Spravodajstvo z malackej atletiky 26. 5. 2016

Medzioblastné stretnutie dorastu v Košiciach potešilo
V nedeľu 22. mája sa konali v Košiciach premiérové medzioblastné preteky dorastu. Tento projekt vznikol na pôde komisie mládeže a pri jeho prezentácii vládli pomerné rozpaky. Odporcovia aj zástancovia týchto pretekov predkladali svoje argumenty ako na bežiacom páse, takže bolo jasné, že až samotné preteky ukážu, či bude mať tento plán pokračovanie. Zo začiatku sa rátalo s tým, že by táto súťaž bola viackolová, pilotný projekt však v prvom ročníku rátal len s jednými pretekmi.

Takisto miesto týchto pretekov – Košice – sa nezdalo najvhodnejšie nielen kvôli vzdialenosti, ale aj kvôli nezhodám medzi východniarmi, ktoré mohli ovplyvniť kvalitu týchto pretekov. Aj z týchto dôvodov sa časť mládežníkov pretekov nezúčastnila. Za nenastúpenie na štart avizovalo vedenie zväzu síce určité sankcie, ale ani tieto opatrenia neodradili niektorých, aby sa tejto súťaže nezúčastnili.

V sobotu 21. mája sa konalo v Česku kolo dorasteneckej ligy, kde hosťuje množstvo slovenských pretekárov, takže niektorí dali prednosť tomuto štartu. Proti gustu žiadny dišputát, v Česku je určite vyššia kvalita súťaží, takže aj väčšia možnosť dosiahnuť kvalitný výkon. Takže ak berieme do úvahy názor, že výsledky v doraste sú nadovšetko, tak sa dá rozhodnutie trénerov pochopiť. Ale ak berieme do úvahy, že chceme zdvihnú kvalitu súťaží na Slovensku, tak potrebujeme takéto súťaže ako soľ. Nie všetci hosťujú v Česku a je dôležité, aby sa tí najlepší stretávali nielen na M-SR, ale aj viackrát počas roka. A táto súťaž by mohla byť pre pozdvihnutie úrovne dorasteneckej slovenskej atletiky ako stvorená. Je logické, že atléti so svojím individualistickým prístupom atletiku týmto spôsobom nevnímajú, ale ak pozeráme na tieto preteky z pohľadu slovenskej atletiky, tak je to posun vpred.

Samotné preteky dokázali opodstatnenosť tohto projektu. Prvé plus bolo to, že Košice sa zhostili úlohy usporiadateľov so cťou. Na slovenské pomery to nebolo najhoršie. Aj pretekári v dobrom počasí podávali kvalitné výkony a padlo množstvo osobných rekordov. Jednoducho povedané, preteky mali dobrú atmosféru a bodaj by bolo takýchto pretekov na Slovensku čo najviac. Dokonca sme boli svedkami, ako si predstavitelia „znepriatelených“ strán východoslovenskej oblasti podali ruky, čo aj máme fotograficky zdokumentované.

Súťaž družstiev vyhrali prekvapujúco Stredoslováci, hoci za favoritov boli pasovaní Západoslováci. Na chvoste sa ocitli podľa očakávania Bratislavčania, kde je atletika skutočnou Popoluškou. Veď v celej oblasti okrem pár slabých bratislavských klubov fungujú len Malačania. Okresy Senec, Pezinok a Modra sú mimo akéhokoľvek atletického diania.

Veríme, že táto súťaž sa udomácni v atletickom kalendári a prinesie výrazné oživenie dorasteneckej atletiky. Aby sme sa nemuseli spoliehať len na Čechov, ak chceme dosiahnuť kvalitné výkony. Košice ukázali, že by to mohlo ísť aj v našich skromných slovenských atletických podmienkach.

Skokanská skupina V. Handla v Košiciach zabojovala
Skokanská skupina trénera V. Handla sa vybrala do Košíc na medzioblastné stretnutie dorastu. M.Benková, K. Martinusová a M.Žilavý sa tešili na Košice, pretože forma im stúpa a aj tréner bol zvedavý, ako sa popasujú so súpermi. Škrt cez rozpočet im spravil vietor, ktorý fúkal proti rovinke, čo by nemusel byť problém, ak by usporiadatelia boli schopní na túto situáciu zareagovať. To sa však nestalo a diaľka sa odohrávala v protivetre, ktorý dosahoval niekedy až silu 4 metrov za sekundu. Aj napriek tomu trojica bojovala ako levy a výsledky nie sú na zahodenie.

Marcel skočil 668 cm, Melani 524 cm a Kika 528 cm. Marcel sa predstavil ešte v behu na 110 m prekážok, kde dosiahol slušný čas 14,76 s. Aj pri tomto behu mu vial vietor oproti silou 2 metre za sekundu. Marcel však tento beh zvládol technicky zatiaľ najlepšie a je len otázkou času, kedy pokorí limit na ME do 17 rokov. Veríme, že je len otázkou času, kedy padne v jeho podaní aj limit v diaľke, ktorý má hodnotu 7 m. Kika a Melani sa tešili aj na trojskok, kde si brúsili zuby na osobáky, aj keď im tréner dovolil skákať len z kratšieho 12-krokového rozbehu. Aj usporiadatelia sa nechali obmäkčiť a skákalo sa po vetre. No a súťaž to bola ako lusk. Dievčatá využili dobré podmienky a osobáky lietali ako na bežiacom páse. Niektoré odvial prisilný vietor, ale niektoré platili. Melani skákala ako leopardica a čo skok to osobák. Najdlhší meral 11,59 m, ale ten bol veterný. Na víťazstvo by jej stačil aj druhý pokus 11,55 m, ktorý bol bez vetra, takže sa dostala do čela slovenských dorasteneckých tabuliek. Kika mala smolu, pretože jej výkon 11,47 m odvial prisilný vietor, ale aj tak Kika skákala technicky zo všetkých pretekárok najlepšie a je len otázkou času, keď bude atakovať 12 m. To isté samozrejme platí aj o Melani, takže tréner Handl má skokanskú skupinu ako lusk.

Sezóna sa rozbieha a veríme, že výkony všetkých členov skupiny budú mať stúpajúcu tendenciu.

Marcel Žilavý s limitom na ME dorastencov na prekážkach
V Bratislave sa 25. mája konalo druhé kolo ligy mladších žiakov a dorastu. Dobré počasie a vietor v chrbte sme využili s Marcelom Žilavým na splnenie limitu na ME dorastencov. V prekážkach dosiahol čas 14,43 s, čo je čas, ktorý mu postačuje na účasť na týchto majstrovstvách. Je pravdepodobné, že tento čas ešte vylepší a čakáme limit aj v diaľke, ktorý je 7 m, ale predsa len môže byť Marcel spokojnejší, pretože jeden limit má vo vrecku.

Dali sme si aj tréningovo diaľku z 12-tich krokov a tu dosiahol Marcel výkon 675 cm. Technicky to bolo veľmi dobré, oveľa lepšie než z celého rozbehu, kde predodrazový rytmus ešte nezvláda. Tu ho zvládol pomerne dobre, takže je len otázka času, kedy to príde aj z dlhších rozbehov. Marcel si zaskákal aj trojskok. Najprv z 10-tich skokov skočil 13 m, ale to z jeho rýchlosti nezvládal technicky, tak sme to dali zo šiestich nenabiehaných krokov a dal pekne technicky 12,50 m. Forma ide pomaly hore, len aby nám prialo aj počasie a treba chytiť aj tie správne preteky.

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.