Veľký úspech malackých divadelníkov zo ŠM DNH na Kremnických gagoch

Malackí divadelníci zo Štúdia mladých Divadla na hambálku uspeli na europskom festivale humoru a satiry Kremnické gagy. Akadémia humoru nominovala projekt Chill Out na Cenu Stana Radiča za objav roka. Denis Farkaš sa stal dokonca víťazom v kategorii Umelecký prednes. Prinášame rozhovor s ním.

Štúdio mladých Divadla na Hambálku bolo nominované na tohtoročný festival prekvapivo až v dvoch kategóriách na medzinárodnú cenu Zlatý gunár. V akých kategóriách boli Malačania nominovaní?

Prvá nominácia bola v kategórii Umelecký prednes, o čom sme vedeli už počas letných prázdnin. Táto nominácia vychádza totižto z účasti na Hviezdoslavovom Kubíne, kde sme boli prvýkrát oslovení, takže sme s tým už takpovediac rátali. Druhá nominácia však bola veľkým prekvapením. Keď som v Kremnici prišiel na skúšku programu Koňa jeho, ktorého sa umelecký prednes týkal, tak mi pán Slovák – technik, pogratuloval k dvom nomináciám. Netušil som, o čom hovorí, až mi strčil pod nos festivalové noviny, kde sme zistili, že Štúdio mladých Divadla na Hambálku bolo s programom Chill Out nominované na Cenu Stana Radiča za objav roka. V tejto kategórii sme boli iba my a inscenácia Štúdia L+S: „Ekonomie dobra a zla“. To nás doslova posadilo na zadok.

Zlatý gunár

Laureáti 37. ročníka európskeho festivalu humoru a satiry Kremnické Gagy 2017 sú vyhlásení. Si jedným z nich. Ako sa cítiš?

Je to pre mňa nesmierna česť a cítim, že všetky tie prednesy, ktoré sme doteraz robili ma posunuli až k tomu, že sa nám podaril tento „gunársky“ kúsok. V prvom rade však cítim veľkú vďačnosť voči Beine Reifovej, ktorá ma na prednesy dlhoročne pripravuje a venuje tomu veľkú časť energie. Ono to nie je len dať niekomu naučiť sa text, ísť na súťaž a uspieť, alebo neuspieť. Predchádza tomu zložitý proces od výberu správneho autora a textu, ktorý Beina vyberá doslova na mieru, potom si prechádzame jednotlivé logické úseky, snažíme sa tie významy otáčať z každej strany, následne vyberáme vhodný spôsob interpretácie, po ktorom nastupuje dril. Účasť na prehliadkach je zároveň veľmi únavná, pretože to doslova zaberie celý deň. Recitátori idú jeden po druhom a Vy iba sedíte a čakáte, kým dôjde rad na Vás.

Čo sa mi však veľmi páči je, že nerobíme kompromisy. Nikdy nejdeme na prehliadku s tým, že potrebujeme dosiahnuť krajské, alebo celoštátne kolo, ale že sa snažíme prísť vždy s niečím originálnym. Dôkazom je aj to, že na krajskom kole HK som sa s týmto konkrétnym prednesom neumiestnil, dostal som čestné uznanie a celkom protichodné reakcie komisie, kdežto v Kremnici sme získali ocenenie.

Na festival si bol nominovaný po tretíkrát. Možno teda povedať, že festivalovú atmosféru už poznáš.  V čom bol festival iný?

Kremnické gegy sú veľmi príjemným podujatím. Všetky tie koncerty, pouličné vystúpenia, skeče a divadelné predstavenia z celého sveta sa odohrávajú v okolí hlavného námestia, kde je všetko pokope. Človek má tak relatívny komfort pozrieť si celý festival bez toho, aby sa musel nejako závratne presúvať. Bohužiaľ som si túto atmosféru ani raz poriadne neužil, pretože sme vždy  takmer celé dva dni zatvorení v Kočiarni, kde skúšame. Ono je to tak, že režisér, ktorý má program Koňa jeho na starosti, dáva dokopy recitátorov, techniku a hudobníka do jedného celku. Prvýkrát sa stretávame až na festivale a preto celý čas skúšame. Režisér pridáva svetelné a zvukové efekty, pridáva hudobné vystúpenia nacvičujú sa nástupy a podobne.

Tento rok to bolo iné hneď z niekoľkých dôvodov: Počas festivalu sa zhoršilo počasie, takže bolo trochu chladnejšie a pršalo. Skutočnosť, že sme mali dve nominácie bola obrovským prekvapením. Do prednesu sa režisér rozhodol pridať pomerne veľa nových svetelných a zvukových prvkov, čo ma trochu vyvádzalo z rovnováhy. Počas vystúpenia sedela v prvom rade prezidentka Akadémie Humoru – pani Zuzana Kronerová. Pred vystúpením nám prišla SMS od pani Radičovej, že sa príde pozrieť, čo ma už úplne odrovnalo. No a aby toho nebolo málo, z dvoch vystúpení mi dvakrát vypadol text :D.

Štúdio mladých Divadla na Hambálku.

Aké sú tvoje umelecké ambície do budúcna?

Ťažko povedať. Teraz ma čaká celkom rušné obdobie, takže si budem musieť v prvom rade plniť školské a pracovné povinnosti. Určite sa však budem zo všetkých síl snažiť, aby som mohol byť stálou súčasťou nášho Štúdio mladých Divadla na Hambálku. To, že bol program Chill Out nominovaný na tak prestížne ocenenie je zásluha Mirky, Riša, Maťa, Vanesy, Saši, Afra, Sáry, Jakuba, Dominika, Kristíny, Karolíny, Denisa, Ondra, Stana a hlavne Beiny, ktorá je našim hnacím motorom. Samozrejme sme veľmi vďační aj našim partnerom, ktorými sú Mestské centrum kultúry, Malacké pohľady, spoločnosť AutoSave, Mystery Sound, Rasťo Král a Misel Havril. Táto nominácia je pre nás veľká česť a obrovský záväzok a budeme robiť všetko pre to, aby sme nesklamali dôveru „krstnej mami“ loga Chill Out.

V najbližšej dobe nás čaká Chill Out v sobotu 30.9.2017 o 16:00 v Spoločenskom dome  počas tradičného divadelného festivalu Zejdeme sa na Hambálku. Naším hosťom bude Patrik Herman, spolumoderovať by mala Mirka Siváková. Budeme sa baviť o médiách, o slušnosti a sme teda sami zvedaví, čo z toho vznikne. Zároveň uvažujeme nad tým, že by sme sa po dlhšej pauze pustili do nejakej divadelnej inscenácie, ale to sa nechajte prekvapiť!

Denis Farkaš

LAUREÁTI MEDZINÁRODNEJ CENY ZLATÝ GUNÁR 2017


Divadelné inscenácie, kabarety

NOVÉ DIVADLO Nitra (SK): KÚPALISKO 

Hudobné produkcie (všetky žánre)

SYSTEME PAPRIKA Bourbach le Bas (FR): KRAKEN ORCHESTRA

Pouličné a pohybové produkcie (žonglovanie, kúzla, ilúzie, sochy, pantomíma, tanec)

TRYGVE WAKENSHAW Londýn (NZ/GB): NAUTILUS / KRAKEN

Produkcie pre deti (bábkové, divadelné, hudobné…)

DIVADLO LOKVAR Praha (CZ): ČESKÝ HONZA

Karikatúry a iné recesistické výtvarné diela 

POL LEURS – Poleurs (LU) 
NATÁLIA LOŽEKOVÁ (SK)

Literárne, žurnalistické diela a umelecký prednes 

Daniel MAJLING (SK): RUZKÁ KLAZIKA (OZ BRAK, 2017)
Dávid & Ivan POPOVIČ (SK): MAŤ TAK O KOLIESKO VIAC (IKAR, 2017)

Denis FARKAŠ, Malacky (SK): Boris Vian: Trhač srdca 

LAUREÁTI OSOBITNÝCH CIEN 2017 

Cena STANA RADIČA za objav roka 

OZ FLAHERTY / ŠTÚDIO L+S Bratislava (SK): EKONÓMIA DOBRA A ZLA

TRAFENÁ HUS – cena za niečo, nad čím aj humoristom rozum zastane

Štátnej ochrane prírody za odobratie medvieďat a neskorší odstrel medvedice Ingrid v Liptovskej Kokave.

Cena organizátorov

DIVADLO GONG Bratislava (SK) – za dlhoročnú kreatívnu tímovú prácu

Cena za celoživotné dielo

Jozef MOKOŠ (SK) 

LAUREÁT GRAND PRIX FESTIVALU 2017

TRYGVE WAKENSHAW Londýn (NZ/GB): NAUTILUS / KRAKEN

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.