Výroba pórobetónu na Záhorí

Pórobetón patrí medzi moderné stavebné materiály. Málokto však vie, že s výrobou pórobetónu v Československu sa začalo práve u nás na Záhorí. Povedzme si kde sa vlastne pórobetón vzal. Jeho história siaha až do roku 1924 kedy si Dr. A. Ericsson dal patentovať postup na jeho výrobu. Tento postup sa najprv udomácnil vo Švédsku, Dánsku, ale pozadu nezostali ani krajiny bývalého východného bloku a to Poľsko alebo ZSSR.

Pórobetón môžeme rozdeliť na dva druhy – na svetlý biely a na šedý. Farba závisí od použitých surovín, jedná sa buď o kremičitý piesok (biely) alebo o elektrárenský popolček (šedý). Táto základná surovina sa pomieša s ostatnými zložkami ako je vápno, cement a hliníkové plynotvorné prísady. Táto hotová zmes sa následne naleje do formy a v špeciálnej peci (autokváde) sa pri 190 stupňov Celsia upečie.

Hotový produkt obsahuje vzduchové bublinky, tie zabezpečujú jeho vlastnosti, ktorými je ľahkosť, opracovateľnosť, dobré tepelné a zvukovo-izolačné vlastnosti. Práve pre svoju pórovitosť dostal tento druh materiálu názov pórobetón v minulosti sa používal aj názov penový betón.

Pórobetón Plavecký Štvrtok

Foto vstupu do areálu v súčasnosti. (Foto: Vladimír Kormančík)

Začiatky výroby pórobetónu v Československu sa považuje výroba v malom pokusnom závode v roku 1958 v Plaveckom Štvrtku. Vo väčšej miere sa začal pórobetón vyrábať v roku 1959 v Zemianskych Kostoľanoch. Tento závod vyrábal pórobetón z elektrárenského popolčeka. Ďalší závod na výrobu pórobetónu na Záhorí vznikol v roku 1963 v Šaštíne-Strážach, kde sa do dnešných dní pórobetón aj vyrába. Sem bola zakúpená poľská technológia SIPOREX.

Vráťme sa ale k počiatkom výroby pórobetónu na Záhorí. Už na základnej škole sme sa učili, že Záhorská nížina leží na pieskoch. O piesok ako surovinu sa začal koncom päťdesiatych rokov zaujímať aj bratislavský podnik Ľahké Stavebné Hmoty. V roku 1957 MNV schválil vyhliadnuté pozemky na stavbu závodu pri železničnej trati, na južnej strane obce smerom na Bratislavu. Na tomto mieste mal svoj strojový park sústredený podnik ČND Hodonín, ktorý sa v uvedenom čase už sťahoval do Malaciek. Takže výstavbe nového závodu nič nebránilo v ceste. S výstavbou závodu sa začalo v roku 1958 a dňa 12. apríla bol závod slávnostne otvorený.

Pórobetón Plavecký Štvrtok

Po dôslednom zmiešaní surovín v stroji sa zmes dávala z miešačky do doštených foriem, odkiaľ išla do pecí na vysušenie. (Foto: Jožo Teslík – ČTK/TASR)

Závod si získal širokú publicitu v dobovej tlači a rozhlase.

Ukážka z programu Československý filmový týždenník z roku 1958 (16:06):

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10116288585-archiv-ct24/214411058210014

Poznámka autora: Je škoda, že na konci ukážky je vystrihnutý úsek, ktorý hovorí o tom, že daný závod bol otvorený v Plaveckom Štvrtku. Veľkým prínosom pre obyvateľov obce bolo to, že v závode získalo prácu množstvo obyvateľov obce. V roku 1960 bolo v závode zamestnaných 65 pracovníkov, prevažne žien.

Kvádre penobetónu boli ľahké a ľahko spracovateľné, bolo možné ich do ľubovoľnej veľkosti rezať pílou. (Foto: Jožo Teslík – ČTK/TASR)

V auguste roku 1962 bol závod pre nerentabilnosť výroby zrušený a s veľkou slávou zahájená výroba bola len krátkou epizódou histórie obce. O umiestnení závodu rozhodla predovšetkým dostupnosť surovín. V bezprostrednej blízkosti závodu sa v borovicovom lese v šesťdesiatych rokoch začal ťažiť piesok. Dnes je táto lokalita známa ako rekreačná oblasť Pieskovňa. Druhou surovinou bol zemný plyn, ktorý sa v obci začal ťažiť v roku 1951. O objave veľkých ložíska zemného plynu ste sa na stránkach Malackých pohľadoch mali možnosť dočítať v článku o Fučijame.

Priestor po závode Ľahkých stavebných hmôt nezostal nevyužitý a už v roku 1963 v tomto areáli začal pôsobiť ďalší známy podnik Kožatex. V súčastnosti je daný areál domovom množstva súkromných firiem.

Zdroje:

  • Juraj Turcsány – Mária Nováková a kol., Plavecký Štvrtok dejiny obce, 2015, str. 146
  • Vojtech Zajíček, Štvrtčan, September 2017, Z histórie našej obce, str. 4
  • Stavať dom z pórobetónu?, mojdom.sk, 26. 11. 2016 [cit. 9.4. 2018] http://mojdom.zoznam.sk/cl/10027/1332070/Stavat-dom-z-porobetonu-
  • Pórobetón, mojdom.sk, 1. 4. 2008 [cit. 9.4. 2018] http://mojdom.zoznam.sk/cl/10132/229510/Porobeton
1 odpovedať
  1. František Hladký
    František Hladký hovorí:

    Super článok, ďakujem
    práve riešim objekt základnej školy v Jakubove z roku 1960 a na moje prekvapenie je postavená z pórobetónu . Až som sa čudoval že v takom období tak ďaleko od Zemianskych Kostolian a už mi to dáva zmysel !

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.