Zvonček na nádvorí malackého zámku

Na vnútornej fasáde západného krídla niekdajšieho pálffyovského zámku v Malackách, je pripevnený kus kovu, na ktorom bol kedysi zavesený zvonček.

Pálffyovský zámok v Malackách

Zvonček pravdepodobne pochádzal z pálffyovských čias. Keďže nebol pri vstupnej bráne (tam sme podobný zvonček nenašli ani na historických fotkách, ani stopy po ňom na fasáde), ale na nádvorí, zrejme neupozorňoval na príchod hostí. Či slúžil ako signál pre služobníctvo alebo to bolo ináč, to si môžeme len domýšľať.

V Malackách nepoznáme žiadnu fotku tohto zvončeka v pôvodnom stave. Ale vieme, že fungoval aj v 30. rokoch 20. storočia, keď zámok slúžil ako internát. Niekdajší študent Ivan Budinský (dnes 92-ročný) s úsmevom spomína na dávne časy v internáte. Študenti raz spustili z izby na poschodí špagát a priviazali ho o zvonček. Neskôr zhora zazvonili. Vrátnika to vyľakalo, keďže na nádvorí bol kľud. A študenti sa dobre bavili. Samozrejme, neminula ich odplata.

Pálffyovský zámok v Malackách

Na historickej fotke z obdobia okolo roku 1930 je zachytený pôvodný (dnes zamurovaný) vstup do zámockej kaplnky, nad vchodom je zreteľná rovnaká konštrukcia držiaca zvonček ako na nádvorí – aj so samotným zvončekom.

Pálffyovský zámok v Malackách

Na potulkách Slovenskom sme pred časom natrafili na podobný zvonček. V Hronskom Beňadiku (a určite aj inde). Na hornej fotke je vpravo celkový pohľad naň (vľavo je malacká konštrukcia na nádvorí zámku), na spodnej je detailný záber.

Vyhotovenie nového zvona nie je finančne náročné (200-300 eur). Nepochybujeme o tom, že skôr či neskôr sa v Malackách na nádvorí zámku bude opäť zvoniť.

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.