Z majstrovstiev Slovenska priviezli malackí atléti tri medaily

Aj z M-SR dospelých sa vrátila naša výprava s medailami. Tentokrát nám do zbierky nepribudla zlatá, ale dve strieborné a jedna bronzová. Infarktovú situáciu pripravila pre svojho trénera Eliška Chvílová v skoku do diaľky. Eliška sa na tieto preteky poctivo pripravovala, na tréningoch to vyzeralo dobre a aj v rozcvičke pred súťažou. Dokonca aj prvý zaisťovací pokus 577cm signalizoval, že to môže byť dobré. Potom u Elišky nastal zlom, spomaľovala, nevbiehala do odrazu a tréner nevedel, čo sa deje. Pokusy číslo dva, tri a štyri boli tragické. Našťastie sa v piatom pokuse vzchopila a skočila 604cm, čo jej zaručilo druhé miesto za skvelou Jankou Velďákovou, ktorá dosiahla výborných 675cm.

Zaregistrovali sme aj úspešný návrat našej bývalej pretekárky Claudie Hladíkovej, ktorá dosiahla slušných 596cm, čo jej stačilo na štvrté miesto. Aj z toho je vidieť, že súťaž bola na slovenské pomery veľmi slušná. Na siedmom mieste sa ešte umiestnila naša dorastenka Kristína Martinusová, ktorá skočila 539cm. V hre sme mali aj ďalšiu skokanku našej skupiny, Melani Benkovú, ktorá sa výkonom 512cm do finále neprebojovala. Meli dosiahla vo štvrtok výkon 551cm a ak by podobný výkon dosiahla tu, katapultovalo by ju to do finále.

Aj naša šprintérska sekcia zabojovala a zabodovala. Boris Pribil si brúsil zuby v behu na 400m na medailu a hlavne na kvalitný výkon. Obidve želania sa mu splnili a už v rozbehu si spravil kvalitný osobák 49,06s. Vo finále to mal mať ťažšie, pretože pole bolo plné bežcov, ktorí mu mohli skomplikovať hon za medailou, na čele s olympionikom Jozefom Repčíkom. Ten však predviedol pramálo zo svojho umenia a skončil v poli porazených na štvrtom mieste.

Boris si vybojoval druhé miesto v čase 49,46s a získal skalpy silných súperov. Darilo sa aj Michalovi Mecháčkovi, ktorý sa prebojoval do finále v behu na 200m a tam zabojoval tak, ako sme ho už dlho nevideli. Odmenou mu bol osobný rekord a kvalitný osobák 22,48s.

Ak sme kritizovali Nitru za „juniorky“, tak treba pochváliť Duklu za dobrú organizáciu. Všetko klapalo a aj výkony v niektorých disciplínach boli slušné. Škoda, že disk a kladivo sa tradične v Bystrici odohráva mimo štadióna, pretože hlavne kladivo je našou parádnou disciplínou a pretekári by si zaslúžili hádzať na hlavnej ploche.

No a horizontálne skoky, to bola paráda. Skvele upravený piesok po každom skoku, hlavný rozhodca rozhodoval presne, neboli žiadne pochybnosti pri prešľapoch a hlavne ženská diaľka mala úroveň, za ktorú by sa nemusela hanbiť žiadna krajina, ktorá je na približne rovnakej atletickej úrovni ako naša. 5 dievčat atakovalo 6 metrovú hranicu a čerešničkou na torte bol skvelý skok Janky Velďákovej 675cm. Ženská diaľka zaujala aj pomerne slušne zaplnenú hlavnú tribúnu, kde nesedeli len pretekári, ale bolo vidieť aj priaznivcov atletiky.

Je škoda, že týmito pretekmi prakticky na Slovensku skončila atletická sezóna, všetci sa rozbehnú na prázdniny a atletika bude pokračovať len podujatiami na európskej a svetovej úrovni. Možno sa raz dočkáme, že pretekať sa bude hlavne vtedy, keď bude mať väčšina atlétov prázdniny. Naša termínovka je postavená hlavne podľa želania športových gymnázií a tým začínajú prázdniny, deti sa rozpŕchnu domov z internátov a kto by ich už zohnal. Takže finíto a došportovali sme. Ešte že máme tých Čechov, ktorí majú atletické stredy, štvrtky atď., takže aj tých pár športuchtivých atlétov si môže trénovať a testovať svoje schopnosti aj cez prázdniny.

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.