Rozhovor Malackých pohľadov s Petrom Novotom

Rozprávali sme sa s Petrom Novotom, Malačanom žijúcim v Prahe a spoluzakladateľom združenia, ktoré sa dnes volá Malacké pohľady. Témou boli Malacky, príroda, ale najmä fotografovanie, keďže v galérii MCK sa chystá výstava jeho fotografií. Vernisáž bude vo štvrtok 19. apríla.

Aké máš spomienky na detstvo a na Malacky svojho detstva?
Na svoje detské roky spomínam v podstate v dobrom. Nie všetky životné zážitky z tohoto obdobia boli pozitívne, ale čas vo výsledku veľa veci vyrieši. Mal som mnoho školských a mimoškolských povinností. No a mimo povinností to bol pobyt na sídlisku, v lese, na chate, pri rybníku. Bolo to veľmi intenzívne obdobie, ktoré ma poznamenalo na celý život.

A aké boli Malacky? V mojich detských očiach boli príjemné, útulné, neboli anonymné. Len mi pripadali veľmi veľké, prejsť z jedného konca na druhý bolo bez bicykla nemysliteľné.

 

V ktorej štvrti si vyrastal?
Vyrastal som v „Domkoch“ na sídlisku.

 

Dlhší čas žiješ mimo Malaciek. Aké máš pocity, keď sa vrátiš do Malaciek?
Pravda. Žijem už dlhší čas mimo Malaciek. Návrat do Malaciek (obzvlášť po dlhšom čase) býval vždy prekvapením. Nová cesta tu, nové obchodné centrum tam, občas chýbajúca historická budova… Pocity? Niekedy prekvapenie, či už v pozitívnom alebo negatívnom zmysle, inokedy bez zvláštnych pocitov. Každopádne vraciam sa rád, sú časti Malaciek, kam rád chodím a ktoré mám spojené s množstvom zážitkov.

Peter Novota

 

Uvažuješ, že by si sa vrátil na Slovensko?
Uvažujem nad tým, odkedy som z Malaciek odišiel. 😀

Pár „pokusov“ o návrat do regiónu už tu bolo, ale vždy sa mi osud postaral o nejakú zmenu v živote, takže zatiaľ som sa nevrátil.

 

Tvojou doménou je biológia, príroda. Ako vnímaš prírodu v okolí Malaciek?
Prírodná krajina v okolí Malaciek bola fantastická. Hovorím schválne bola, pretože už to nie je taká, aká bývala. Priemyselné parky a technologicky rozvoj si vzal svoju obeť. V niektorých častiach mesta sme dokonca nútení v mene pokroku a pracovných príležitostí dýchať „čerstvý vzduch s vôňou dreva“.

Spomínam si na Malinu – pod diaľnicou D2, kde sme ako deti chytali raky, na okolie Vojenských rybníkov so všetkými tými užovkami, jaštericami, žabami. Ďalej „Kozánek“, zvaný tiež „Ruský rybník“, alebo po novom „Tančibok“. Takisto krásna lokalita, ktorá bývala divočinou. Prvýkrát v živote som sa tam napríklad stretol s užovkou hladkou – myslel som si vtedy, že je to veretenica. :D.

Pozoruješ výraznejšie zmeny? Aké sú tvoje obľúbené miesta?
Zmeny pozorujem, samozrejme. Ty sa určite teraz spýtaš, či k lepšiemu, alebo k horšiemu. 😀 

To je ťažko povedať. Niekto môže vidieť pozitívnu zmenu v úprave Zámockeho parku – stal sa prístupnejši pre ľudí, niekto to vníma negatívne kvôli čiastočnej strate pôvodného prostredia pre zvieratá. Každý si musí urobiť obraz sám. Každopádne, áno, vidím zmeny.

Obľúbené miesta, kam sa rád vraciam, určite mám. Sú to napríklad Tri duby.

Z tvorby Petra Novotu.

 

Prejdime k fotografovaniu. Ako dlho sa mu venuješ? Aký je rozsah tvojej tvorby, čo tvorí ťažisko?
Ak mam byt úprimný, moje prvé fotografie sa datujú do obdobia okolo roku 1990. Boli to čiernobiele fotografie na 35mm kinofilm, ktoré zachytávajú vtedajší zámocký park a srnky v ňom. V mojom „foto-životopise“ sú vlny intenzívnejšej práce a striedajú sa s vlnami málo intenzívnymi. Vždy to súviselo s množstvom voľného času, ktorý som mohol fotografii venovať. Intenzívnejšie sa ale fotografii venujem posledných pár rokov, asi od roku 2013.

Fotím, ako som už naznačil, hlavne krajinu a divokú prírodu. Najdôležitejší moment, ťažisko pri samotnej tvorbe je emócia. Je jedno, či je negatívna alebo pozitívna. Emócia následne sprostredkováva vo fotografii príbeh. Tam, kde je emócia a príbeh, tam je ten správny moment na stisknutie spúšte fotoaparátu.

 

Skús priblížiť výstavu, ktorá bude prebiehať v Malackách.
Výstava v Malackách ma názov „Cesty za svetlom“. Je to viac-menej abstraktne pomenovanie a vychádza z toho, že pre fotografa je najdôležitejším momentom pri tvorbe svetlo, pretože svetlo kreslí. Cesty za svetlom je kolekcia fotografií, ktoré vznikli v lokalitách na Slovensku a z menšej časti v Čechách a na Morave. Zachytávajú krajinu v rôznych ročných obdobiach, časových a poveternostných podmienkach. Na fotografiách som sa snažil zachytiť moment, ktorý bol pre mňa pocitovo silný. Dúfam, že bude silný aj pre návštevníka výstavy. Snažím sa ľuďom vo svojom okolí ponúknuť práve takéto fotografie. Je to preto, že žijeme vo veľmi uponáhľanej dobe, kde nie je čas takmer na nič, a už vôbec nie na vnímanie krajiny okolo seba. Málokto si v dnešnej dobe uvedomuje, ako emocionálne bohatý môže byť pobyt mimo mesta.

 

Rozhovor vychádza v Malackých pohľadoch. Je to webstránka, ale zároveň názov združenia, ktoré si ty ešte v roku 1999 spoluzakladal pod názvom Mladí ľudia organizujú a komunikujú (M.L.O.K.). Sleduješ Malacké pohľady? Ako vnímaš našu činnosť?
Na MLOK si pamätám veľmi dobre. Sedeli sme s Tomášom a Jurajom na námestí pred kostolom a vymýšľali sme názov. 😀  

Malacke pohľady sledujem letmo, poskytujú mi informácie o dianí v Malackách. Vašu činnosť vnímam pozitívne, som vďačný za takúto aktivitu. Pravdupovediac, každý kto vykonáva takúto činnosť, má môj obdiv a úctu, že sa na takéto niečo podujme a vytrvá.

RNDr. Peter Novota, PhD. Narodil sa v roku 1977 v Malackách. Je ženatý, má dve deti. Vyštudoval Prírodovedeckú fakultu v Bratislave. Pôsobil na Univerzite Karlovej v Prahe, Univerzite Georga-Augusta v Göttingene, Inštitúte Klinickej a Experimentalnej Mediciny v Prahe a Revmatologickom ústave v Prahe. Je autorom viacerých zahraničných odborných vedeckých publikácií v oblasti imunogenetiky a molekulárnej biológie. V súčastnosti pôsobí čiastočne ako pedagóg na Univerzite Karlovej v Prahe a čiastočne cez viaceré súkromné spoločnosti podporuje metodologický rozvoj transplantačných laboratórií v Českej a Slovenskej republike. Vo svojom osobnom voľnom čase sa venuje fotografii a výcviku psov.

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.