V sobotu to v Malackách žilo atletikou

V sobotu 30. septembra sa za krásneho slnečného počasia konal v našom meste už 34. ročník bežeckého podujatia Malacká desiatka. Toto podujatie si za tie roky našlo svojich skalných priaznivcov, aj keď za ten čas prechádzalo častými zmenami.

Najprv sa behalo zo ZŠ Záhorácka smerom na Vinohrádek – 5 km tam, päť späť. Táto trať mala svojich priaznivcov, pretože to bol asfaltový povrch, mimo centra, utekalo sa priamou cestou 5 km, potom otočka a späť. Takže bežci, ktorí si chceli zabehnúť kvalitný čas, si prišli na svoje. Usporiadateľom sa však táto trať mimo mesta zdala neatraktívna, tak sa jeden ročník rozhodli pre zmenu a vytýčili trasu na okraji mesta, ktorá viedla cez sídlisko Juh. To bola podľa bežcov hotová katastrofa, pretože bežali cez nespočetné uličky, plné zákrut a z behu stratili pôžitok. Tak sa usporiadatelia rozhodli vrátiť desiatku späť na starú trasu. V tom čase si však nejako nepadli do oka s novým vedením školy, kde bolo zázemie týchto pretekov a tak sa rozhodli pre nové riešenie a to premiestniť desiatku do malackého zámockého parku. S tým však neboli spokojní niektorí organizátori a vzdali sa práce v prípravnom výbore. Nuž, aj takéto preteky môžu mať svoju búrlivejšiu históriu.

Malacká desiatka

Celkový víťaz Jakub Valachovič (Foto: Martin Macejka)

Niektorí spoluorganizátori navrhovali, aby sa trať vsadila do centra tak, že štart a zároveň spoločenský program by bol na Sasinkovej ulici pred Cafe 23. Bežalo by sa po ulici 1. mája, okolo dolného kostola a po Záhoráckej ulici späť. Na tento krok, ktorý by bol po organizačnej stránke pomerne náročný, sa však zatiaľ usporiadatelia neodhodlali. Asi ešte nie je čas vniesť atletiku v Malackách do centra mesta. Aj keď už sa o Malackách ani zďaleka nedá hovoriť ako o nebežeckom meste, ako tomu bolo pred niekoľkými rokmi. Vtedy Malačania na desiatke nebehali, na trať sa postavil maximálne jeden Malačan a preteky sa robili len pre cezpoľných. Za tie roky sa situácia zmenila, k dospelej desiatke sa pridal aj detský kilometer a dnes už môžeme smelo povedať, že tieto preteky patria Malačanom s veľkou účasťou domácich.

V sobotu bežalo na desiatke 119 dospelých a z toho 25 Malačanov! A neboli to len bežci do počtu, ale hrali prvé husle. Zvíťazil domáci Jakub Valachovič vo veľmi dobrom čase 32,36 min, pretože treba povedať, že trať v zámockom parku nie je rýchla. Početné, síce malé, ale stúpania, dajú zabrať a povrch je tiež mäkký, čo nedovoľuje bežcom zvoliť rýchlejšie tempo. Na druhom mieste dobehol Valachovičov zverenec, junior Jakub Kopiar, tiež vo veľmi dobrom čase 32,50 min.

Malacká desiatka

Dušan Rusňák (vľavo) a Michal Havlík (Foto: Martin Macejka)

U žien to bolo slabšie, ale treba povedať, že ak by bežala naša bežkyňa Zuzka Švejdová, ktorá bola chorá, tak by na prvom mieste asi tiež svietil dres AC Malacky, pretože víťazka v ženskej kategórii dosiahla čas „len“ 42,38 min. Len dávame do úvodzoviek preto, že víťazka je už v kategórii veteránok a z tohto pohľadu je to slušný čas.

No a na trate Malackého kilometra sa postavilo až 246 detí (!) a to je už čo povedať. A z toho väčšina z malackých škôl. Silné družstvo priviezli Jabloničania, kde začali v atletike posledné roky napredovať a vytvorili partiu, ktorú bolo v Malackách vidieť aj počuť. Tréneri, rodičia a deti z Jablonice majú v sebe ten správny športový duch. Malačania sa do tretier tiež zapreli, takže v tomto mikrosúboji dosiahli Jabloničania päť prvenstiev a Malčania tri. Nuž o rok im to vrátime.

Malacký kilometer odmoderoval predseda AC Malacky Vlado Handl, ktorý aj za pomoci ostatných trénerov vniesol do týchto pretekov ten správny atletický šmrnc, pretože všetci prítomní vedeli, čo sa na trati deje, boli informovaní o favoritoch jednotlivých behov a hneď po dobehnutí sa aj vyhodnocovalo. Tak by to asi malo byť a veríme, že zúčastnení mali z týchto detských pretekov dobrý pocit.

Malacká desiatka

Preteky chlapcov – prípravka, kategória nazvaná žabiatka. (Foto: Martin Macejka)

Organizátori (CVČ Malacky a AC Malacky) boli trocha zaskočení z rozhodcov, ktorí tieto preteky poňali trocha laxne. Prišli neskôr, v malom počte a pri prezentácii sa robil dlhý rad, ktorý spôsobil, že preteky trocha meškali. Aj nezvykle veľký počet detí na štarte jednotlivých kategórií dal rozhodcom riadne zabrať, takže aj tam sa chybičky „vloudili“. Ale veríme, že budúci rok už si partia rozhodcov z Hodonína dá väčší pozor, pretože zistili, že v Malackách to atletikou žije a nároky aj na rozhodcov stúpajú.

O rok čaká Malackú desiatku jubilejný 35. ročník a my veríme, že krásne prostredie nášho zámockého parku priláka rekordný počet účastníkov.

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.