Tip na cyklovýlet (3)

Aj keď sú Malacky centrum Záhorskej nížiny, ku kopcom to nemáme ďaleko. Dnešný tip na cyklovýlet vás zavedie do podhoria Malých Karpát. Na trase Malacky – Rohožník – Kuchyňa – Pernek – Malacky sa dá kochať zeleňou do nekonečna!

Na začiatku cesty sa treba vybrať smerom k Malackej nemocnici po ulici Duklianskych hrdinov a ďalej pokračovať rovno bez odbočenia na Rohožník. Prejdete cez diaľnicu a okolo najvzialenejšej usadlosti patriacej do Malaciek – adresy Na Majeri. Potom už nasleduje cesta zeleným lesom. Nie je na nej nič zaujímavé, snáď len, že je príjemná, aj keď mnohí vodiči nedodržujú limit zóny 70. Viem si tiež predstaviť, že takto po dažďoch rastú v lese hríby, ak nájdete, možte sa podeliť o dojmy.

Po jedenástich kilometroch vás privíta obec Rohožník. Jej kolorit je prevažne industriálny, práca v cementárni prilákala v druhej polovici 20. storočia veľa nových obyvateľov a tak má obec Rohožník aj malé sídlisko s panelákmi. V Rohožníku je potrebné odbočiť vpravo, smer Pernek. Oproti tejto odbočke je reprezentatívna krčma, kde si po 14 kilometroch cykloturisti zaslúžia orosenú odmenu. Cyklisti pokračujú ďalej bez zastavenia…

Na výjazde z Rohožníka začínajú kopčeky. Podhorie Malých Karpát ponúka atraktívny terén pre všetkých, ktorých nížina neuspokojuje. Napravo lúky, naľavo les, osvieženie v každom pohľade.  Po pár minútach prídete po rázcestie, kde je možnosť odbočiť na Vývrat, alebo sa vybrať horskou cestou do Modry (modrá cyklotrasa).

Ak neodbočíte, čaká vás cesta do Kuchyne (Kostol sv. Michala) a ďalej do Perneka. Terén je čoraz zaujímavejší, stúpania dlhšie a síl menej. Ale o to na tejto trase ide:)

V Perneku na rázcestí odbočte doprava (konečne trochu pravotočivý okruh, všakže?) a zamierte smer Malacky. Hneď za obcou je dlhé klesanie k železnici, získané výškové metre rýchlo ubúdajú a kto sa nebojí, spraví si rýchlostný rekord trasy.

Medzi Pernekom a Malackami môžte najprv sledovať okolie letiska, zastavovať a fotiť je pochopiteľne zakázané. Preto len slovom: lány obilia s trčiacou signalizáciou pre lietadlá, pristávacia dráha, niekoľko strojov na ploche, ticho, kľud a mier. Chvalabohu. (Ako kontrast k článku na stránke Kuchyne, kde je živo opísané bombardovanie letiska a obce počas druhej svetovej vojny.)

Neskôr vedie cesta lesom, ktorý bol vysadený po veľkom požiari v roku 1992. Po Pezinskej ceste (apropos, prečo nie Pernecká?) vstúpite do Malaciek. Máte za sebou približne 35 kilometrov a snáď aj dobrý pocit  zo zdolaných kopčekov.

Trasu si môžte predĺžiť napríklad nasledovnými spôsobmi:

Malacky – Rohožník – Kuchyňa – Pernek – Baba – Pernek – Malacky = 52 km

Malacky – Rohožník – Kuchyňa – Pernek – Jabloňové – Lozorno – Plavecký Štvrtok – Vinohrádok – Malacky = 54 km

Prajem vám šťastnú cestu!

Viac informácií o obciach na trase:

http://www.rohoznik.sk/

http://www.obeckuchyna.sk/index.php

http://www.pernek.sk/

Mapa podľa:

http://maps.google.com/

6 komentárov
  1. Marek
    Marek hovorí:

    Neplatí ten limit 70km/h náhodou len pre vozidlá nad 7,5t? Ale možno ste mysleli len vodičov kamiónov, tak potom nič. Pri hustote premávky (zvlášť nákladnej dopravy) si nemyslím, že by jazda bicyklom po tejto ceste bola príjemná.

  2. Anonym
    Anonym hovorí:

    Myslel som ze su to malacke pohlady a ne tipi na vylety. Tu je to o hystorii. Vobec ma nezaujali tvoje tipi

  3. Mb
    Mb hovorí:

    Tip zaujimavy, ale nebezpecny. (Na vlastne riziko).Ako pise Tomas R, cyklovylet v regione = „historia“.

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.