Tip na cyklovýlet (1)

Leto je tu a s ním aj hlavná cyklistická sezóna. Giro d‘ Italia skončilo a Tour de France ešte nezačala. Ale priatelia mušiek medzi zubami vedia svoje. Nejde o výsledky, doping nepoznáme, poznáme len túžbu hltať kilometre a kochať sa krásou (záhoráckej) prírody. Prinášame prvý tip na cyklovýlet v okolí Malaciek.

Bicyklovať sa v okolí Malaciek je radosť. Rovinka, mierne kopčeky, blízke dedinky s krčmičkami, možnosť vytvárať okruhy. Veď viete. Stačí si vystrojiť bicykel povinnou výbavou, hlavu osadiť prilbou a hor sa na pedále! Odporúčam vybrať si trasu podľa smeru vetra nasledovným spôsobom: Pozrite sa smer Továrenská, kade stúpa dym zo Swedwoodu. Týmto smerom by ste sa mali z výletu vracať, pokiaľ sa nechcete posledných niekoľko kilometrov trápiť proti sile prírody. Vietor je najväčší nepriateľ cyklistu. A rekreačného dvojnásobne.

Prvý okruh, ktorý predstavíme, vedie cez Veľké Leváre, Malé Leváre, Gajary a Kostolište. Je ideálny na otvorenie letnej sezóny.

Malacky opustíte cez Brniansku ulicu a zamierite smer Veľké Leváre. Je to pomerne rušná cesta, ale so širokou krajnicou a pekným pohľadom doprava na Malé Karpaty. Po asi piatich kilometroch sa objaví kostol v Levároch. Ako sa k nemu blížite, prichádza na rad prvý kopec. Bývala tu štyridsiatka, ale po novom možte vystúpať až päťdesiatkou:)

Asi sto metrov za kostolom je odbočka vľavo smer Gajary a Malé Leváre. Kúsok za ňou je samoobsluha a po pár metroch vľavo nenápadná tabuľka inzerujúca Habánske múzeum. Oplatí sa na chvíľku zastaviť. Domy zo 17.-19. storočia boli postavené okolo štvorcového námestíčka, ktoré po rekonštrukcii slúži ako malý amfiteáter. Fajn nápad.

Pokračujete smer Malé Leváre dole kopcom po menej frekventovanej ceste. Špargľové polia sú dominantou okolia Levár.

V Malých Levároch odbočíte doľava a napojíte sa na červenú cyklocestu smer Gajary a Zohor. Cesta na Gajary je idylická, kľukatí sa a neskôr vedie mladým lesíkom. Počas víkendu vás budú predbiehať prvovodiči na embéčkach, alebo manželky v zácviku na lepších autách. Cyklistov je v týchto končinách málo.

Asi po osemnástich kilometroch prídete do obce Gajary. Z tejto strany sa obec otvára novým obyvateľom – prebieha výstavba rodinných domov na novej ulici. Nasleduje čiarna skládka, cintorín a prvé rodinné domy. Pri barokovom kostole Zvestovania Pána zo 17. storočia odbočte doľava (ja viem, stále doľava… Ale čo sa dá robiť, keď je to okružná trasa).

Po niekoľkých desiatkach metrov narazíte na rázovitú krčmu, avšak pri poslednom prejazde bola zatvorená, preto nezaškodí opýtať sa miestnych na alternatívy (ak nemáte príliš drahý bicykel). Chladený nápoj, alebo nanuk padne vhod.

Cesta pokračuje smer Kostolište. Na vrchole tiahleho kopčeka sa na pravej strane nachádza kaplnka postavená v roku 1948 „Ku cti Panne Márii Fatimskej“. Jej zaujímavosťou sú hliníkové dvere s nerezovou kľučkou. Možno ich v rámci zatepľovania čoskoro vymenia za plastové…

V Kostolišti za stopkou odbočíte doľava smer Malacky. Opäť mierny kopček ku kostolu, tentoraz svätého Martina. Pred koncom obce sa otvorí pohľad na Malé Karpaty, čiastočne zatienené Dobrým mestom pre život. Ešte pred mestom sú ďalší svedkovia podzemného bohatstva Záhoria – sondy podzemných zásobníkov. Budete sa s nimi stretávať prakticky na všetkých cestách v okolí Malaciek.

Do Malaciek vstúpite cez tzv. Dolný koniec. Kto sa nestihol občerstviť po ceste, má posledných niekoľko príležitostí – U Koňa, U Heltáka a potom je tu už civilizácia. Okruh meria približne 26 kilometrov s možnosťou pridať ďalšie na vedľajších cestách alebo odbočkách (kúpanie na Rudave). Prajem vám šťastnú cestu!

Informácie o obciach:

http://sk.wikipedia.org/wiki/Ve%C4%BEk%C3%A9_Lev%C3%A1re

http://sk.wikipedia.org/wiki/Mal%C3%A9_Lev%C3%A1re

http://sk.wikipedia.org/wiki/Gajary

Mapka podľa:

http://maps.google.com/

8 komentárov
  1. Tomáš R
    Tomáš R hovorí:

    Miro, fajn trasa, ked si chcem dat casovku, tak riesim presne tento okruh… hm, ale ked si bol v Levaroch, mohol si dat vediet, sme mohli okusit jednu z krciem „po ceste“ 🙂 a inak, vo Velkych Levaroch sa da odbocit aj pred kostolom dolava (to je pre tych lenivejsich 🙂 ) a si skor v Habanoch… krizovatka v „centre“ je obcas zabijak….

  2. M!ro
    M!ro hovorí:

    No, prave ten kopcek je na tejto trase jeden z tych zaujimavych momentov, preto som ho tam dal:) Ak mas nejake tipy, co v Levaroch stoji za povsimnutie, sem s tym, aby vsetci vedeli. Napriklad v ktorej krcme maju najlepsie pivo, alebo najkrajsiu vycapnicku… Deje sa obcas nieco na tom podiu v Habanoch?

  3. Tomáš R
    Tomáš R hovorí:

    Tak v Levaroch je co-to na povsimnutie, aj ked by toho mohlo byt viac /napr. kastiel a jeho park, ktory zial chatra, by bola celkom pekna zastavka../ Okrem toho je moznost prehliadky kostola Mena Panny Marie s moznostou vystupu na vezu (ak je fajn pocasie) a zostupom do krypt… Inak, teraz 5.7.2009 (nedela) sa bude konat vo Velkych Levaroch Habansky hodovy jarmok, pre viac info: http://levare.sk/data/files/323.jpg – mozno pre niekoho tip na zastavku….
    No, a pivo maju vsade chladene 🙂 Co sa tyka toho podia v Habanoch, do prevadzky bolo uvedene minuly rok, ked boli oslavy vyrocia zalozenia obce, a program tam bude aj tento rok – prave cez ten hodovy jarmok (vid link)… Obcas sa tam nieco kona, ked je prilezitost, minuly rok bol dokonca pokus aj o letne kino 🙂

  4. M!ro
    M!ro hovorí:

    Tomas,vdaka za fajn informacie z prvej ruky Levarana..:) Aj cykloturisti si teraz uz pridu na svoje! Cita nas aj niekto z M.Levar, Gajar, alebo Kiripolca, ze by sme to doplnili?

    Tento zpusob leta zda se mi ponekud nestastny, ale zasa vyjde slnko nad cyklistami:)

  5. PaV
    PaV hovorí:

    Nešlo o „pokus“ o letné kino vo VL. Išlo o testovaciu akciu, aby sa vyskúšala organizácia. Už onedlho sa začne premietať.

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.