Čierny kláštor pod lupou

Pod lupu dáme fotografiu, ktorú vieme presne datovať. Pochádza z roku 1910 a viaže sa na požiar, ktorý poškodil františkánsky Čierny kláštor v nedeľu 27. novembra 1910. Vďaka novinovej správe z nasledujúceho dňa máme o ňom aj bližšie informácie.

Fotografia vydaná Wiesnerovcami ako pohľadnica zachytáva dodnes stojace časti kláštora (východné krídlo) a časť kostola, ako aj pôvodné južné krídlo.

Čierny kláštor v Malackách

Požiar vypukol zrejme predpoludním alebo okolo poludnia. Bratislavskí dobrovoľní hasiči boli podľa novín Westungarische Grenzbote telefonicky oslovení s prosbou o pomoc o pol druhej popoludní. Okrem nich zasahovali malackí dobrovoľní hasiči a ešte dva hasičské zbory z okolia.

Čierny kláštor v Malackách

Detail zobrazuje dnes už neexistujúce časti kláštora. Vľavo je pôvodné južné krídlo s dverami na prízemí a nad dverami slnečné hodiny. Vpravo je časť východného krídla, približne v tých miestach na prízemí požiar vypukol.

Čierny kláštor v Malackách

Strecha bola kompletne zničená, podobne dopadlo aj tretie nadzemné podlažie, ktoré bolo dobudované v roku 1890. Aj v iných častiach kláštora, kde neboli klenby, ale trámy, spôsobil požiar veľké škody.

Čierny kláštor v Malackách

Podľa novinovej správy zostala neporušená iba veža kostola. Napriek tomu prešla o šesť rokov neskôr kvôli zlému veľkou rekonštrukciou.

Čierny kláštor v Malackách

Pri nadstavbe tretieho podlažia v roku 1890 sa na juho-východnom rohu objektu vytvorila vežička, ktorú požiar tiež poškodil. Neskôr ju opravili, ale budova bola údajne v zlom statickom stave a tak celé južné krídlo vrátane tohto rohu koncom 20. rokov 20. storočia nahradili tým, ktoré stojí dodnes.

Čierny kláštor v Malackách

Kontrast pôvodnej a pristavanej časti budovy. Pôvodná budova bola tmavá (čierna) s bielymi prvkami (pasparty okolo okien, zvislý pruh medzi podlažiami, nárožné kvádrovanie), kým nové podlažie bolo natreté svetlou farbou.

Čierny kláštor v Malackách

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.