Jubilejný

Počas posledného septembrového týždňa  sme oslávili 15. výročie založenia Divadla na hambálku a 10. výročie festivalu Zejdeme sa na hambálku. Festivalovalo sa viac ako týždeň a Štúdio mladých DNH sa predstavilo tromi premiérami pre deti, diskusnou platformou Chill out a vernisážou výstavy Mišky Havrilla.

Piatkové popoludnie otvorila vernisáž výstavy fotografií. Miška už viac ako tri roky zachytáva hercov ŠM DNH nielen počas predstavení. Vernisáž otvorila Beina Reifová a v krátkom príhovore poďakovala Miške za spoluprácu, ktorej výsledkom sú fotografie  verne zachytávajúce atmosféru v ŠM DNH.

Štúdio mladých Divadla na hambálku

Miška sa v krátkosti predstavila a poprosila o pár slov majsterku odbornej prípravy, ktorá bola odborným garantom Miškinej výstavy.

Popoludňajší blok pre deti pod názvom Mini ale maxi s nadhľadom a profesionálne otvorili malí herci ŠM DNH. Natálka Glembusová a Adam Albert si počas vystúpenia zahrali dokonca trojrole. Adam zahral doslova – na xylofón a sprevádzal svoju kolegyňu pri speváckom výkone, ktorý bol súčasťou ich predstavenia Opletanček. Mladí manželia sa nedočkali dieťatka, tak mamička Natálka toľko o tom splietala, až si ho uplietla. S výchovou to manželia troška poplietli a z Opletančeka vyrástol sebecký pletenec, ktorý na to nakoniec doplatil. Natálka a Adamko podali obdivuhodné herecké výkony a sme presvedčení, že budeme ešte o nich počuť.

Štúdio mladých Divadla na hambálku

Vzápätí sa sálou niesla temperamentná Kalinka a na javisko sa prikmotrili známe tváre: Miško Benka s dvomi krásavicami: s Lindou Peškovou a Katkou Bódi. Na malom priestore vo veľkom štýle rozohrali známy príbeh O zlatej rybke. Herci boli ja javisku ako ryby vo vode a diváci spontánne tlieskali počas celého predstavenia.

Predstavenie Kapitán Budzogáň uzavrelo piatkové popoludnie pre deti. Divadelnú hru Jána Navrátila prinieslo vo facelifte, ktorý divákov nesklamal, práve naopak. Herci dostali príležitosť prejaviť svoj talent v plnej šírke a na záver zaznel sálou standing ovation na parádu.

Štúdio mladých Divadla na hambálku

„Toto sú vaše a moje decká, talentované, šikovné, pracovité, decká, ktoré mi dnes urobili ohromnú radosť,“ prihovorila sa publiku Beina Reifová, režisérka Štúdia mladých Divadla na hambálku.

„Odpáliť hneď po dvojmesačných prázdninách môžete tri premiéry vtedy, ak máte skvelých a pracovitých  hercov, ktorí majú rodičov s porozumením pre ich záľubu a podporujú ich. Ja ich mám. Mám aj oporu v najstarších členoch súboru, ktorí nám boli k dispozícii počas festivalu. Denis Farkaš a Richard Rybanský pre Mišku aj decká zabezpečili výborný servis a ja som im za to vďačná. Generačnú súdržnosť a vzájomnú podporu v rámci ŠM DNH vnímam ako zásadné. Máme milú a nezištnú starostlivosť a kým sme zbehli generálky v sále, čakalo nás občerstvenie vo vestibule, ktoré spontánne pripravili Lenka Kožuchová s Luckou Furstovou. Podporila nás aj Martuška Jurkovičová a mojim doma navarila moja zlatá svokra. To sa mi potom úraduje,“ poznamenala s úsmevom Beina.

V sobotu sme odmoderovali a odvysielali ďalšiu diskusnú platformu Chill out by ŠM DNH. Pozvanie prijal Patrik Herman a moderátori popoludnia Mirka Siváková a Denis Farkaš diskutovali s Patrikom o médiách, o slušnosti, o celebritách a reality shows. Záznam je dostupný na našej fbstránke.

Jubilejný festival máme úspešne za sebou a čaká nás 18. novembra podujatie Noc divadiel, na ktoré vás už dnes srdečne pozývame.

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.