Novoročný pozdrav z roku 1900

Na prelome 19. a 20. storočia vytlačila Wiesnerova tlačiareň v Malackách zaujímavý novoročný pozdrav – pohľadnicu zobrazujúcu členov vtedajšieho malackého spevokolu. Pozrieme sa na ňu bližšie.

Malacký spevácky a hudobný spolok

Na stene je vidieť logo s nie celkom zreteľným nápisom. Nápis na pohľadnici však jasne hovorí, že islo o „Malaczkai dal- és zeneegylet“, teda Malacký spevácky a hudobný spolok. Z toho môžeme predpokladať, že spolok bol úradne zaregistrovaný, mal svoje stanovy, vedenie, účtovníctvo, zápisnice.

Malacký spevácky a hudobný spolok

Príznačné pre tú dobu bolo, že na čele každého významnejšieho spolku boli najväčší mocipáni. V strede tohto výrezu je hlavný slúžny malackého okresu August Nagy, predĺžená ruka uhorskej štátnej moci. Bol tiež v čele hasičského spolku či spolku Casino. Vpravo by mohol byť ďalší vplyvný muž – niekdajší bratislavský podžupan a pálffyovský úradník Pavol Bacsák.

Malacký spevácky a hudobný spolok

Mladý muž s okuliarmi vpravo dole je staviteľ František Steidl. Ďalších pánov zatiaľ nevieme identifikovať.

Malacký spevácky a hudobný spolok

Poznáme dve verzie tejto pohľadnice. Jedna obsahuje len názov spolku, druhá obšírnejší popis: „“Novoročný pozdrav zo silvestrovského večera Malackého speváckeho a hudobného spolku.“ Jedna z pohľadníc bola poslaná v lete roku 1900. Keďže fotka vznikla na prelome rokov, vznikla zrejme na konci roka 1899 a posielali ju od začiatku roka 1900.

Malacký spevácky a hudobný spolok

2 komentárov
  1. Ján Walach
    Ján Walach hovorí:

    Vždy som sa zaujímal o dejiny Malaciek. Pán Macejka oceňujem Vaše hlboké znalosti, hoci viem dosť
    o dejinách nášho mesta, ale stále mi dopĺňate medzery v tejto oblasti.

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.