšinský snáď pred 150 rokmi na strednom Slovensku. Diváci v malackom kine mohli takýto obraz vidieť v prvých dvoch septembrových dňoch. Štúdio mladých Divadla na hambálku uviedlo predstavenie inšpirované Dobšinským s názvom Mŕtvy frajer.

„Bol raz driečny šuhaj a jedno švárno dievča. Tí sa veľmi radi videli a o krátky čas mali sa už zobrať. Ale vtom strhla sa vojna; šuhaj musel si pripásať šabľu a ísť s druhými do tej vojny. Keď sa odberal od svojej milej, na kolenách ju zaprisahal, aby čakala za ním za sedem rokov a za sedem týždňov; potom že môže aj vydať sa.“

Štúdio mladých Divadla na hambálku Malacky: Mŕtvy frajer

Tak sa začína príbeh, ktorý si v minulosti v rôznych obmenách odovzdávali naši predkovia. Milý zahynul, milá o tom nevedela a čakala na neho. Určený čas uplynul a ona mala dilemu, či sa vydať alebo nie. Tak sa vybrala „k jednej starej matke, čo rozumela sa do všakovakých vecí.“ Vďaka jej radám sa podarilo milej vzkriesiť mŕtveho. Prišiel za ňou a vzal si ju so sebou…

Hororového príbehu sa chytili mladí divadelníci pod vedením Beiny Reifovej. Scenár pripravil Stano Bellan, rovnako ako texty piesní, ktoré v predstavení odzneli. Autorom hudby bol Rasťo Král a scénu vytvorila Ruženka Habová. Už samotné mená členov tvorivého tímu zaručovali kvalitu. Aj ju priniesli.

V hlavných úlohách sa predstavili Kristína a Karolína Reifové, Denis Farkaš a Denis Šatan. Dnes už ostrieľané herečky a herci, žiadni začiatočníci. Svoje nielen herecké, ale aj spevácke úlohy zvládli výborne a spolu s ďalšími hercami vytvorili horor ako sa patrí. V tom najlepšom zmysle slova. Diváci to ocenili potleskom postojačky.

Štúdio mladých Divadla na hambálku Malacky: Mŕtvy frajer

„Vždy som si však chcel vyskúšať divadlo a ak to nebude prepadák, tak s tým možno už nikdy neprestať,“ napísal pred pár dňami v pozvánke na predstavenie Stano Bellan. Keďže od prepadáku mal Mŕtvy frajer ďaleko, tešíme sa, že slovo dodrží.

Fotogalériu z predstavenia si môžete pozrieť vo facebookovom albume Malackých pohľadov.

Foto: Martin Macejka a Miroslav Konečný

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.